設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: byingfung

[討論] 同志們! 女人舖買既bluray係新碟定出租碟呢?

星級玩家

家家有求啦~

介意慳錢,咪行多一兩間,夾下價,慳到錢買到同一件貨時又開心。

介意時間又唔想行,女人舖算貨齊貨多,DISPLAY清楚,有實物上
手睇下盒背資料,職員有禮貌、老實,價錢中規中矩。

我自己候生時係前者,依家年紀大左就後者,有時慳一兩蚊,
但抵唔到停車場錢(旺角泊車超貴又麻煩),除笨有精。

鑽石玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

本人覺得:人家開正大門做生意,無需要做D 咁低裝的行為而令公司聲譽受損呀.
每個週日我都會出去走趟.已成為我必然的節目

進階玩家

我絕對相信女人舖不會用2手碟重新包裝作新碟賣, 出POST 的師兄只是覺得而已. 據我了解很多賣碟的店舖都會在以下情況重包玻璃紙 :- (1) 影印封面作POSTER 給客人看, (2) 玻璃紙有時都會有破損, 他們會自行包裝, 無謂吓吓要求批發商換貨.  現時租碟是有監管的, 賣碟是不許可用來出租, 否則代理商會blacklist 間舖頭, 不再供應新貨給予給他們. 我想出POST 既師兄有所誤會而已.....

銀級玩家

可能是個別例子....買左幾次都唔覺會係二手

1萬

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

首先呢! 就甘話收縮膠封口同原裝玻璃紙封口既問題就認定係二手出租碟依點係完全不成立的!

首先舖頭用收縮膠封口係可以有好多因素, 就以大家所講其一既抽封面影印為例, 只要封面紙無摺, 外盒完好, 隻碟面同碟底無花無手指模甘就OK啦!但如果真係講究到連一個膠袋都必須要原裝, 甘當然無問題, 大家都係消費者, 有權選擇自己意向! 如果係我, 我會擔心隻碟好唔好睇多過一個膠袋!比錢買自己心水既碟返去Enjoy係一件賞心既事, 唔好令一D小事影響到自己唔開心!

另外, 或者正因為鋪頭同時有新碟同出租碟, 所以先令樓主有誤會呢! 點都好我自己都去過德發買, 一切好正常. 服務亦好好

1萬

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

版主 ching, 唔知呢度有冇投訴討論區? 始終開宗明義講緊投訴現存 business 唔係咁好, 影響唔細架. 請指引,  ...
victor_wong 發表於 2011-6-26 23:05

victor兄, 我會將樓主個Title修改番小小.Thanks!

另外其實係討論過程中己經有晒一面倒既答案! 大家亦清楚晒! 其實對鋪頭亦有正面評價! 一間舖頭好唔好其實一個人講係無用, 得唔得係睇大家既討論, 相反, 唔好既舖頭如果比人投訴, 亦可以從中改正番!  當然啦! 最重要係講出事實真相, 千奇唔好非理性地去評擊任何人呢!

,

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

victor兄, 我會將樓主個Title修改番小小.Thanks!  

另外其實係討論過程中己經有晒一面倒既答 ...
Ken704 發表於 2011-6-29 00:59

感謝 Ken兄 回應及相繼行動, 其實小弟覺得, 如果買碟有疑問, 不妨首先回店舖反應一下, 視乎反應而定, 如果多次資詢仍得負面結果, ching 可以先去消費者委員會作出投訴, 如果再得唔到任何跟進, 最後先透過網傅 (註:呢個係比較文藝的叫法), 又或者可以叫做唱通街.

重點係, 呢到最近進行良性團購, 一些負面報導關於其他業務對手, 可能會引起誤會同對罵, 要知道 " 人人有把口, 你出陰招我有毒計 ", 如果女人舖誤會呢度因生意而走去代理度炸形, 最後唔著數係大家, ching 不妨考慮一下, " 為自己 " 同大局著想, 下次如果遇上同樣情況, 試下小弟建議, 先回店舖查詢, 唔得再消委, 再唔得就網傅, 煩就煩咗 D, 但可省卻唔少誤會嘛. 如小弟有任何得罪地方, 請多多包涵.

評分

參與人數 3威望 +20 金錢 +10 收起 理由
lkljason + 10
SonSon + 10
Ken704 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

講真如果隻碟租過一睇就知啦......

星級玩家

原post講"德發女人舖二手BR當新賣,叫人唔好幫趁"結果好多人質疑,証明真理越辨越明,
建議網主不要改動樓主題目,變成"究竟女人舖有冇二手當新賣?",須知言論自由可貴,
亦有曲解樓主原意,又或者佢講真呢。

但假如其言論有極大失誤,網主可直接取消標題,pm警告,甚至cut其a/c

星級玩家

QQ
如果有重新包装过的碟,已经讲明俾我听的话,价钱可以平10蚊20蚊,我要呢张无所谓的。
我是蓝光达人, 你高清左未啊.