設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: googleli

[用家報告分享] 邁向耳機的頂峰 - 二十萬元耳機系統初步評析

進階玩家

google兄, 借問聲LCD-2 runin過程有咩變化
今日去咗試聽, 低頻好正但唔夠實, 分析就, 同埋好似有d推唔開搞到佢有d暗(暗過HD650)
聽落好有"肉地"
不過佢都係岩岩出箱, 已經win咗HD650(除音場外)
如果佢run開後有返分析力就好喇(但係仲要upgrade amp同source)
Raspberry Pi (Volumio)
Zodiac Gold
A3X / HD600 / SPro

進階玩家

話時話有冇人聽過Hifiman既HE500呀, head-fi d評論寫到佢同LCD-2同level, 音色接近但較亮, 音場較寬及人聲較近, 但bass就弱d
Raspberry Pi (Volumio)
Zodiac Gold
A3X / HD600 / SPro

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

何謂頂峯?
一山還有一山高......
babuwa 發表於 2011-6-1 00:28

"點解要話邁向頂峰...
因為呢D野永無止境
之後再上仲可以 P01 + D01, 加鐘, 買BHSE靜電耳擴,
Stax 古董 Take 2 靜電耳擴,
買Nordost Odin接線, Kharma頂級電源線,
買Sennheiser HE90 (大O), 等等...
所以如果有那麼一個頂峰, 我這套野只能算是頂峰的入門...
但對於我呢個二聲道cheap cheap新手來說
現在聽到的聲音, 已可說是超級滿足了..."

高級玩家

"點解要話邁向頂峰...
因為呢D野永無止境
之後再上仲可以 P01 + D01, 加鐘, 買BHSE靜電耳擴,
Stax 古董 ...
googleli 發表於 2011-6-1 00:47

二聲道cheap cheap新手
More than 200K HKD headphones system ...

What genre of music would you like to listen most ?
Jazz , Classical or Pop ?

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Google兄,請問你用乜電源處理響Stax system?可以分享吓心得嗎?
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Google兄,請問你用乜電源處理響Stax system?可以分享吓心得嗎?
Ninewest 發表於 2011-6-1 10:55

Just using a CSE power bar at the moment. I thought about PS Audio power regenerator but my friend told me to think twice because it sound is quite artifical. May eventually go for the Kharma power bar.

鉑金玩家

二聲道cheap cheap新手  
More than 200K HKD headphones system ...  

What genre o ...
cookiemon 發表於 2011-6-1 07:49

Female vocal, then jazz. Still prefer my cheap speaker system when I listen to orchestral music.

鉑金玩家

google兄, 借問聲LCD-2 runin過程有咩變化
今日去咗試聽, 低頻好正但唔夠實, 分析就, 同 ...
ycl 發表於 2011-6-1 00:37

LCD2的好處, 中頻好平滑, 但高低音都唔盡,
高音就好明顯,一聽就覺唔係好去,
中低頻其實做得好好,
但低音就潛得唔夠深,
感覺好似HD650或SE530, Bass有Texture但唔深,欠impact.
我用緊Leben推,
Head-fi果邊D友仔話Leben已經係推LCD2好果部咁滯.
佢個Frequency Response真係做得好好,
亦因為呢樣野被Head-fi班友捧到上天.

星級玩家

回覆: 邁向耳機的頂峰 - 二十萬元耳機系統初步評析

[quote]google兄, 借問聲LCD-2 runin過程有咩變化
今日去咗試聽, 低頻好正但唔夠實, 分析就, 同 ...
ycl 發表於 2011-6-1 00:37

LCD2的好處, 中頻好平滑, 但高低音都唔盡,
高音就好明顯,一聽就覺唔係好去,
中低頻其實做得好好,
但低音就潛得唔夠深,
感覺好似HD650或SE530, Bass有Texture便唔深,欠impact.
我用緊Leben推,
Head-fi果邊D友仔話Leben已經係推LCD2好果部咁滯.
佢個Frequency Response真係做得好好,
亦因為呢樣野被Head-fi班友捧到上天.[/QUOTE]

除左O咀同 真係唔知可以做乜表情。師兄應該換埋個FE孖柱,SS點襯得起部K01呀?

發送自我的 HTC Aria A6380 大板凳

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching Siltech G7 take out 個網,會影響聲音