設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Nan7yo

[發燒碟] Lamusique Vintage 入手

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

個人比較鐘意 Lamusique  多d, ching 覺唔覺得依隻人聲比起音樂沈左d d? 好似小小盟tim?  
唔 ...
hy358 發表於 2011-5-25 23:08

小第木耳, 感覺沉到有d 盟, 好似連咬字都聽唔清, skip 去最後一首聽聽先  

果位女聲係劉天蘭女 ...
hy358 發表於 2011-5-25 23:21

感覺人聲好似俾音樂聲蓋過左
hy358 發表於 2011-5-26 10:03

我覺得係D音樂同把聲好似痴埋一舊, 都係偏向低沉, 而沒有將把聲從音樂中帶出黎, 而且D細微弱音其實都好考部機,
背景夠唔夠靜同埋D弱音出唔出, 當然唱法上同埋調音都應該係向Vintage方向去做, 所以結果出黎變成咁. 當然佢用隻碟
的主題黎定方向係好事, 而且有時新事物要適應係需要時間, 不過我個人認為呢個演譯方法發揮唔到阿Lam把靚聲, 因為
阿Lam把聲可以有高有低, 而且佢唱快慢歌都可以充分表現出感情的流露, 而家只係偏向單方向, 聽起來唔太吸引.

唔通人聲係想tune到有vintage feeling?
Nan7yo 發表於 2011-5-26 00:33

我都覺得係

最重要係: Made In Germany   [同意!]

比環球捉晒我地d心理啦, 第一版 Made in Germany + DVD,  第二版 ...
Nan7yo 發表於 2011-5-26 10:14

好聽就幾個版都買黎聽下, 唔係就真係慳番, 何況送DVD果D隻DVD根本唔值錢, 不要也罷.

第三首, 頭二個係咪林一風同亞文?? 呢首POST排好正, 二個之後亞LAM一出聲, 佢把磁性聲特別出~~~

我就覺得亞LAM把聲比較低沉, 不過化2聽埋最尾果首一個人, 又會覺得人聲好好, 尤其聽到好多亞LAM既口水聲~~
小瑟 發表於 2011-5-25 23:12

第三首個安排算係唔錯, 用兩把唔同的聱去帶出阿Lam的磁性聲

以前係好鍾意阿LAM, 但始終年紀大左, 好明顯聽到佢唔夠氣, 新既演譯方法也唔係太接受到。

...
PP-HK 發表於 2011-5-25 22:15

我諗阿Lam未去到唔夠氣咁差, 係弱左D, 只係演譯方法局限左佢, 不過我都唔係幾接受到.
特別係"Wow~~ Wow~~ Wow~~ Wow~~ Wow~~ Wow~~ 史太龍", 聽到真係想死.

Invincible D鋼琴甘搶,明明玩感人,就要學下Louis Armstrong "What a wonderful world",
人声要主導,弦樂要彭拜,鋼琴 ,阻住晒
agic 發表於 2011-5-26 00:43

我都有呢種感覺, 好贊同人声要主導

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
hy358 + 5

查看全部評分

退燒了

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我覺得係D音樂同把聲好似痴埋一舊, 都係偏向低沉, 而沒有將把聲從音樂中帶出黎, 而且D細微弱音其實都 ...
jack331 發表於 2011-5-26 16:25

ching 既意見好專業亦具體,不如寫埋跟碟果張comment 寄去win 大獎呀
想影音分家, 老細先同我分家

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ching 既意見好專業亦具體,不如寫埋跟碟果張comment 寄去win 大獎呀  ...
hy358 發表於 2011-5-26 16:29

唔好講笑啦hy358兄, 只係有感而發, 係聽音樂的路上我還是初哥一名, 見大家討論得興致勃勃, 就一齊分享下.
退燒了

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

唔好講笑啦hy358兄, 只係有感而發, 係聽音樂的路上我還是初哥一名, 見大家討論得興致勃勃, 就一齊分 ...
jack331 發表於 2011-5-26 17:33

貢樣既交流真係正 , 唔同人有唔同感覺, 不過ching 係初哥一名 應該冇咩人信囉

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

率先試聽 Esoteric K-01 播阿Lam新碟

雖然我果部Amp唔係老金, 喇叭亦唔係意大利野

但在K-01下亦充份感受到今次製作的用心

一陣聽晒成隻碟再寫聽感

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
chhanthony + 10

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

09 Ah Lam 日記 (feat. 霍世潔-二胡) 既唱法真係要少少時間適應
Nan7yo 發表於 2011-5-25 15:20

呢首我一路聽一路笑,十分攪笑嘅歌法
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

剛剛聽完...好似奶野.

有啲唔啱聽的感覺.
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

同師兄感覺一樣, 人聲較後.
有和唱聲音的那兩首尤其明顯
好似和唱比阿Lam的聲音更出
不過其實我覺得好的音樂不一定人聲要最出
但要配合得好, 人聲較後也是好的音樂
成隻碟阿Lam把聲都比較注重低音Range
少左令佢招牌那種開揚剛烈的歌聲 (其實上隻都係)
聽完阿Lam之後一聽番隻張敬軒
精神為之一振 感覺開揚番晒

但整體來說, 阿Lam呢隻碟都算是比上一隻碟的三頻平衡很多
是很值得鼓勵的作品
畢竟香港去到阿Lam呢種級數又肯出發燒碟的歌手實在不多
希望多D人支持, 阿Lam發燒碟成功的話令其他大牌歌手都仿效
越做越好才是我們的福氣, 而不是俾唱片公司將舊碟出完AQ及K2又XRCD又HQCD又盛...

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
chhanthony + 10 精品文章

查看全部評分

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
同師兄感覺一樣, 人聲較後.
有和唱聲音的那兩首尤其明顯
好似和唱比阿Lam的聲音更出
不過其實我覺得好的音 ...
googleli 發表於 2011-5-26 22:13

好同意Google兄的諗法,雖然系Ah Lam大器晚成之作,但畢竟本港有心制作的唱片需耍支持

剛剛聽完...好似奶野.

有啲唔啱聽的感覺.
ADA 發表於 2011-5-26 22:11

只要杜自恃繼續同Ah LaM岀第3或更多集,一定會岀現啱聽,甚至超驚喜

星級玩家

各位師兄, 麻煩幫手聽下第一首1:39分, 係唔係好似跳線咁窒左一野, 係唱功問題定係錄音問題

than ...
bbocram 發表於 2011-5-26 10:48

聽左幾次又真係好似跳左線, 唔似係錄音 OR 唱功 wow......