設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lkljason

阿飛正傳(藍光碟)Days of Being Wild (Blu-ray) (1991)

星級玩家

你試下呢個 DVD vs BD 比較, 你可能開心d.

http://www.blufans.com/discreport-883.html

進階玩家

绝对要买的BDSmilies024

進階玩家

今日打咗去鉅星反映嘞, 有位哥哥仔答我, 佢不單祇好有耐心聽我o既投訴同不滿, 仲好有禮貌回應我添, 這個有點意想不到. 而佢o既答覆係~~
1) 雜訊多係導演故意營造出來的一種懷舊效果,
2) 至於片裏經常有的一點點, 佢話佢哋已經儘力執到最好, 原本個底片更花到七彩咁話,亦不能跟邵氏的數碼復刻DVD相題並論, 因為邵氏個啲大部份都係廠景, 色彩唔同.....相對較易修復.而"阿飛"很多效果也是導演刻意營造, 所以好多地方不能執不能改......
3) 我問佢既然不能做到好水準又何必要推出呢?佢話係順應要求而推出, 亦承認不能完全達到好高清效果亦預咗會有人批評,因為budget有限同底片問題,不能跟荷里活製作相比, 修復工序不是香港而是在加拿大, 但已比DVD質素好一點點.
4) 佢又講...而且每人標準不同, 有些人覺得比DVD好一點已可接受.
咁係咪我要求高呢????Smilies027
5) 又話通常佢哋都會揀A級電影來做blueray, 如果外間反應不好亦可能考慮不做舊片咁話......
佢講咗一大堆理由, 結果當然係不能回水, 我亦只好無奈地接受, 無錯, 我都覺得人樣輪廓係清澈咗啲啲, 背景係sharp咗啲啲,但反而增加多咗雜訊同微粒又粗, 又有何謂呢?? 在我角度,如果不能做到很好水準的話就不應強行堆出, 只會讓人有扼錢同揾笨感覺. 有點違背了blueray的真正意義, 這版本極其量可以話係DVD修復版囉,如果收DVD價錢我條氣會順啲囉. 估唔到第一次買blueray碟就得到呢個教訓, 下次我會上嚟search吓先買o架o刺.:o

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

原帖由 lovegorgor 於 2008-9-16 20:28 發表
今日打咗去鉅星反映嘞, 有位哥哥仔答我, 佢不單祇好有耐心聽我o既投訴同不滿, 仲好有禮貌回應我添, 這個有點意想不到. 而佢o既答覆係~~
2) 至於片裏經常有的一點點, 佢 ...

咁佢都算幾有耐性講解播,不過回水就無可能架啦!
anyway下次記得上黎做o下功課先好扑鎚買野呀!Smilies024 Smilies024 Smilies024 Smilies024

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

等其他國家版本出左就一精二楚了

星級玩家

原帖由 lovegorgor 於 2008-9-16 20:28 發表
2) 至於片裏經常有的一點點, 佢 ...

畫汁只係好過英版dvd少少
http://www.dvdbeaver.com/film/DVDCompare7/daysofbeingwild.htm

星級玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽VIP勲章

可以唔駛買囉

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

其實如果dvd就咁出480p去42' TV.同br 1080p出到 42' TV. 呢套戲既dvd重係唔係同br 差唔多呢??

星級玩家

如果有blu-ray 機就耿係睇 1080/24p blu-ray o拉, 我就唔信英版 DVD 可以平過港版 blu-ray. XD

星級玩家

有BD player又想入呢套戲的話, 首選梗係BD啦...

正如鉅星哥哥仔話:
4) 每人標準不同, 有些人覺得比DVD好一點已可接受.

我就一定唔係o羅...