設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chiuching

[CAS音響] 用Mac Mini玩CAS

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

回復  chiuching

CHING可唔可以講O係邊度造同大約幾錢呢?謝謝。
checkq 發表於 2011-7-16 00:40

前面寫左.

進階玩家

ching 你介紹個PROGRAM 我D/L 左, 佢係唔係出唔到192K, 只出44.1? 我用WEISS DAC2 都唔多識SET
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

ching 你介紹個PROGRAM 我D/L 左, 佢係唔係出唔到192K, 只出44.1? 我用WEISS DAC2 都唔多識SET ...
iamkit 發表於 2011-7-18 16:59

出到, 佢識得auto switching~
只要你部DAC support就掂.

進階玩家

回復 26# chiuching

要吾要set d 咩先出到,我用iTune就可以出192,用佢就吾得,吾知係吾係吾得
50 字節以內

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

要吾要set d 咩先出到,我用iTune就可以出192,用佢就吾得,吾知係吾係吾得 ...
iamkit 發表於 2011-7-19 08:58

itunes唔識auto switching.
你係midi setup到set 192的話, itunes就會有理無理都自己upsample去192, 咁做只會出衰聲.
Pure Music會根據file本身個sample rate黎定奪出幾多, 佢本身都可以做upsample, 但唔建議做upsample.

進階玩家

回復 28# chiuching

但係我用PURE MUSIC 開咩FILE 都係得44.1, 要SET D 咩? THX CHING
50 字節以內

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

但係我用PURE MUSIC 開咩FILE 都係得44.1, 要SET D 咩? THX CHING
iamkit 發表於 2011-7-19 18:23

咁你啲file係咪本身全部都係44.1?
自己rip既?

進階玩家

回復 30# chiuching

係呀CHING 原來我自己RIP 既全部都係44.1, 不過有冇方法可以RIP 到192? 之後我去左D/L左一首96 , 最後都WORK, 不過個PURE MUSIC 唔知點解讀NAS D FLAC 就HANG 左, 第一次都唔會HANG, 之後一定都PLAY 唔到FLAC
    CHING 介紹真係唔錯, 我用左PURE MUSIC聽古巨基string fever, D弦聲O係耳邊, 如果用ITUNE, 就O係我2呎前. D 立體感好左好多.
50 字節以內

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

係呀CHING 原來我自己RIP 既全部都係44.1, 不過有冇方法可以RIP 到192? 之後我去左 ...
iamkit 發表於 2011-7-20 09:03

基本上, CD只係出到44.1, 自己rip就無得再多, 有既都係人為加上去既~ 如果有得選擇, 當然係母帶直接downsample到192既file啦~ 有384我都願俾$(當然唔係隻隻都要啦, 破產都似)~   

btw, itunes好雞架渣... 只係方便, 聽下感受下咁用.
乎巴算係免費player中既強者~ 可試~
有budget當然用好野啦!

進階玩家

回復 32# chiuching

6千幾買隻AMARA 真係唔多捨得, CHING 介紹既PURE MUSIC 都唔錯, 但係我用黎PLAY FLAC就HANG
50 字節以內