設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: explorerhk

[教學] 剛係大陸買左 Sony 55" HX920 返香港用 (最後更新 9 Jun 2012)

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

你還是不太瞭解大陸買電器的管道.其實蘇甯,國美所謂的實體店是很少庫存的,你落左單,基本上都是由廠家送 ...
eastlion 發表於 2011-6-15 17:10

其實係你不太瞭解了解隔山買牛的心態, 你講緊國內店舖賣貨的模式其實正正就係香港由幾十年前到而家都係用緊同一樣.  係香港你係國美, 豐澤, 蘇寧同埋出面街D舖9成都係直接同Sony 羅貨同送貨的. 雖然係香港我買電視我都唔一定要係大連鎖店買, 我都係會睇價錢主導, 有時都會去細舖買, 因為我本人住係香港, 就算有事要追討都會易, 日日打去罵佢, 走去佢地舖頭煩佢地都可以. 我講到呢到你聽落係細舖同大舖買野好似無分別, 但我可以答你其實係有分別的. 第1, 如果你部電視係豐澤, 蘇寧D大野買, 由於佢地係連鎖店, 相對同Sony羅貨一定俾其他多, 如果電視有壞 Sony 會同佢跟進得快好多, 換野都快d. 第2, 出面好多細舖有機會係策上策的, 佢地都可能係經百老匯之類再賣俾你, 所以有事換貨都係要再經百老匯再經Sony, 經多一層就好自然會慢D. 第3, 係Sony入面都有分A 貨同 B貨, 果D大舖都係羅A貨, 而出面D細舖or特平店有時為左就價錢係會羅B貨賣的. B貨其實未必一定會差D, 不過真係好睇你彩數, 佢地有死點光點機會會大d. 所以由於我唔認識你所講果間店有幾大有幾多生意, 作為一個隔山買牛的香港人, 正常我地都會選D有名氣同大的連鎖店買, 都係果句有事要追討都會有信心D. 其實我地已經平左1半同香港比, 唔洗下下平到咁盡而買, 更何況你講果D平其他咁多真係有D唔合理, 俾我感覺應該都係買B貨多, 不過可能唔係都唔定, 但我係唔會博的. 不過如果我係國內住, 我都可能都會選果D. 正如你地國內人落黎香港買LV, Chanel 都9成去專門店買一樣, 你知我地有水貨店可以平1-2成的, 佢地都照去專門店買個重點就係信心問題.

白鑽玩家

在大陸買野 , 都係大舖有信心D

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

在大陸買野 , 都係大舖有信心D
keiron 發表於 2011-6-16 02:04

其實上面位師兄提果間都可能係大野, 不過可能我地"港燦"無聽過, 所以我都無計唯有搵d 識o既大連鎖店買啦.

進階玩家

如果我選這model, 我都會上去買. ~~~

新仔玩家

其實係你不太瞭解了解隔山買牛的心態, 你講緊國內店舖賣貨的模式其實正正就係香港由幾十年前到而家都係用 ...
explorerhk 發表於 2011-6-16 01:11

我好明白你個心態,因為不瞭解,所以才會擔心.好正常,毛所謂啦,既然已經買左就好好享受吧.

我只不過分享一個新的更好的管道卑你地.資訊厘個野系有人講才會有人知嘎.講真,所謂國美,蘇寧因為出名早,又走去HK開分店,你地覺得熟悉,其實真系不算太好.宜家在國內,厘兩間的生意都被我所講的新店搶左好多了……

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回复: 剛係大陸買左 Sony 55" HX920 返香港用

咁不如師兄講你個間黎聽下
等大家可以用到d仲平d既野

发送自我的 HTC Magic

新仔玩家

咁不如師兄講你個間黎聽下
等大家可以用到d仲平d既野

发送自我的 HTC Magic
沙煞比 發表於 2011-6-16 13:01

具體我就不寫啦,費事被人話做廣告.你在GOOGLE用關鍵字:"5億美元PE注資",一搜便知.

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 157# eastlion

收到.......搵到LU

師兄唔會係間公司既老闆呀嘩...... 不過我諗講埋個名出黎都唔會令人覺得賣廣告/有利益沖突卦
    有心想搵好野既師兄又有多個門路

進階玩家

哦,原來系京東商城。我都會是不是上京東買D小數碼產品,確實幾平。大電器就未買過了。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

哦,原來系京東商城。我都會是不是上京東買D小數碼產品,確實幾平。大電器就未買過了。 ...
酱爆 發表於 2011-6-16 14:20

呢間野好似係網上商店, 無實體店, 咁我地點收機驗機呢? 仲有24999成交 (赠3副单价399元3D眼镜+1台1999元索尼S470蓝光DVD播放器)呢個價錢其實平好少, 因為BDP-S470 而家做緊推廣, 出面賣緊RMB $1700 送2副3D眼镜,  即是 24999-1650 = 23349, 而我買的價係 23600 送一副鏡, 所以只係平$251 (23600-23349). 但要提一提國內的藍光機係同香港唔同區的, 如果你係買d 香港區碼碟係播唔到的, 所以你自己諗一諗係唔係真係咁抵.