設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: buzz1229

[討論] 香港影音界食水太深了~~~~~

銀級玩家

唔止TV,十仔都係,威力登美國有3/5年保養,香港行貨得一年

星級玩家

香港影音界食水太深了~~~~~

咁喇叭內地同香港價錢分別大唔大

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

星級玩家

會唔會受惠於家電下鄉呢?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

從來香港都系premium market, 就算同款都貴d。為左香港d老細開心d,味比d MIJ大家。

星級玩家

香港的舖租太貴了

進階玩家

不如各位ching分享一下, 怎樣可由國內運送部55"LED到香港

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

其實, 一般情況下, 產品"出廠價"與"零售價"大家的差額相差由4倍到10倍. 個別大牌子更可能10倍到20倍. 但唔好覺得零售商食水好深. 因為相關開支亦都唔細, 如人工, 舖租, 存貨, 燈油火蝋等. 最大開銷部分為 (人工同舖租). 如果個個好似我咁, "整睇唔買" (因窮冇錢). 佢地都幾大鑊!
而香港呢一個"畸形社會", 物價已經俾高地價扭曲咗. 就好似日本咁, 佢地人工雖高 (佢地月入中位數大約港銀4萭幾), 但係生活指數仲高!!
仲有, 如果我地唔想"涯貴野" 就更加盡早要放棄"Made in Japan"既無畏思想. 係呢個"供應鍊"結構下, 一部精密電子產品, 有超過8成零件由世界各地輸出, 然後組裝. 現今世界各國對"產地來源"既解釋都幾含糊. 我地駛多左錢, 就係為所Made In Japan既虛榮心!
係日本著名經濟學家"大前研一" 既"M型經濟著作", 有提及, 係人工沒得升, 但係物價又不跌反升既年代. 我地要放棄不必要既"產地來源"心態. 呢個只不過係一個不切實際憧憬.
所以, 因應目前既環境, 大企業已經開始左佢地既市場革命, 好似飛利浦咁 (唔好意思, 借此一用作解說), 佢地做因應M型社會既出現, 佢地產品涵蓋範圍數百元到幾千元都有. 同埋, 佢地產品周期越來越短. 以適應激烈既市場競爭.
最後, 小弟想同大家分享係, 其實香港大部分貨物, 因"零關稅"之政策. 來貨期係唔貴. 只不過將其他零售成本加起來, 就不太平宜...... 如果政府可以放棄"高地價政策", 令到租金或營商成本得以下降. 才是不二之法!

進階玩家

同一model, 大陸係有----無高清盒版本---- 即唔係iDTV
價錢係平一截的

見習玩家

回復 46# cyray

大陸一般都有托運服務.. ..(但買嗰時要問清楚先.. ..)我之前試過起華強北路訂造個hi-fi櫃.. ..個櫃就$1800hkd.. ..運落黎香港唔駛24hr...重包好晒如果你想好保護d就釘埋個木箱.. ..(釘木箱就要另外加$80hkd)全程唔駛$3000hkd.. ..
我身邊都有人買過42'電視落黎.. ..但拉過關.. ..

見習玩家

回復 48# twinsenf

係呀.. ..爭份接收爭嬤千蚊.. ..!!!!