設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: aj2008

[CAS音響] 發現新大陸,用synology nas 的人有福了

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 70# petercys2004

謝謝ching 的用心鑽研及分享,很有啓發呢!
Source: VPI, Lumin, Naim, Moon, Line magnetic
Amp: Mark Levinson, ARC, Audio note, Fezz
Spk: ATC, Falcon, Proac, Raidho
Cables: AH, AQ, Zu, Inakustik

星級玩家

謝謝 C Hing 分享 NAS 直駁八DAC 心得,在我的CAS 組合, NAS 已超越了我的 CD transport, 容我在這裡寫小小心得。

1 NAS 電源  
   我試用Linear power supply 12V  1A 電源, 比用原廠的 switching power supply 好小小,可能電流不夠大, 之後換上鋰電池, 後再加Nichicon cap 10000 uF,真的好聲,比起 CDM1 transport 更好聲.

2 USB cable
   我在鴨記買個 USB A<>B adapter, 六蚊, 將 NAS 放在DAC 後面, 用這個USB adapter 非常好聲, 不過要看NAS 同CAS 的高低可以就到,正如 petercys2004 話, 當NAS 是一個CD transport,將所有功能disable.

3 風扇
我將風扇內部電源拔起,再disable個 beep, 冇扇, 好聽好多,至少冇風扇聲。

我發覺 Audio Station 只可以play 內部 HDD 的歌, 外加 external USB HDD 的歌唔可以播, 是否如此, 請 C Hing 指教

鑽石玩家

回復 72# CAS2012

師兄們,我剛剛轉咗條AQ carbon同之前我個朋友借俾我嗰條AQ 1.25 silver 真係天與地!如果早知就重手啲飲杯咖啡啦
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

星級玩家

CAS2012 兄,

你好. 依你上述所說, 如果把 Synology NAS 內的風扇電源拔起, 會否導致過熱壞機?

Thank you.

進階玩家

回復  CAS2012

師兄們,我剛剛轉咗條AQ carbon同之前我個朋友借俾我嗰條AQ 1.25 silver 真係天與地!如果 ...
heven 發表於 2012-1-29 02:08

ching, 真係差好遠?? 主要分別在哪? 條 AQ 1.25 silver 是否要用電芯?? 咩價位呀?

星級玩家

Synology NAS 內的風扇電源拔起,我將殼打開, 不 會否導致過熱壞機。用了幾天,每四五分鐘有error message,唯有再次插上風扇,用電約0.1A。

我試用 2.5吋同3.5吋 HDD, 發覺用單獨用2.5吋 notebook HDD比 3.5 吋 好聲, 唔知其他 C Hing有冇同感? 如果兩個HDD ㄧ齊用, 唔好聲, 最大電流超過 1.2A, 可能大電流下, 電壓波動大,影晌音質。可能最理想用SSD HDD 在212j 的 Audio Station做 player, 然後將歌集放在另ㄧDLNA 的 NAS內,用audio station 播network 的歌。有冇C Hing 介紹 SSD for audio use?

鑽石玩家

回復 75# 高菲

C Hing,
Sorry that reply U late; AQ 1.25 Sliver --> Cinnamon;
Coffee and Diamond 有電池盒.
分別音場開揚咗,定位及detail好咗,不過都要run-in. 最重要我老細話正咗,啲高音唔會標,近似部CDP,現在我想加隻環牛試吓有乜改善,唔知買隻寶樹牛定係高明買咗UK brand 台制的環牛
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

星級玩家

我都岩岩入左隻 212J, 不過我唔係駁 USB, 係經 LAN 去 Marantz 5006, 用 iPhone 行 DS audio 選歌, 超方便  ...
fatkie 發表於 2012-1-24 01:02

Ching,
其實點解用Lan 可以播放? 5006 set server mode?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ching,
其實點解用Lan 可以播放? 5006 set server mode?
alan214 發表於 2012-2-4 22:16

係... 宜家新既 amp 有airplay 功能就用到, 好方便!
YBA PASSION IA350
CAMBRIDGE AUDIO AZUR 751R
OPPO BDP 105D
FOCAL DIABLO UTOPIA III + CC900
MIRAGE OS3
MORDAUNT-SHORT AVIANO 7
PANASONIC TH-P42V20H
MAGIC TV 8000D
ISOL-8 SUBSTATION LC
隆宇 LY-206-2

星級玩家

回復 79# fatkie

Ching 唔該,另外我想請教下,現有onkyo 3007 av amp , 想買synology 212 ,有什麼理想方法駁!
主要係想老細用ipad 經DS audio app 聼歌容易D!