設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 邁向耳機的頂峰 - 二十萬元耳機系統初步評析

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

大家都知道, 音響呢家野沒有所謂的頂峰...   
有都係自己厄自己
耳機和耳塞都算做玩過不少
走到如今呢步
都可算是小弟在耳機路上暫時一個里程碑了

黎睇下呢個廿萬的耳機系統有D乜

訊源: Esoteric K01

訊源接線: Siltech G7 Rubybill II

靜電耳擴: Stax SRM 727II
選727係因為Head-fi話推009, 727的聲音較好.

耳擴接緩: Siltech G7 Classic Anniversary SPX 800

Esoteric 與 Stax Amp 之間接線 - Tara Labs The One Interconnect RCA 1.5m

今日的主角出場:

全體合照:

點解要話邁向頂峰...
因為呢D野永無止境
之後再上仲可以 P01 + D01, 加鐘, 買BHSE靜電耳擴,
Stax 古董 Take 2 靜電耳擴,
買Nordost Odin接線, Kharma頂級電源線,
買Sennheiser HE90 (大O), 等等...
所以如果有那麼一個頂峰, 我這套野只能算是頂峰的入門...
但對於我呢個二聲道cheap cheap新手來說
現在聽到的聲音, 已可說是超級滿足了...

之後再寫聽感

評分

參與人數 3威望 +28 收起 理由
wil-wil + 10
WE300B + 8
小瑟 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

留位放review

進階玩家

我岩岩想搵時間去試LCD-2你就嚟毒人
btw ching你用咩hp amp同埋source架?
Raspberry Pi (Volumio)
Zodiac Gold
A3X / HD600 / SPro

鉑金玩家

我岩岩想搵時間去試LCD-2你就嚟毒人
btw ching你用咩hp amp同埋source架? ...
ycl 發表於 2011-5-29 14:15

推非靜電headphone的hp amp係 Leben CS300XS
呢部用黎聽LCD2 o岩晒
Source是Esoteric K-01
LCD2個人非常推薦
乜都推都得唔錯
個人認為Bass和高音都稍欠一點
但唔會太有性格, 勝在自然.  
如果你打算只擁有一對萬元級耳筒
我會推薦LCD2.
上面幅相入面其實LCD2都有出現

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

真係富貴....
肯用一部分呢d錢幫助真正有需要的人更加有用

3萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

富貴人家又有新玩具玩喇!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

快D開箱

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回覆: 劇毒預告 - Headphone 篇

等睇師兄開箱文!

進階玩家

回復 4# googleli
你部LCD-2擺咁角落係咪唔多用架la, 我可以幫你拎走      (juz kidding)
有冇同佢換線玩呀, 有得換唔換蹝晒
Raspberry Pi (Volumio)
Zodiac Gold
A3X / HD600 / SPro

鉑金玩家

回復  googleli
你部LCD-2擺咁角落係咪唔多用架la, 我可以幫你拎走      (juz kidding)
有冇同佢 ...
ycl 發表於 2011-5-29 18:02

LCD2 已經換左條Norse 8 conductor cable