設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: aj2008

[CAS音響] 發現新大陸,用synology nas 的人有福了

進階玩家

回復 110# alibabar

Ching, 係用翻牆軟件, 之後註冊一次就得, 以后就唔駛再用, 可以 search 一下 google music 註冊, 就有教學^_^

鑽石玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 111# dns2005

感激指点

進階玩家

其實原裝火牛, 用2隻2T HARDDISK, 行RAID0, 係咪有機會唔夠力令到播歌會窒?
TV : Panasonic TH-P50V20H
AV AMP : Onkyo TX-NR808
DAC : PS Audio DLIII
F : KEF Q500
C : KEF Q200c
S : Klipsch RS-41 II

進階玩家

回復  fatkie

Ching,  您地好, 先恭喜發財, 我都係用NAS 駁 DAC 再駁 喇叭, 但聽歌時每首歌中間都會 ...
dns2005 發表於 2012-1-26 17:35

ching, 你係用咩DAC? 我用musical fidelity m1DAC 有時會出現跳的情況, 今晚試下用usb直入部amp到試試

進階玩家

ching, 你係用咩DAC? 我用musical fidelity m1DAC 有時會出現跳的情況, 今晚試下用usb直入部amp到試 ...
wilson_ws 發表於 2012-7-24 17:23

Ching 我係用DAC Magic+, 先前用DS409試過將風扇既選項由3.5改成2.5, 跳線情況係少左,依家轉左DS412+已沒有再跳線, 之前有其他Ching講過火牛問題,另我想資源不足亦都有機會引起跳線。 謝謝!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

要係街用3G聽DS Audio, 要setup Dyndns Account.  
用iPhone 4s 在街以DS audio play FLAC, AIFF會疾,只 ...
Touka 發表於 2012-7-19 17:53

請問點樣set?是否DDNS account? 我已register 了account, 下一步應怎樣做?thx
2-ch :
Mbp+ Audirvana+->exD->田雨->威馬 A-200 Int amp ;CDP marantz sa17->Atohm Sirocco 2.0
9.1 : oppo93->Y記3010
威馬PC:K2c,K2S,K2J
威馬 U8 Bi-wire + U8 XLR + USB

進階玩家

奇怪既係, 呢兩日我播歌又無呢個情況...
完全無換過任何野, 做過任何野... 只反而加重個nas的工作, 要佢download野反而無事...

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

要係街用3G聽DS Audio, 要setup Dyndns Account.  
用iPhone 4s 在街以DS audio play FLAC, AIFF會疾,只 ...
Touka 發表於 2012-7-19 17:53

我都剛set咗用3g播nas內嘅aiff,疾到不能接受。有冇app可以裝係nas即時convert去mp3先streaming

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都剛set咗用3g播nas內嘅aiff,疾到不能接受。有冇app可以裝係nas即時convert去mp3先streaming {:1_342: ...
ffkk 發表於 2012-8-4 02:22

可否教教怎样set 在3g 情況下看?謝谢
2-ch :
Mbp+ Audirvana+->exD->田雨->威馬 A-200 Int amp ;CDP marantz sa17->Atohm Sirocco 2.0
9.1 : oppo93->Y記3010
威馬PC:K2c,K2S,K2J
威馬 U8 Bi-wire + U8 XLR + USB

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

可否教教怎样set 在3g 情況下看?謝谢
hutmonkey 發表於 2012-8-4 07:25

師兄,首先要申請dynamic ip name ,我用本身個router 嘅,你可以用dyndns。
我部router入面可以set叫佢自動call DNS services,入番username, password咁,之後部router就有自己嘅名,可以under 3g喇。
跟住我就開nas dsn 嘅router app, 入面嘅自己會detect router型號,我就再揀要router route  個audio station app去部nas,咁就完成了。
不過用aiff係疾到接受唔到!