設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: pineapple2007

[Jazz & Classical] venus record sacd

星級玩家

76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

pineapple兄, mooche兄講的Keith Jarrett就是此人... 如喜歡jazz piano真的要試埋佢, 不過耍習慣他在演奏時 ...
siukit_siuhan 發表於 2011-2-17 03:17

見師兄門咁落力進介,入一隻聽聽先

咁我都回下禮....呢幾隻係我腳得必入之選

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我唔發燒但我bi-家!!
我係天生購物狂....但我無錢

進階玩家

當然, 有是買心頭好大家明白的~!!:)
siukit_siuhan 發表於 2011-2-17 11:11

中Mosaic毒係非常大鑊,請問siukit_siuhan兄Art Pepper下面果兩set係乜?重有冇其他可以同大家分享吓?

進階玩家

回復 41# pineapple2007

非常開心pineapple兄買了第一隻Keith Jarrett的CD,如啱聽我相信pineapple兄會於短時間內大手買入其他Keith Jarrett的CD。

請問隻Jim Hall是不是今天的戰利品? 我好鍾意聽Sonny Rollins隻Now's Time。我好唔明呢隻碟從來只有日版和法版賣!

我不是Paul Desmond的fan屎,不過佢同Gerry Mulligan合作的大碟我認為不可不聽:

x

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
siukit_siuhan + 1 正~!!

查看全部評分

星級玩家

中Mosaic毒係非常大鑊,請問siukit_siuhan兄Art Pepper下面果兩set係乜?重有冇其他可以同大家分享吓? ...
mooche 發表於 2011-2-17 23:24

是The Complete Roost Sonny Stitt Studio Sessions: http://www.mosaicrecords.com/prodinfo.asp?number=208-MD-CD
及The Complete Blue Note Lou Donaldson Sessions 1957-60 (好似斷了版)
仲好似有一套Grachan Moncur Mosaic set...

前年mosaic做特價or海外運費減半 (不是太記得),才是與其他網友一起訂, share運費 (外國網上某些cd店仲有得傾運費, 如大量訂), moasic是一間有誠意的唱片, 會揀選樂手最珍貴或最黃金時期的製作cd, 特別是我這些不玩黑膠的...

有機會一齊捕下, 因我覺得外國cd不是貴, 但運費往往成為你唔想訂的原因...

星級玩家

76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  pineapple2007

非常開心pineapple兄買了第一隻Keith Jarrett的CD,如啱聽我相信pineapple兄會於短 ...
mooche 發表於 2011-2-17 23:55

Keith Jarrett..而家聽緊勁 再買就隨緣啦 見到咪買law
隻Jim Hall早幾月前一次行大有竟然見有....即入啦,呢啲mobile jazz sacd買小見小,

呢到真係高手雲集 我啲初學者真係有排交學費
我唔發燒但我bi-家!!
我係天生購物狂....但我無錢

進階玩家

回復 44# siukit_siuhan

運費真係幾攞命!令我買少好多碟。斷咗嘅Mosaic,其實我幾後悔當年冇買Miles Davis嗰盒The Complete Plugged Nickel Sessions......

Lou Donaldson個盒係斷咗。我到近來才開始聽佢啲嘢,有彩大部份都容易買。講起佢隻Blues Walk絕對係至愛!

進階玩家

Keith Jarrett..而家聽緊勁 再買就隨緣啦 見到咪買law
隻Jim Hall早幾月前一次行大 ...
pineapple2007 發表於 2011-2-18 00:11

隨緣?你上到信昌你就會覺得緣份係不可擋,愛絕不輕放呀!

Bye Bye Blackbird是Keith Jarrett Trio少數的studio碟。如果你覺得呢隻勁,佢哋啲現場碟你怎能錯過!

以下是一些補充:

x

星級玩家

因Cannonball Adderkey是自己十分喜愛的AS樂手 (每次聽完他的演奏你會有滿足的感覺, 正如他的身型一樣, 哈~!!), 特別此張kow what I mean是自己初接觸jazz時的其中一片, 耐聽又易聽, 令自己想起往日的種種片段... Bill Evans負責piano不在話下, 誰也搶了不了誰的鏡... 是自己出街時帶discman的必備~!!

自己特意拿下這片sacd比較 (絕少買入重覆, 除非很愛), sacd在音場定位, 空間闊度, 不同樂器的清晰及方向感也比舊版OJC好了不少, 但自己還是最愛這片OJC的出品, 因SACD少了那種厚暖的聽感, 亦可能是舊版是大家所講的美版 (較厚聲), 也可能是感情分吧~!! 但舊版買入時只是$50~60 (全新), 比起sacd是足足的3~4倍:)

星級玩家

另APPLE兄如喜歡了ecm這個brand, 有一tenor saxophone樂手Charles Lloyd推介, 首推此隻water is wide, 更早期的作品Forset Flower冇記錯是現場演奏都值得入, 其實如愛上, 你會逐一找回他的作品, 但建議網上試聽, 合你杯荼如否, 我地作為男人就是這樣, 見喜愛有咩就買下一大推, 正如mooche兄所言, 慢慢入, 慢慢試才能感受, 哈哈~!!
放心, ECM錄音質數很高的, 有分美版及德版, 個人較鍾意後者, 聽感貴氣點, 另信昌應只入德版, 網上訂才為美版...

星級玩家

回復  siukit_siuhan

運費真係幾攞命!令我買少好多碟。斷咗嘅Mosaic,其實我幾後悔當年冇買Miles Davis ...
mooche 發表於 2011-2-18 00:26

師兄你都算什麼類型也喜歡喎~!! 哈哈~!! blues walk梗係正, 是別forum的師兄介紹我此片才慢慢留意此師父~!!