設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: sclendan

[討論] 又係座地書架喇叭問題...... ?????????????????????????

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  ricoy288

ricoy兄, TST豐澤去過喇, 但無放書架, 想聽下書架同座地差幾遠.....  ...
sclendan 發表於 2011-6-14 15:30

其他地方我唔清楚, 不過你可以問問  TST豐澤 可唔可以幫你預備定書架&座地等你去試, 都係再約時間去姐.
我果時都係親身去約實時間, 等佢set好晒等我去試我而家用緊果對前置.

用座地個音域係闊大D(個人意見).

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 28# PP-HK

哦, 果隻係置係我老細之嘛, 佢嘆緊i phone, 手黎嫁, 隻腳掌咁長你估avatar咩?

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

咁似隻腳既

黃金玩家

回復 33# PP-HK

咁真係似既....

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實隻座地放出d 冇咩問題. 唔會好覺眼, 因為高極都係四呎左右. 你可以去睇睇我屋企個環境(簽名位有link), 我隻座地都係放出過幅牆的. 隻左前置仲要貼牆添. 哈哈.

如果客觀d 講, 我覺得42 會好d, 一來睇戲都係用sub 仔出低頻, 二來你係用咩amp 堆? amp 唔夠力, 座地係出唔到低頻的, 呢個我之前試過.

不過呢, 虛榮心問題, 我係你我都會買52, 所以都係唔好咁煩, 入52 啦.

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
sclendan + 6 多謝意見!

查看全部評分

Marantz SR7005
Philips BDP-7500
KEF Q700
KEF Q600c
Mirage MX 5.1
請參觀-> 我的家庭影院

鉑金玩家

又係座地書架問題時間喇.....  
今朝成朝扒文做功課, 睇左好多文章係有關"座地書架喇叭既討論.... ...
sclendan 發表於 2011-6-13 16:47

咁多ching幫你, 諗到未ar ?
AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Very good!
- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

黃金玩家

回復 35# alfredmyc

但係我果度無咁闊, 會覺眼d, 同埋我果度走廊係廁所門口經常要出入, 怕撞到呀....

不過我睇中Klipsch 52都係37"同姐. 我果部係cheap chaep yamaha 465推住先. 虛榮心問題其實買座地已經解決到, 但問題係42同52既高度只差2", 闊度只差唔夠1", 價錢仲差唔多, 但52可以去到35Hz而42只到59Hz, 所以對慳位慳錢無乜幫助, 咪心大心細囉....

黃金玩家

回復 36# bbsai

未呀, 投票結果大分平.....

鉑金玩家

但52可以去到35Hz而42只到59Hz, ...
sclendan 發表於 2011-6-14 18:20

You need to ask yourself: Will you set the Front speaker in your amp as Large / Full Band?  Or set it to Small and its cutoff frequency to 80Hz (or 70Hz) so let your subwoofer to handle the lower frequency range?

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
sclendan + 5 一針見血!

查看全部評分