設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 鐵心心

[家訪討論] [POST76官方家訪] 家訪探秘屯門大師

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

至緊要玩得開心, 同埋鐵心心兄文章係經Timmywan兄同意至出啫, 大家都係交流心得求進步.  唔好再執著咩'有冇 ...
nwwedmond 發表於 2010-8-12 00:08

咁得閒回post, 你有O野睇未呀

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

曾當你是好朋友, 現在也一直希望可以同你做番朋友, 所以就算別人叫我唔好回, 我都係想好好地跟你分享:

...
Jeff.C.Y 發表於 2010-8-12 13:19

聽覺>>>>呢個永遠係一個好個人嘅感覺,
每個人感覺到嘅都可以好唔一樣
如果唔係...呢個世界點會有五花八門嘅品牌...千變萬化嘅調教方式
跟本無一個AV system可以取悅到所有人
我覺得爆時....你覺得粗
我覺得甜時....你覺得"琳"
我覺得有味道時...你覺得慢
跟本唔會有結論

當然每人有抒發自己嘅感覺嘅權利啦
你有你睇法....佢有佢見解
交流當然係好....吸收唔同意見
不過我覺得如果Jeff兄你希望以自己嘅感覺去說服別人嘅見解,
而打咁大編O野出嚟, 真係有點兒晒時間....因為別人真係親身咁樣感覺到
你咁做反而有少少畀我覺得你係用文字去強姦人地嘅感覺一樣
(對唔住....我諗唔到更好嘅名詞, 希望放過小弟唔好咬住呢兩個字唔放)
好聲唔好聲呢O的好主觀, 只要Timmy兄自己覺得套機好聲咪得囉
套機係自己聽又唔係去取悅別人....別人畀嘅係因應自己嘅感覺去畀嘅意見...無話邊個O岩邊個錯
為別人聽完別人套機嘅感受而同人嗌到面紅耳赤為乜呢
放鬆O的啦Jeff兄

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔好意思.我要出聲(當日timmywan兄家訪我都在場)但我真的聽唔到有三隻十仔出聲.聽到.覺得的只是前面的十仔.timmywan兄說現時是聽歌和演唱會的調校.我覺得是這樣調校的話就冇問題.聽歌是唔可以有太大聲的sub但量一定要.要有現場和層次感.三隻十仔在這方面巳經可以做到.但timmywan兄的十仔是m&K出啲聲是快同實.冇層次感唔同SUNFIRE.要做到M&K有層次惑是好難.但加多兩個唔同牌子的小十仔就可以拉長補短.達到有量和層次感.睇戲和聽歌是兩馬子的事.唔可以同時做到,頂多可以做到60%戲40%歌或40%戲60%歌.真的可以做到50%戲50%歌的話就唔會有影音分家,器材只不過是玩具.是大家好辛苦食樹皮和要好有心機調校中得來的滿足感.玩AV和HI-FI的興趣是用什麼器材可以出仔什麼聲音.是好個人的.因為器材是自己我喜歡點都得.黑人和白人都是人.有自己的喜好.有冇人話他們唔係人?中間會唔會有灰色的人全在?
kenny82

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果你肯放下成見, 你就伯睇得明我講咩...

如果JEFF兄肯放下成見, 您就會明白大家想講咩......

1萬

白鑽玩家

我本身好輕鬆咁講, 只係交流見意,
唔係我開聲串人及話人講得唔O岩...

我好認同你既睇法, 個個人聽到既 ...
Jeff.C.Y 發表於 2010-8-12 14:04

無計..你文筆太好....太受別人注意了

1萬

白鑽玩家

Jeff兄 不如講返setting上嘅O野啦
我自己睇演唱會時好多時都要將雙十仔由-3db減到去-15dB

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

[POST76官方家訪] 家訪探秘屯門大師

我set sub仔在see moive時-0.5~0.1而see演唱會時-2.5~-0.1

- 发送自我的 iPhone 大板凳应用

1萬

白鑽玩家

我無任歡迎, 大家交流意見, 係影音樂趣之一,

嗯, 好多時都係咁, 我上次去左一個新朋友家中, 先睇PANDA, ...
Jeff.C.Y 發表於 2010-8-12 14:23

十仔過大好多時都係出現於本地制作嘅演唱會上
當然有時外國嘅都有呢個問題如Madonna...
但好似Robert William, Celine dion, David Foster用返睇戲時嘅setting時
都唔會有出現低頻過大嘅情況出現,
我相信問題唔係出O係套機嘅setting上
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

1萬

白鑽玩家

喺北海道買咗啲Blu-ray返來, 但未開始睇.
雷霆救兵 (以0.084計, 約HK$370.00, DTS HD MA有中文字幕)
喇叭 ...
nwwedmond 發表於 2010-8-12 15:30

我等緊你個日版雷霆救兵 嘅report 架
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

進階玩家

Timmy Ching,
我哋好耐無見面食飯喇
SONY KDL40NX700
Pioneer SC-LX72
OPPO 83
MK LCR750 X 3
MK M4T X 2
M&K KX 12