設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[XB360] Dead Rising 2 小心得最後分享。(21#新手升呢+快速賺到6百萬)

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

1樓, 初期屈錢及升呢。

2樓, Fortune Park 綠衣電單車佬戰法

9樓, The Facts 及Overtime,終極boss戰

第3頁21樓, 新手升呢+快速賺到6百萬

Dead Rising 2哩隻game我只有一個評價,過引。
不過過引唔等於我認為好玩。
只係如果大家中意hea時間做無聊事就咁晒喇。

Dead Rising 2同第一集系統完全一樣,所以識玩上集的話,今集就難你唔到,
不過對新玩家就可能唔知佢做咩,打boss又唔夠揪,在此分享吓個人的小小心得,希望幫到大家。

我的武器(暫時)推介︰
電筒+珠寶=激光劍(75pp)<--打boss好用,不過會傷到身邊嘅人。
電鑽+長矛=唔知咩...^^!(一般200pp,儲氣300pp)<--集中督boss背脊,傷唔到其他人。
追擊槍一支<--唔駛描,打槍手兩槍KO。

哩隻game我本身玩單機只玩到day 3,因為成日都join人game玩co-op,所以我嘅玩法唔一定係最好,不過都應該幫得上手。
不過要上手最好都係join人game啦,因為人地可以一路行一路教你。
記住哩隻game要升呢就要耐pp,所以救多d人做多d野如過斬殺。

首先,發現join game會比host升呢快,
方法一︰
假設,co-op在level 10時host save左一次(2 play唔駛save的,不過有d人在host save會彈game),
如玩到level 12及救左10個人時一齊死左,系統會問你save與否,你只要選save,level 就會保住lv12。
不過host如果選load(save)再打,佢個level就會變回lv10,而佢再搵你入game,你個level就係lv12。
而lv10同lv12之間救左嘅10個人,收到10萬pp,host load save果10萬pp當然冇計,要再打過,
不過join game因為save時雖然已經收左10萬pp,而今次再救同樣果10個人,仍然會加10萬pp。

方法二,原理同方法一差唔多,不過仲易︰
join game時,如果host Load 返之前個save,你就咩都唔駛按,唔駛出game,等佢load,咁host嘅lv會返回,而你就唔會有影響。
如此就可以比正常單打更快升呢......

屈金方法.....
方法一~Bank Run任務︰
任務在初期day 3時有個任務叫Bank Run,救左佢入安全屋就會有$50,000,
1, 假設在day 3時只有$50,000,在未做Bank Run任務前save一次,(如save在SLOT 2)
2, 去救Bank Run果條友,攞左$50,000後,即現時已有$100,000,去save一次,注意要分開兩個唔同slot(如save在SLOT 1),
3, 上網搵人玩co-op,用SLOT 1個$100,000 save join game,之後就可以隨時save到SLOT 2,SLOT 2本身只有$50,000,而加save後就將SLOT 1時的$100,000存埋落SLOT 2,
因為本作在join game時係唔會儲存host的進度,只會儲存金錢、PP同LEVEL等,所以SLOT 2仍然係未做Bank Run,但就有100,000。
4, 之後再Load SLOT 2玩Bank Run任務,重複2至4做法,金錢就會不斷加上去,同樣pp同lv都會因加上去。
而且,只要你保留未做Bank Run任務的SLOT不刪除,你可以用SLOT 3玩自己遊戲,因為SLOT 3係自由的,因此你可以用SLOT 1同人co-op後save到SLOT 3,令SLOT 3都可享有SLOT 1的金錢。

更新........屈金方法二~Bent Wood任務︰
其實係我岩岩玩到先諗到........
Bent Wood在Bank Run之後,問題係之後係必須要救左Luz哩個人,不過我又唔記得幾時救佢........^^!
方法同Bank Run一樣,只係更快。
1, 在Bent Wood任務出現時持定支高爾夫球棍,入到安全屋先save到SLOT 2。
2, 比左支野佢後佢會比$50,000你,之後save到SLOT 1。
3, 用save到SLOT 1同JOIN GAME後save到SLOT 2。
4, 再用已加左錢嘅SLOT 1玩一次再save後重複2至4做法......

當然,$50,000只係初期的金額,遊戲中仲有唔少收錢任務,如果遇到更簡單的收錢任務,到時再做同樣動作都可以。

更新........終極升呢+屈金方法
搵個朋友做host,不過首要條件就係佢手上有8個人,點解係8個??因為8個人以上系統唔會再出任務比你....
1, host此時有8個人時先save一次,
2, 你地一齊入安全屋,咁你就會得到8個人嘅pp。
3, 叫你個host朋友Load翻未入安全屋前的save,你就咩都唔駛按,等佢load。
4, 再做翻先頭嘅事....放入安全屋,重複2至4做法......
咁你個Level就會不斷升,不過你就host朋友就慘d喇,因為佢咩得著都冇.....
如果在人質當中包括Bank Run條友,或其他有錢收嘅人仔,咁就可以升呢+屈錢一齊完成.........

只要有錢有呢怕咩大佬難打.......

評分

參與人數 3威望 +8 收起 理由
movietoy.maniac + 2 Very Helpful
Ken704 + 4
chhanthony + 2

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Fortune Park 綠衣電單車佬戰法︰
在場中有個位有假石山同save位,
側面有欄杆同燈柱,只要企在欄杆同燈柱等去撞過黎就閃開,
咁佢就會"cake"住在欄杆同燈柱間,此時不斷用激光劍喪劈.......

就係哩個假石山。

企哩個位,佢撞過黎就會"cake"住。

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

你真係高手,我比條綠衣電單車打到七彩,唔知點打條綠衣怪...
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

銀級玩家

你真係高手,我比條綠衣電單車打到七彩,唔知點打條綠衣怪...
DVD迷 發表於 2010-9-28 23:29

上面教左你喇。

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

上面教左你喇。
marcolau 發表於 2010-9-28 23:41

我睇到你有教,但我一直找不到你介紹的組合武器...
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

銀級玩家

我睇到你有教,但我一直找不到你介紹的組合武器...
DVD迷 發表於 2010-9-28 23:43

在你張地圖Royal Flush Plaza R119舖隔離間合成房有電鑽x2及門口邊長矛x1,
而對面珠寶店有珠寶,電筒打死d賊會有一支。
Silver Strip N108附近地上會搵到電筒,N103舖隔離間合成房有珠寶。
追擊槍在Palisades Mall P218舖。

註,希望我冇搞錯地方。

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

在你張地圖Royal Flush Plaza R119舖隔離間合成房有電鑽x2及門口邊長矛x1,
而對面珠寶店有珠寶,電筒打死 ...
marcolau 發表於 2010-9-28 23:53

謝謝你先,等放假先試試...

進階玩家

嘩~good wo!正!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

good wo!! try try sin!

銀級玩家

The Facts Boss 戰法。
進入前先拎兩三支追擊槍,進入不久,地上就會開左幾個大窿,
而其中一個窿下面有木箱可以企,就如圖中個位,岩岩見到boss,因為哩個位佢一定打你唔到。

描住佢黎打,不費吹灰就搞惦,你連一格血都冇扣,哩d BOSS去邊度搵.......

不過唔好以為打完The Facts就爆機,只要你冇做錯野,就會進入Overtime mode。

Overtime Boss戰法︰
此時咩架生都冇,而且一路打仲要一有時間就攪中間個機關。
周圍只有兩支橙汁同零食,所以好惡打。
主要用場內一支士巴拿偶佢,士巴拿冇左就可以用空中RT+X打佢(空中RT+X初期level用唔到。),空中RT+X比雙飛更有效,因為雙飛好多時落空。
我死左3次先搵到以上打法,所以在打之前附近會有個SAVE位,先SAVE,免得行餐死。

完成Overtime MODE就正式爆機.............
爆機,在冇攻略情況下攞到Ending S.......

Ending S爆機會送件魔界村上身,其他要在場中自己搵。
頭盔要同肥仔賭錢,嬴左就有。
胡"so"要去飛髮舖搵。
腳要去比2百萬買........

至今我只差兩張COMBO CARD就搵晒50張。
之前都講過,COMBO CARD唔駛睇LIST,只要留意合成房周圍都至少有兩組架生可以合成,
而且救左某D人仔都會送COMBO CARD,就係咁就玩左48件。
剩翻幾張先睇LIST到未遲,好過一路睇一路玩,浪費晒D做任務時間。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
ming226 + 1

查看全部評分