設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kvic

[藍光播放機] Philips 9600 用家討論分享 (整理更新:2012-3-30)

進階玩家

> Q2.遙控失靈時怎辦?

之前提到由USB播MKV FILE, remote會失靈, 冇反應. 未必關MKV事, 可能同BDP9600另一 ...
kvic 發表於 2011-8-28 14:32

如果遇著間中遙控失靈, 請把"EasyLink"關上. 小弟中用SAMSUNG 電視, 佢有個AnyNet+. Philips個EasyLink同三叔個AnyNet+ 就吾係好夾!
關上EasyLink後, 經過多天試用, 未曾發生遙控失靈

英文介面圖片以作說明:

Philips 9600用家, Enjoy!

補充資料: 2011-9-06

Philips係今年5月已由一位用家報告證實呢個問題, 話說會在下一個Firmware版本修正.
暫時解決方法, 當個MKV 或媒體檔播放2-4分鐘上下, 按PAUSE一下, 再PLAY去播放. 至後就冇問題啦.
另外, Firmware V1.53好似都冇呢個問題!

鉑金玩家

今日買左機!!!想問下聲音設定個度,speaker距離同大/細要唔要set一次?因為部amp已經set左,thx

進階玩家

今日買左機!!!想問下聲音設定個度,speaker距離同大/細要唔要set一次?因為部amp已經set左,thx ...
papercut 發表於 2011-9-1 02:40

恭喜! 多D入來分享
你AMP set左 應該夠了
BDP9600 speaker setting 應該只對自己analog 7.1 / Stereo output 有效. (我估的, 自己未認真試音效 / 太多野玩了)

鉑金玩家

同埋可唔可以分享下自訂畫面度點set?
因為覺得好似同我舊個部samsung c-6900 分別唔大咁(可能我睇唔出)

進階玩家

同埋可唔可以分享下自訂畫面度點set?
因為覺得好似同我舊個部samsung c-6900 分別唔大咁(可能我睇唔出) ...
papercut 發表於 2011-9-1 02:55

睇高清MKV, 我通常用 -
Brightness: 0
Contract: 9
Saturation: 0
Artifact reduction: minimum
Noise reduction: minimum
ACE: minimum
Sharpness: 1
Color: Standard.

睇靚Blu-ray, 我會乜都吾開, 用"No optimization"
Color相關設用HDTV調校. HDTV內所其補品(如noise reduction等等等等)都會關上

鉑金玩家

睇高清MKV, 我通常用 -
Brightness: 0
Contract: 9
Artifact reduction: minimum
Nois ...
kvic 發表於 2011-9-2 00:16

多謝分享!
今晚試過自己set(新手想分享下,唔好介意)
Brightness: -1
Contract: 10
Artifact reduction: max
Noise reduction: minimum(set>中 畫面快速移動會起格)
ACE: 小 (set>小覺得畫面深淺唔夠分明,立體感唔夠)
Sharpness: 0
Color: 泠   

已經比尋曰好!(起馬黑位同清晰度比我舊個部samsung c-6900 有明顯提升,因為好驚洗左錢,但係感覺無升級)
想問下新機係咪要run-in?

進階玩家

多謝分享!
今晚試過自己set(新手想分享下,唔好介意)
Brightness: -1
Contract: 10
Art ...
papercut 發表於 2011-9-2 00:49

最緊要你睇得開心! 買得安心 :)
Artifact Reduction 開咁勁?

進階玩家

雖然說HDTV及一般Blu-ray player內置媒體攻能都是很普通.
但9600內置媒體播放器, 原來支持吾少格式

來源: Philips

9600 支持的audio codec:
9600 支持的video codec

今時今日 其實只要MKV功能做的出色已很夠

鉑金玩家

最緊要你睇得開心! 買得安心 :)
Artifact Reduction 開咁勁?
kvic 發表於 2011-9-2 00:58

Artifact Reduction 其實係乜? 我見開盡,對畫質又唔見有負面影響,就由佢

進階玩家

Artifact Reduction 其實係乜? 我見開盡,對畫質又唔見有負面影響,就由佢 ...
papercut 發表於 2011-9-2 01:10

打個比喻, 類似將青春期女仔爛面變得白滑, 睇上更舒服.