設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: @肥狗仔@

[討論] E3 2011綜合資訊 (207樓~「E3最佳」出爐~BioShock Infinite成大贏家)

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

點解唔比睇個樣貌,好似同之前冇咩分別咁.....
DVD迷 發表於 2011-6-8 21:25

哩期興索K呀.....
多謝"吸血新世紀"啦。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

Wii U 遊戲係用 25GB 12" Disc
有冇話係用bluray?

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

當年wii特別在冇前人,令人期待。
如今Wii U做嘅事,人地已經做左....
機仔控制大機psp同ps3已經做左,而同步畫面,三叔9系電視又有哩個function,
其實感覺上就同NDS上下mon分開冇咩分別。

再者,當年wii目的係操作簡單,之後見消量滯滯地就出個wii fit,到而加飽和就出新機,再多個機仔手掣,如今背道而馳,結果家中將會成揪週邊控制器都係為左一部機.....好在佢用翻wii mote否則又多兩個手掣。

再者老任wii個市場都係非機迷多,如今如果要同p3及xb分地盤,只靠自家出品只有死路一條。有咩廠出咩game要睇佢造化(我指係市場定位是否成功)。
相反同wii行同一條路的話,除非價錢同wii相近(我唔係話佢唔值,因為價值觀唔係我身上,而係非機迷),否則情況只會與3DS同一命運,以前NDS幾多妹妹仔買機,而加買3DS九成麻甩佬(主要係機迷,而只係少數人有興趣),市場當堂收緊.....。
價錢都係其次,非機迷市場只求有機同幾隻game過下日神,唔會追機能同新game,試問對冇咩新鮮惑又多架生嘅Wii U,佢地只係諗「咪又係同一樣野,亞仔求其買部"平"得啦....」同埋一句到尾「有冇老翻先....」。
以前d非機迷買機︰
1, 買x360因為有老翻
2, 買p3因為sony,因為online唔駛$(而加仲有老翻)
3, wii...(上面講左)
講到尾市場只有兩種人,機迷同非機迷,市場定位唔好,成績一定打拆扣。

老任又衰嘅,出"刺客教條新作"食正我果範,搞到我心大心細.....

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

哩期興索K呀.....
多謝"吸血新世紀"啦。
marcolau 發表於 2011-6-8 21:28

睇到反謂...
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

銀級玩家

睇到反謂...
DVD迷 發表於 2011-6-8 23:19

我都頂佢唔順,不過今期興,你吹佢唔漲架喇。

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Wii U 遊戲係用 25GB 12" Disc
有冇話係用bluray?
Will 發表於 2011-6-8 21:52

12CM高密光碟,應該唔係BD~

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

當年wii特別在冇前人,令人期待。
如今Wii U做嘅事,人地已經做左....
機仔控制大機psp同ps3已經做左,而同 ...
marcolau 發表於 2011-6-8 22:42

AC新作又唔洗太擔心,你驚到時真係玩獨佔咩,不過好大機會會有獨佔玩法就真。

銀級玩家

AC新作又唔洗太擔心,你驚到時真係玩獨佔咩,不過好大機會會有獨佔玩法就真。 ...
@肥狗仔@ 發表於 2011-6-8 23:33

係怕佢好似DEAD SPACE咁整個wii版外傳就真係激Q死。

機就正路都會買,只係咩原因。
用個PAD黎玩係可考慮因素,同睇有咩game會hit中自己。

星級玩家

我就期待forza 4+kinect
賽車加kinect 由上年E3講到今年
不過一隻似樣的賽車今時今日都無...

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

所謂的機迷同非機迷,嚴格來講係分為追畫面同追遊戲性,我深信由細到大都玩Mario,由紅白機玩到Wii的人,無可能唔係機迷,Wii U 的畫面,雖然同XBOX/PS3比,係遲左好多年,但相對今時今日連電話都出到1080P時,Wii U 成本上無壓力,加上MS/SONY 短期內都無可能出新機,Wii U 的1080P 雖然不一定能打贏人地,但最少第三方廠商多平台時,可以加埋老任入去,未必唔係好事

3DS 唔多人買,係因為大作未到而己,當年PSP未有WE時,咪一樣少人有少人玩,PS3都沉左兩年先開始多人有,當Mario Kart 等大賣作出來後才評價係咪唔受歡迎都未遲就是了

基本上,一部遊戲機,只需要有三至四隻Game吸引到買家,買家就會願意比錢,極端點來講,有不少買家買機,只為一隻Game,例如: 為Mon hunt 而買PSP,為Mario Kart而買NDS,為WE而買PS2,為FF而買PS,只要部機入左屋,佔有率高,咩廠商都要向佢交作品就是了!

XBOX/PS3 成日都要搶地盤,就係因為佢地有九成遊戲都相類似,甚至同步推出,而老任最強的地方係,全球都賣得,XBOX係美國好勁,PS3攻唔入,Wii U 就可以試著靠 Wii 攻入去,然後搶佔誇平台的遊戲市場,相反,亦可以係日本搶佔XBOX入唔到的誇平台市場,只要訂價唔太高,就算唔成功,都唔會好似以前N64/GC年代咁,大敗而回!