設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tomc

[合併式擴音機] 試左好多套16-31K嘅西裝(已買入Marantz SA11s2(p12)+Luxman 505U(p14))

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

如果Triangle 夾老麥應該幾正!!!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

之前我都有試過atoll cd200 player + atoll dac + atoll in100 amp + Triangle Trio, 不是我杯茶
覺得中頻 ...
ttthhhkkk 發表於 2011-4-29 10:43

又好正常喎, Atoll 中快速度,人聲爽唔算厚暖再夾埋Triangle Horn 高音, 耐聽嗎

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

有無ching用緊黑色atoll? 可唔可以post張相睇睇? website張相影得好鬼差, showroom又無實物...

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

又好正常喎, Atoll 中快速度,人聲爽唔算厚暖再夾埋Triangle Horn 高音, 耐聽嗎 ...
ANWKLO 發表於 2011-4-29 12:41

真係好開心!小弟對Atoll 100嘅見解同師兄不謀而合。

今次買2ch amp算係第二次(第一次係廿幾年前,馬蘭士黑色套裝機)。

試過幾次不同嘅組合,大概知道自己要嘜野:
用馬仔s15作基準比較,
有一定分析力,音樂感,細緻度,都要比馬仔好啲(聽完會有high嘅感覺,身體會自然擺動)
人聲:中性自然,稍爽得泥偏厚,不要太濃味,舊馬仔稍唯過火;
速度:中速,稍快於馬仔(原來幾怕太慢,會訓着)

因情意結鍾意s15顏色及外型(s11更好),但應該唔夾triangle性格,ki pearl lit仲會夾啲。
具體可能形容得唔清楚,大慨似英國roksan k2類型!

專業玩家

大家都是Triangle用家, 得閒來交流下, 我用Triangle Trio
現在我夾部Onix A55, 我覺得人聲幾溫 ...
ttthhhkkk 發表於 2011-4-29 10:33

好高興認識師兄,您好!
買喇叭前應該睇過師兄係"三角同好會"嘅大名同分享!
希望師兄試cray機時相約埋小弟,可以從旁學習。

黃金玩家

又好正常喎, Atoll 中快速度,人聲爽唔算厚暖再夾埋Triangle Horn 高音, 耐聽嗎 ...
ANWKLO 發表於 2011-4-29 12:41

耐聽度普通, 吾係惡聲嗰種, 但d叮叮噹噹聲太出, 打亂哂層次感
人聲薄, 同用luxman 550AII, 505U試時情況差吾多
反而家中setting溫暖舒服, 舒暢開闊又有意境, 一路聽一路搖頭, 覺得很平衡滿足感情足, 快慢的歌都播得有板有眼

黃金玩家

好高興認識師兄,您好!
買喇叭前應該睇過師兄係"三角同好會"嘅大名同分享!
希望師兄試cray機時相約埋 ...
tomc 發表於 2011-4-29 14:06

我是新手來, 由玩耳機轉到speaker
我都想再試cary, 這是我覺得比較有信心的機種, 或者你pm下我時間
如果有興趣, 遲少少不如在同好區舉辦家訪, 交流下

專業玩家

我是新手來, 由玩耳機轉到speaker
我都想再試cary, 這是我覺得比較有信心的機種, 或者你pm下我時間{:1_352 ...
ttthhhkkk 發表於 2011-4-29 14:22

師兄的提議唔錯!

噚日上有蛇,同店員講想買套兩萬嘅機,佢地都唔多想show我,唔通兩皮野唔係錢,定我唔似有兩皮野?

跟手指住套cary話想試,佢地話而家唔得,無駁線(但套野就放係前面demo位), 但反而肯係老遠抬部pioneer新D9 CDP($6900) 駁av amp 試,真奇怪!

專業玩家

i am also triangle user!
great idea to have home visit la!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

真係好開心!小弟對Atoll 100嘅見解同師兄不謀而合。

今次買2ch amp算係第二次(第一次係廿幾年前,馬蘭 ...
tomc 發表於 2011-4-29 13:56

看來師兄鐘意Roksan Kandy K2聲音通透, 斯文淡定, 鬆容, 感覺舒服的聲音去夾 Triangle Horn 高音