設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 鐵心心

[家訪討論] [POST76官方家訪] 家訪探秘屯門大師

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

我想心心兄你都誤會左我意思,
簡單講, 如果真係一隻十仔做到佢依家3隻既效果他就不用玩3隻了
就用番你3台冷氣的比喻, 的確如果三台冷氣校得唔夠凍, 出來既溫度就好似一台冷氣咁
但吹風口同方向, 3台就有更多既選擇及空間,
而且3台冷氣本身要做既野相對少左, 咁少左那部份有咩用? 鬆容不迫及一直可以存多一點的能量...
養兵千日, 用左一時, 大家都見識過十仔爆爆下力感及密度下降的控制力衰弱問題, 但這就是三台變一台就不會出現的問題...

而且當認為3台好似一台就做到, 其實最大原因是因為好似唔夠爆, 唔夠大量,
但我之前其實都暗示過了, 講白一點, 聽歌既十仔聲同睇戲既十仔聲係唔同取向,
有人就會SET幾個設定, 但係TIMMY既做法就是想拿到一個平衡點, 用於兩者也合宜的十仔取向,
當然有人認為那就會兩邊唔到岸, 我以前都係咁認為, 但當找到一個位, 你睇戲又OK, 聽歌又OK既時候,
那反而是高難度既設定...

這個回應不因身份而說, 因為我次次都會指出佢套野唔同問題, 當日我仲未入門時, 連機都無時, 出佢份包膠, 都指左好多問題出黎,
但他套野令我最欣賞的反而就是心心兄你們家訪團認為不足之處, 所以我才會這樣回應...

真係唔明???Jeff兄點解D理論往往都自相矛盾,不過可能我資質低睇唔明 ,睇套戲最爆時唔夠爆,咁儲咁多能量嚟做咩?會唔會浪費呢?養兵千日, 用左一時,咁果時係幾時用呢?

咁依家家訪的朋友們咪話睇戲時唔夠,咁向來睇戲又OK, 聽歌又OK呢?

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

好多謝大家意見,三隻十仔主要係做到聽歌同睇戲都得
要勁的話一隻大MK已經好勁,但就成隻超低音現晒形
聽歌就 ...
timmywan 發表於 2010-8-11 18:04

唔好話三隻啦,就算一隻都好難做到平衡,根本聽歌同睇戲係兩種系统......記得大師父你曾經講過,要學識妥協
所以我睇演唱會同聽歌時會較細D拾仔db.....

1萬

黃金玩家

收細db也是方法之一,但我要做到不用再校也可以睇戲和聽歌
難就難在這裡,我都攪左好耐才聽得下 ...
timmywan 發表於 2010-8-11 18:14

難就難在這裡,我都攪左好耐才聽得下 ...所以你咪係大師父

因為始終覺得睇戲爆一點會過引D,所以咪用最簡單的方法,聽演唱會時咪收細db

鉑金玩家

其實主要係幫助中置,加強中置低頻段
加左佢中置力感強左大力左,效果你可以來聽下
好多野講係唔明,要親耳聽 ...
timmywan 發表於 2010-8-11 17:55

timmy ching 把subwoofer放置落去前面中間位並非出奇既事,THX都提倡既,之前睇過THX既文章,佢指放角位會令低音加大,但低頻聲比較中間位無咁乾淨同清...

評分

參與人數 1威望 +4 收起 理由
maner394 + 4 我很贊同

查看全部評分

AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

[POST76官方家訪] 家訪探秘屯門大師

其實主要係幫助中置,加強中置低頻段
加左佢中置力感強左大力左,效果你可以來聽下
好多野講係唔明,要親耳聽過才明

明白!大師想增加中置力度 不過我唔明點解部amp 知道你放左
Or 你可以set 到部amp 知道有隻woofer 放左係中置隔離 融為一體

小弟有個天馬行空既想法 (唔好打面)掛隻woofer上天花 大師可能set 到有超真實既天跌落黎既效果

Sent from my iPhone using 大板凳

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

[POST76官方家訪] 家訪探秘屯門大師

我唔係SET部AMP而係校到三隻十仔一齊出聲

Thx 小弟 concept 錯曬
哈哈

Sent from my iPhone using 大板凳

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我反而唔明你睇唔明邊句, 邊句有矛盾, 不過好得意係我講既野唔可以用「個人意見」「可能比較主觀」作為擋 ...
Jeff.C.Y 發表於 2010-8-11 21:07

其實好聲又點唔好聲又點,又唔係要證明什麼,玩玩具之MA。

(((Jeff.C.Y:我講既野唔可以用「個人意見」「可能比較主觀」作為擋)))
中文老師都話作文講技巧,你唔好成日轉牛角尖
而且其實冇人反駁你,學你之前所講大家討論下,如果硬要說成是反駁,當然白影兄都駁左好多野出黎。

至於家訪白影兄,計劃一下先。不過到時唔好出完REPORT又.......一係可以只家訪唔出文^^"

評分

參與人數 2威望 +7 收起 理由
waicsl + 5 唔好轉牛角尖,agree
chhanthony + 2

查看全部評分

MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

黃金玩家

我反而唔明你睇唔明邊句, 邊句有矛盾, 不過好得意係我講既野唔可以用「個人意見」「可能比較主觀」作為擋 ...
Jeff.C.Y 發表於 2010-8-11 21:07

唔好意思 Jeff大師父,小弟文筆唔好,資質又差,領悟力又低,才令Jeff大師父煩燥不安,敬請熄怒....
咁小弟愚昧咁再問一次:

睇套戲最爆時唔夠爆,咁儲咁多能量嚟做咩?會唔會浪費呢?養兵千日, 用左一時,咁果時係幾時用呢?

咁依家家訪的朋友們咪話睇戲時唔夠爆,咁向來睇戲又OK, 聽歌又OK呢?咁呢個ok 又點解呢?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

好聲又好唔好聲又好, 玩影音都係求開心O者
可必咁執著呢, 放鬆O的啦
花多O的時間玩機好過O係度鬥咀啦

評分

參與人數 3威望 +15 收起 理由
claero + 2
howin + 3
nwwedmond + 10

查看全部評分

1萬

黃金玩家

「當然白影兄都駁左好多野出黎。」分別就係我好聲好氣同你討論, 交流意見, 想你明白TIMMY既理論,
我有無 ...
Jeff.C.Y 發表於 2010-8-11 23:56

成日叫人問心......你自己.....問心啦!