設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tmyhtmyh

[合併式擴音機] 合併機 Naim Nait XS 和 luxman 505u的選擇

進階玩家

聽過xs推proac d18 播大棚野都頂得住,一d 都唔散~

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Naim濃味Luxman淡味, 睇你鍾意邊種味道。Naim都唔係一定要一套西裝既, 之不過要發揮得佢最好一套西裝就最夾聲。

高級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# tmyhtmyh

其實你聽我地講係可以參考, 但最緊要自己試真, 音樂取向係好個人既.
一於帶晒所以你最鍾意既cd去試下, 去開旺角可以試呢2度
a) MichXel - CA650C + NAIT XS
b) 旺X音響 - CA650C + 505u
*記得搵返同一款喇叭 (不過佢地無B&W)

其實 b) 有晒三個牌子既機 (cambridge, naim, luxman), 但搵佢試太多又會好煩 (有試佢唔多願搬搬插插),
反而a)試過幾次態度好好又唔怕煩, 無買又唔勉強你個隻

音色,口味,力水等,等你自己決定 (真係無話邊個強d)
另外有少少客觀資料比你作參考

NAIT:
黑色機身著綠燈
薄身夠慳位 (但外形似server)
略重
按鈕極少
英國造
唔熱
長開會更好聲 (據聞... 但我真係用到而加都無熄機)
最好用原裝線 (唔係話其他唔得, 只係你試渾晒都係會用返naim線)

505u
銀色機身著藍燈
厚身夠份量 (有針仔跳跳下)
極重
按鈕適中
日本造
唔知熱唔熱
煲陣會好聲d
配咩線自己試

好多時買機除左聲之外, 會睇埋實施環境同喜好
我就鍾意黑色, 又唔夠位, 所以naim加左分, 但可能銀色襯其他CHing
有人反日又唔買luxman, 有人反英唔買naim
有人覺得重身有質感一定用料好, 亦有鍾意輕身易擺放
喇叭線更加係好多人有唔同意見, 如果你係懶人一族, 又或無打算幾千或上萬試唔同線, naim線around$2000有3.5m

希望對你有幫助~

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

505u
用料好

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

我都用紧 XS 成套 (NAIT, CD5XS, FLATCAP)

NAIM D 声同 AV AMP 出 D 声简直两回事,相比之下 AV AMP D 声好似听紧收音机0甘

我呢套 XS 我畀 95 分:
1)细细部省地方
2)黑色外形,型到爆
3)英国做 (畀0甘多钱但买大陆0野我真系接受唔到)
4)一套过,唔使烦
5)D 声好甜,好难用言语形容,自己听0下就明 (高音出 D, 低音硬实 D,D 声分得开 D, 好爆得)
6)售后服务好,我成日电邮问英国果位职员 Stephan Hopkins,第2日就复,又详尽
7)虽然得 60 W,但唔之 NAIM 点计0既,好够力,推我对 DYNAUDIO 超有余!

我诚意推介

進階玩家

薄身夠慳位又好力又靚聲, 其實真係值得加分.

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

505u一啲都唔熱呀!

進階玩家

梗係用naim啦...

進階玩家

Would like to know Niam XS around how much?

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問邊到可以試xs,thx