設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kimcity

[討論] 發洩對 德X 地庫 米x舖 的不滿....

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

總好過買件嘢竟要講一大輪都問唔到價,浪費時間。有次拎埋錢想落去幫襯點知又遇同一情況,立即走人! ...
胡彬 發表於 2011-9-20 01:34

咁返正都想買架囉,一場去到又何不唔出個價呢,除非你驚你心目中個價唔夠佢個底價底ja..
AMP : Pioneer SC-LX901
Speakers  :  JBL Control 1 Pro X 7pcs
Subwoofer : JL audio E110
projector : BenQ W3000
Player : pioneer BDP-450, Apple TV

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

百市應百客.

或者同樓主總結一句, 係樓主去錯鋪頭.

去代理試機買機. 唔駛講價, 試機環境又好. 而呢d街鋪佢地生存既空間係賣得平d, 但同時佢地都想賣得平過代理之餘, 賺得最多又做到生意. 總之佢無呃人, 我覺得又唔可以用黑店去形容既.

評分

參與人數 2威望 +6 收起 理由
KING + 5
vc113 + 1

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

百市應百客.

或者同樓主總結一句, 係樓主去錯鋪頭.

去代理試機買機. 唔駛講價, 試機環境又好. 而呢d街 ...
radhk 發表於 2011-9-20 03:23

由頭到尾,小弟都無話過佢係黑店!

只係話不滿它的銷售手法而已!
TV.  :Panasonic HZ-1000 oled
AMP :ONKYO 5010
INT  :Marantz model 30
CD : Marantz sacd 30 N
前置 : ELAC BS403
中置 : ELAC CC241
後置 : ELAC 301.2
十仔:  Velodyne spl-1000 Ultra

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

呢間鋪做生意手法都出哂名衰呀啦!你冇去過"黑店"post度睇過咩?
冇理由仲帯個朋友去買野喎! ...
KING 發表於 2011-9-19 18:55

King sir:只因同朋友行過,佢見到部naim 個size. 好啱!

就入去試,試完都好啱心水!

都諗住有9折都出手!

點知佢係都唔開價,先谷鬼氣走人兼叫我出post!
TV.  :Panasonic HZ-1000 oled
AMP :ONKYO 5010
INT  :Marantz model 30
CD : Marantz sacd 30 N
前置 : ELAC BS403
中置 : ELAC CC241
後置 : ELAC 301.2
十仔:  Velodyne spl-1000 Ultra

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

由頭到尾,小弟都無話過佢係黑店!

只係話不滿它的銷售手法而已! ...
kimcity 發表於 2011-9-20 08:09

明白既. 我只係見有其他師兄話係黑店, 所以先咁講.

又或者咁講, 你既情況好似你去到大家樂, 你expect有人serve, 但你就不滿點解要自己搵位, 自己捧餐.

你有你既expectation係無錯, 問題係鋪頭有佢經營之道, 好似大家樂咁樣賣一個扒餐只係四十幾. 有人serve既餐廳賣同一個扒餐就要$6x, $7x. 明白0左之後, 我諗師兄唔會話不滿大家樂咁樣做生意. 雖然大家都希望有人serve, 問題係都有人希望平d而自己辛苦d都唔計較. 即係我講既百市應百客.

都係我之前咁講, 如果唔知價. 對個價無所謂, 咪當去百老x, 風習咁, 跟標價比錢. 明碼實價. 只係唔知幾時d人都習慣買菜要搭蔥, 無就唔自在.

評分

參與人數 2威望 +15 收起 理由
狐滴hp2210 + 10
KING + 5 同意!

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

呢d態度真係最差

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

There is a norm or commonsense what a bare minimal should be. Providing the price is a bare minimal no matter.  It is totally different from the example u quoted. If using 偷換概念, can u expect a shop selling very very cheap price 扒餐at only $5 but you will fall sick after that because it is really dirty. Can say itis cheap so OT is expected and it is a shop for someone but just not me?

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

King sir:只因同朋友行過,佢見到部naim 個size. 好啱!

就入去試,試完都好啱心水!

都諗住有9折都 ...
kimcity 發表於 2011-9-20 08:19

即係你都唔知呢間野個"朵"響哂呀啦!
你朋友以你係76既資歷,肯係搵埋你去幫手,祇怪事前冇上黎"索"料啫!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

明白既. 我只係見有其他師兄話係黑店, 所以先咁講.

又或者咁講, 你既情況好似你去到大家樂, 你expect有 ...
radhk 發表於 2011-9-20 08:45

去MK 街鋪買野事前功夫一定唔少得!如果唔係一定"奶"野啦!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我通常買o野o既習慣(特別是貴o野或影音o野),都會做定功課(格價),現在上網格價咁方便,我覺得這也是一種樂趣,到買o既時候又唔怕比人,其實買賣雙方都是同一心態,一個想賺到盡,一個想平到盡,如樓上師兄所講,買方心裡都有一個底價,就算賣方開個價出來,唔合你心目中的底價,你都會掉頭走,有師兄講過E間o野有吹有試唔買都唔黑面,都算o係咁啦,我覺得個重點是佢D貨正正常常,個價又有得平,又有問必答又唔黑面,我個人覺得已經OK。
Optoma UHD65,Mr. Color A1U plus Player,Onkyo TX-RZ3100,Naim Nait XS2,Teddycap SE,FS:ProAc D20R,CS:ProAC Centre Voice,RS:Klipsch RP-402S,TS:MK Sound M-5,Sub:JL Audio F112 v2,Vertex 2