設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: SonSon

[港版] 墨西哥三部曲(世事無絕對/三步殺人曲/殺手攻略)小評最終回

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

睇完第一二集,終於明白一套戲有錢同冇錢拍(US$7,000.00同US$7,000,000.00)分別係幾咁大 ,亦都見証到導演Robert Rodriguez係2年內(1993 -1995)進步幾咁神速 .如果大家係第一次睇,唔話你知,一定以為2套戲係唔同導演拍.坦白講,以今時今日角度去睇{世事無絕對},除咗中文戲名改得貼題外,戲本身只係將眾多元素(動作、喜劇、愛情、黑幫、音樂等)炒埋一碟,加上成本問題,拍攝手法、動作場面以至剪接等 個人認為可用不合格形容,可能小弟膚淺 ,真唔明白點解當時會大收旺場(單係US收入已達2百萬).第一集大收,加碼拍續集自然理所當然,亦令{三步殺人曲}西班牙型男Antonio Banderas其中一套廣為人熟悉既電影

{PS:因電腦試過幾個software都capture唔到呢隻碟任何畫面,所以臨時補拍,影得唔係咁好,畫面同實際會有少少出入,請見諒 .}

BD碟為50G內容,所以收錄2套電影絕無問題.

先選擇播邊套片先再去主菜單

第一集規格列明有Spanish DTS-HD 2.0 ,但菜單及Amp只顯示得Spanish Stereo

原來我未見過呢個Logo

{世事無絕對}其中一幕覺得好笑-一人大樂隊VS落魄結他手

之前講過{世事無絕對}因拍攝資金有限,畫質只有DVD質數,就算點收復都冇可能有HD效果.另外因{三步殺人曲}已是大製作,戲中主要演員已全部換晒,只有一D回憶片段才可以出吓鏡.(上圖為{世事無絕對},下圖為{三步殺人曲})

導演Quentin Tarantino 客串其中一角.

第2集女主角Salma Hayek比第1集女主角值情高幾班

開首冇耐酒吧槍戰一幕,盡顯西班牙舞蹈形態,又帶有D港產吳宇森式動作場面

第一集主角墨西哥藉Carlos Gallardo(右面)做咗自已既沙煲兄弟?不過佢型咗無幾耐就比人殺咗,有D可惜

呢個姿態射大炮係唔係好型先

觀後感:
首先有一度劇情唔係太明,第2集男主角要報仇殺死上集黑幫頭目,點解突然殺出大家原來係親兄弟 有冇ching可解答到
將2套電影合2為1不失為一個聰明既做法,一來製作上絕可行,當然套片既容量亦需配合.二來消費者亦可用一個價錢重溫當年其中之一話題作(不過價錢再平D就更加好啦).以一套差不多十多二十年前既舊片,{三步殺人曲}雖然個別場景雜訊仍有,質素未達高水平,但數碼收復後已算收貨.而DTS-HD則略為大聲及重咗,由其在槍戰場面更覺,個人認為要收細幾個db先正常.如果大家想重溫吓昔日一D建基於商業上娛樂片(起碼我係咁諗)而要求又唔苛刻,{世事無絕對}及{三步殺人曲}可值得一看.

評分

參與人數 3威望 +11 收起 理由
jack331 + 3 好客觀呢~!!
bo9bo99 + 3
yjfnog + 5

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

好片,多谢分享

黃金玩家

幸苦晒CHING!!!

專業玩家

Thanks , Ching , 報告很詳細

白鑽玩家

點解街上好似唔見有貨?

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

睇黎套片真係好舊, 我真係未睇過. SonSon兄好客觀好詳細呢~!!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖俠勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

多謝SonSon兄嘅小評,Good...

星級玩家

我剛剛在前幾日看過第一集,感覺很搞野,不過用7000美金作出這樣的效果,黑色,血腥,愛情,都系一個經典。

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復 26# jack331

多謝SonSon兄嘅小評,Good...

多謝收看, 呢幾日公司多野做, 第三集製作中.

1萬

行動組版主

半專業貓奴

我剛剛在前幾日看過第一集,感覺很搞野,不過用7000美金作出這樣的效果,黑色,血腥,愛情,都系一個經典。 ...
jmbean 發表於 19/1/2011 12:14

可能係呢個原因令此片當年受人注意.