設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Nan7yo

[發燒碟] Lamusique Vintage 入手

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

貢樣既交流真係正  , 唔同人有唔同感覺, 不過ching 係初哥一名 應該冇咩人信囉  ...
hy358 發表於 2011-5-26 18:10

咁又係, 應該係菜烏

"聽下第一首1:39分, 係唔係好似跳線咁窒左一野" <====ching 你又聽下

小第反而覺得有和唱聲音的那兩首, 即冇音樂既情況下, 可能其他人清d 相比下高音d, ar lam 把聲就低d 先突出到ar lam 把聲,
有音樂既情況下就沉左落底, 俾音樂蓋過左 (指左以歌論歌, 唔好介意)
hy358 發表於 2011-5-26 23:35

第一首1:39分果度無細心留意, 今晚留心聽下先.

成隻碟阿Lam把聲都比較注重低音Range
少左令佢招牌那種開揚剛烈的歌聲 (其實上隻都係)

畢竟香港去到阿Lam呢種級數又肯出發燒碟的歌手實在不多
希望多D人支持, 阿Lam發燒碟成功的話令其他大牌歌手都仿效
越做越好才是我們的福氣, 而不是俾唱片公司將舊碟出完AQ及K2又XRCD又HQCD又盛...
googleli 發表於 2011-5-26 22:13

就係少左D開揚剛烈的歌聲, 呢D都係阿Lam的招牌菜, 沒有了實在有點可惜.
的而且確, 用心製作係值得支持.  而且聽一次同聽多幾次個感覺係唔同左, 可能係第一次
接觸這種演繹方式, 心裡始終未能夠接受, 聽多左後已經打左個底, 反而更識欣賞其他部份.

只要杜自恃繼續同Ah LaM岀第3或更多集,一定會岀現啱聽,甚至超驚喜
agic 發表於 2011-5-26 22:45

非常贊同~!!

論嘗試 依隻的確係唔錯既表現, 至於arm 唔arm 聽就個人口味啦
hy358 發表於 2011-5-26 23:37

創作就係咁, 可以好又可以唔好, 究竟係迎合大家口味, 定還是根據當時的創作靈感和主題, 的確好難取寫~!!

又話林太唱功好,又吾洗佢演唱会上台唱歌,尼两公婆
重一心入埸棒林太埸
agic 發表於 2011-5-26 23:48

話唔定話唔唱又唱 呢~!! 到時就有驚喜啦~!!

這兩天返工前,也會聽全碟一次,感覺越來越接受了,連之前唔係好Buy的阿Lam日記,也覺得順耳了很多,不竟今次也加了不少新嘗試,算收貨了.總比之前要接受學友的新唱法容易得多啦!
chakat 發表於 2011-5-27 08:55

我都係返工前一路播住佢一路忙其他野, 的確係越來越接受了.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
Nan7yo + 10 講得好講得妙!

查看全部評分

退燒了

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Nan7yo兄, 邊句先??

星級玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

妖~!環球又用我最憎果種硬膠DVD盒.....仲係最衰果種將兩隻碟疊埋一起放.....

另,今次應該唔會有 ...
史提芬周 發表於 2011-5-26 01:27

我果隻一開, 見到兩隻碟疊埋一齊, 心知不妙!!! 羅起隻CD一睇, 個底外圈已經花左...

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

依家既阿lam,不是我口味

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

引入Jazz味的第一人是張學友, 因為他開宗明義講明Jazz style, 同埋全部新歌, 你buy 唔buy你嘅事, 當時殺出新血路, 唔知Lam係唔係想試下, 所以出這隻碟...第一隻好似無咁Soul.
但Lam就舊歌soul化, pop jazz化, 我呢啲不太老又不太後生的人較難接受, but anyway, 我會再聽多幾次, 希望keep到隻碟啦.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

大家聽日記住同阿LAM反映下, 要佢老婆出發燒碟

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
大家聽日記住同阿LAM反映下, 要佢老婆出發燒碟
googleli 發表於 2011-5-27 21:21

要佢老婆出發燒碟x10
Mrs Lam

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  hy358

mp3 版好似無野bor ..
leung3412 發表於 2011-5-27 00:21

都係窒左野呀, CHING 聽真d 1:39
想影音分家, 老細先同我分家

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

咁又係, 應該係菜烏

第一首1:39分果度無細心留意, 今晚留心聽下先.

就係少左D ...
jack331 發表於 2011-5-27 11:10

因為想俾d時間自己對耳習慣試清楚
第一晚 喇叭線吉低音 + cheap jumper (一向都係咁吉)
第二晚 紅色 L / 黑色 H + cheap jumper
第三晚(今晚)  喇叭線吉高音 + cheap jumper
終於聽到依隻碟既精緻啦, ar lam 把聲終於響返, 冇之前貢低沉, 就算在水中央押低左打聲都唔會出現盟啦

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想影音分家, 老細先同我分家

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

因為想俾d時間自己對耳習慣試清楚
第一晚 喇叭線吉低音 + cheap jumper (一向都係咁吉)
第二晚 紅色 L /  ...
hy358 發表於 2011-5-27 23:11

恭喜ching發現問題所在~!!
退燒了