設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 用Mac Mini玩CAS

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟早兩年因應追隨CAS呢個大趨勢, 膽粗粗買入Mac Mini 2009 Early同埋Weiss Minvera後尾再買入Wyred4Sound Dac2.  前排經常留連computer audiophile, 並發現啲鬼佬用mac機既終極玩法... 以下為小弟小小分享, Internet上面都有唔少地方有所提及有關的upgrade動作~~~

評分

參與人數 2威望 +11 收起 理由
andrew225 + 1 好野!
chimkit + 10 資料咁有用,唔加分都唔得啦! ...

查看全部評分

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

Mac Mini 升級所需要既部件:

1. DDR3 1066Mhz 4G Ram X 2

2. 60GB SSD Hard Disk X 1

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

Part I. Remove Memory and Hard Disk

1. 先反轉部Mac Mini

2. 我就用兩枝縲絲批去中佢

3. 起勢插, 插得咁上下就反開個殼

4. 拆開後, 你知點做架喇

5. Ram slot close up, 你會見到有兩條Ram槽可用

6. 拆Hard disk出黎, 要起4粒縲絲先

7. 拆完Hard disk之後, 會見到有兩粒野係到, 記隻貼番落個新Hard disk到

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

Part II. Install the new memory

1. 插Ram入Ram槽真係無乜難度, 小心啲唔好咁大力插爆Ram槽就得

2. 插左後, 行任何application都爽啲, Load歌仔入Ram仲爽!!!

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

Part III. Install the new hard disk

1. 頭先有講過嗰兩粒野, 貼番係新Hard disk相同位置真得, 用處係要... 防震.. XD

2. 裝好新Hard disk模樣

3. 進入OSX見到, 新Hard disk既details. 其實未入到呢個畫面之前, 你已經感受到SSD有幾快架喇

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

等左好耐既, 行FireWire800既External Hard Disk終於番左貨喇~

外殼己更換為鋁製的:

無風扇設計:

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Good Job. :-)

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
chiuching + 1 師兄唔好剩睇, 俾啲分好喎~

查看全部評分

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

新到PSU

就咁包住黎~

用古河IEC

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

Music Player

我試左市面好多隻唔同既player, 有平有貴亦有唔駛錢既, 最終都係揀左Pure Music: http://www.channld.com/puremusic/

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

事後感及以後既更新

1. 用SSD進入OSX好L快.  
(第日要整番隻俾自己部機行windows用!!!)
2. Ram夠多, 個player可以每次食多啲資料入Ram到~      
3. 根據啲發燒友所言, 佢地認為每個channel只可以有一個device接住.
    例如: a. SATA只接SSD, Library放係SSD
            b. USB接DAC或FW接DAC
            c. USB接Removable hard disk放歌仔如果用FW接DAC的話, 掉轉的話, 用USB接DAC就要用FW接Removable hard disk放歌仔
4. 記得要換個Linear Power Supply, 有極大表現增進!!!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
4pk + 10 堅呀

查看全部評分