設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: @肥狗仔@

[多機種] BIOHAZARD 6 (PC版現已推出)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

呢集個班底有GC既bh 1 remake, 0, 及4
唔好差過第5集就得, 乜野陽光下的恐佈, 一d都feel唔到 XD

順帶一提, 3DS既Biohazard: Revelations今日年初二已推出, 聽日出去買先, 新年又有biohazard玩 XDDDDD

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

呢集個班底有GC既bh 1 remake, 0, 及4
唔好差過第5集就得, 乜野陽光下的恐佈, 一d都feel唔到 XD

順帶一提, ...
Will 發表於 2012-1-24 17:09

其實今次個開發陣容對我黎講最大吸引之處就係好多都有擔任過領導開發職位嘅經驗。老實講如今用「班底」去形容已經冇意思,自四葉草合併咗之後所謂「原班人馬」唔係走佬就比人打散,最後連鬼武者嘅監督都可以做到BIO5嘅執行製作人。不過今次始終係CAPCOM兩年黎首款自家大作,唔係外包開發之餘規模亦都好大,質量唔成問題。當然「質量」同「好玩」或者「恐怖」係要分開黎計,有時遊戲大賣嘅恐怖只係卓頭,唔好話bio5,bio4嘅時候三上就曾經講過「敵人變成人類不就更加恐怖嗎?」嘅言論,而結果大家都知道隻game除咗狗花園同埋橡皮人兩處叫做緊張少少之外,遊戲冇邊一度可以用上「恐怖」兩字。同樣道理,bio5,一開始竹內潤賣嘅「陽光下嘅恐佈」有雙重意思~1: 就算係日光日白都可以做到前作般嘅恐怖感; 2: 黑暗場景同白光場景即時切換做成嘅瞳孔放大縮細,從而令畫面「一段時間」睇唔倒野。而事實上,如果你係朝住哩兩點入場的話,玩到一半你已經可以去退飛。不過如果你有留意開fami通,你會發現佢由公佈女主角Sheva同合作部份之後就再冇賣過「陽光下嘅恐佈」了。然後一篇發售前訪問入面,竹內潤就表示「過去幾年入面我地講過好多大話,但遊戲終於要推出了!」。可想而知概念同實行係兩回事。當我地睇完第一段BIO5概念實機預告片之後又點會唸到到最後會變成「享受合作打民工嘅樂趣」?其實我個人好喜歡07年哩段概念演示,如果竹內潤佢地肯繼續朝哩個方向去開發的話,先不論「陽光下嘅恐佈」做唔做得到,起碼可以令人接受多D。但平心而論,如果佢真係咁做的話,出到黎肯定會變成非洲版BIO4。其實因為BIO5本身已經做到九唔答八,批評聲音都唔少,所以BIO6只要做少少修正要超越BIO5應該唔係難事。不過同樣問題,究竟今集係咪真係會回歸恐怖我仍然會有保留,特別係當老卡話本作係「最高恐佈娛樂」。我知道3DS嘅Revelations係恐怖哩方面相對上落咗唔少功夫,但暫時黎講,從預告片去睇,我依然唔會認為BIO6係回歸原點嘅一集。我對佢嘅唯一期望就只有「出色」咁大把。

*講到「恐怖遊戲」,CHING可以參考返哩篇文章
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=77270

[YoutubeHD]xxJbz_3PKQo[/YoutubeHD]

星級玩家

I love it ar and hope can be released as soon as possible la

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

題外話, 前幾日見到PS士多有三上隻GOD HAND下載

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

題外話, 前幾日見到PS士多有三上隻GOD HAND下載
1080/24P 發表於 2012-1-25 08:07

YA~美服果邊早幾個月已經有得DOWN~今個月先正式登陸港服~遲下會出埋KZ1~隻GH我都DOWN返黎玩~依然十分之正~

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

YA~美服果邊早幾個月已經有得DOWN~今個月先正式登陸港服~遲下會出埋KZ1~隻GH我都DOWN返黎玩~依然十 ...
@肥狗仔@ 發表於 2012-1-25 13:37

HD? OK?

黃金玩家

HD? OK?
1080/24P 發表於 2012-1-25 16:20

不~PS2 classic入面所有遊戲都係原版遊戲~唔係HD化遊戲~如果你喜歡三上作品的話~哩款絕對要玩~實在係經典~另一隻係《P.N03》亦都可以考慮吓~GC遊戲~三上風格化首部曲~~不過God Hand本身難度比較高~要有心理準備~

黃金玩家

2.2

之前有報導引述老卡表示本作DEMO將於未來幾個月推出,看來並非空口說白話,前題是要付三百多元去買另一款遊戲。CAPCOM公佈了將在5月推出的自家ARPG大作《Dragon's Dogma》的初回特典,正是《BIOHAZARD 6》的DEMO下載碼,然而這也並非亮點。當玩家得到該下載碼後,仍然要等到7月3日才能下載DEMO,但要注意的是這只是X360的獨佔時段,若果你買的是PS3版,那就要等到9月4日才能上PSN下載DEMO。而這個日期距離遊戲發售只差兩個月,老卡亦很大機會會於10月向全人類提供免費的DEMO下載= =。其實在稻船敬二的時代,老卡已經是一間傾向X360的遊戲公司,不單止遊戲數量佔優,絕大部份遊戲的畫面X360版都是較勝一籌。雖然對於今次雙平台的DEMO下載時間相隔兩個月之多,老卡擺出了EPIC及ACTIVISION的金句:「商業決定」,但除此之外也不見得會對PS3玩家有什麼補償方案。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

期待第六集, 終於到香港變死城!

黃金玩家

10.4

Capcom Captivate最新預告片~亮點非常多~首先之前IGN的消息得到證實~金髮美女為Sherry無誤~另外預定會現身的Ada亦出現在預告片之中~還有C病毒等等的....而最令人震撼的是發售日竟然提前了~由原定的11月20日提早到10月2日~fans們可以提早個幾月玩上遊戲~

[YoutubeHD]nd8XYIVFptU[/YoutubeHD]

實機畫面
9455620120410_174759_0_big.jpg 9455620120410_174803_13_big.jpg