設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sclendan

[討論] 又係座地書架喇叭問題...... ?????????????????????????

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 41# chacha7

我梗係明白師兄"費苦之言"啦! 原全無冷水feel! 多謝分享經驗添, 咁唔算吹水.....

我都明白反反覆覆問來問去又會有乜結果? 而且根本答案就唔會係我provide果三種咁簡單. 我只係想從討論中希望多D聽下D師兄既意見從中學習 . 其實我都有想過試好先搞個櫃, 但反正現在無現貨, 咪可能慢慢諗下囉. 又咁講, 有時唔係一諗起就可以做既, 返到屋企唔係淨係得套AV嫁.... 尋日同個師兄食飯, 傾左兩句, 諗諗下我又有奇想, 其實井底之蛙既我都唔係一定要擇傑仕姐, 仲有大把牌子, 我又唔急買, 可以慢慢再聽多d.....

不過如果有師兄覺得我"玩野"晒左佢時間既話, 小弟就講句Sorry!先.   有時唔係我一定要買左返黎大家先係成功, 可能到最尾我乜都無搞過, 但我已經學左好多, 我唔係玩野既, 而且唔係淨係我一個睇到, 你地既分享可以俾好多新手學習, 你地所講既每一句對於我新仔黎講我都覺得好有用既! 多謝各位前輩賜教!

黃金玩家

回復 42# bbsai

師兄分析力好強喎!

黃金玩家

回復 42# bbsai

http://www.sony.jp/CorporateCruise/Press/199907/99-0706/index.html

又白痴地問問.... 我有部上面Sony舊機, 唔知可唔可以駁對speakers到Yamaha 465度試下模擬下書架喇叭呢? 不過Sony係6 ohm 但Yamaha好似係8 ohm喎, 會唔會燒野呢?

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  bbsai

又白痴地問問....  我有部上面Sony舊機, 唔知可唔可以駁對speakers到Yamaha 46 ...
sclendan 發表於 2011-6-15 16:36

唔會燒, 不過呢D spk 都唔可以同你諗住買果D比較.

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
sclendan + 5

查看全部評分

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,

黃金玩家

好同意本人覺得,RB61 用嚟聽歌效果好過用座地
maner394 發表於 2011-6-15 14:38

哦? 呢個我要考慮喎!

如果話座地氣勢勁睇戲好, 咁係好, 但學大家話齋我個細廳仔都用唔晒要"禁返底"d bass轉頭....   又聽唔到歌既話, 咁反而書架仲慳位添, ....   話就話唔諗聽歌姐.... 有得聽埋我就聽嫁啦......

俾D時間我我就會學懂..... "唔可以有太大虛榮心"嫁喇....

黃金玩家

回復 48# alfredmyc

多咩謝呀? d分搞笑姐, 我煩到你地就真啦.....

師兄你果度好"骨子"喇, 唔駛換櫃, 喇叭, 櫃, 大門都襯晒色啦!

黃金玩家

回復 49# ricoy288

師兄你講得好清楚, 我明你意思, 係我怕煩到你無同你講姐, 其實鞋架位置做唔到鞋櫃嫁, 做鞋會封左半條走廊, 所以做鞋架, 無門, 對鞋凸出少少都ok嘛....

黃金玩家

回復 50# ricoy288

哦原來係咁既......, 買得少唔識野..... hea hea .....  

咁問心講佢都招乎左我好耐, 都負晒sales既基本責任, 只不過係講既無point, 同埋唔知點解唔係咁想"開野"姐....

黃金玩家

唔會燒, 不過呢D spk 都唔可以同你諗住買果D比較.
ricoy288 發表於 2011-6-15 16:38

收到唔該! 我諗點都好過我用衛星聽歌嘛, 反正都有係手即管試試囉.....

但有friend同我講話呢d舊一世代既"產物", 可能唔support到HD sound果d  signal, 所以最好唔好用黎試HD聲, 就算真的要試都唔好開太大聲, 分分鐘會燒野, 請問是否?

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  ricoy288

師兄你講得好清楚, 我明你意思, 係我怕煩到你無同你講姐, 其實鞋架位置做唔到鞋櫃嫁 ...
sclendan 發表於 2011-6-15 17:18

其實有D鞋櫃唔係好深架咋...
我以前間屋都係整左個櫃係走廊位, 通常D鞋係打直擺, 甘個櫃就可能有成12-14"深,   而我就整左個將D鞋打橫擺既櫃, 個深度都好似只係9-10",可能同你個櫃架差不多深, 可以諗諗. 10"都已經係1隻座地既闊度.

死啦, 講講下, 就講左鞋櫃而唔係spk............

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,