設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主:

[討論] 《潛行凶間》(Inception)討論區【未睇勿入!!】

星級玩家

鍾意飲咖啡, 鍾意煮咖啡 ... ... ...

76 榮譽VIP勲章

回復 51# 劉一舟
明白, 咁佢嘅腦筋真係好好野....

1萬

13萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

唔係,呢齣係自導演第一套長片《Following》後的第二齣原創故事。導演仲話佢細細個已有這個夢境故事概念 ...
劉一舟 發表於 2010-8-2 22:12

據講佢十六歲就開始構思嗰故仔,前後諗咗超過廿年。

進階玩家

點會係bad ending呀,結局喺陀螺似停非停時突然一cut,根本冇明確咁講出究竟係現實定夢境,等觀眾自己去 ...
劉一舟 發表於 2010-8-1 22:18

諗諗係又係,陀螺冇影到停低,不過唔代表最終冇停到!
因為諗深一層,如果主角係混沌空間既話,係唔應該有完整既場景,例如飛機,機場,海關,自己屋企...(更加唔會見到自己仔女既面孔,因為夢中越想得到既野就越得唔到!)
之前都有講,層數越後,夢中環境和範圍越細小。
所以最後陀螺係編劇同導演俾大家既思考空間。
好彩唔係bad ending,我睇完真係有D唔開心,依家諗通左,舒服曬

進階玩家

Following未睇過~聽講同凶心人差唔多格局~
@肥狗仔@ 發表於 2010-8-2 22:19

呢套我都係早排先睇
黑白片  都係非線性咁講古仔  又未去到凶心人咁
結局就有D似層相識咁  都值得一睇

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

諗諗係又係,陀螺冇影到停低,不過唔代表最終冇停到!
因為諗深一層,如果主角係混沌空間既話,係唔應該有 ...
pennylau 發表於 2010-8-2 22:44

導演高招就高喺呢度,電影本身就係一個幻想嘅夢 (所以史匹堡間公司都叫夢工場),亦是影片幕前幕後完成嘅夢,導演能夠以電影及故事來將自己的夢想與觀眾分享,亦是片中所講嘅夢境分享空間。"夢" 到現在科學家也難以好準確咁理解出整體藍圖出來,所以俾觀眾更多思想空間,每位觀眾睇完都有自己所建構的夢境,亦是百分百只有自己擁有嘅夢境,無邊無限.......

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

贊成
高手就會個圖騰仲轉緊就cut
低手就一係直頭唔出圖騰呢幕,一係就影到佢最後停/唔停
導演高招就高喺呢度,電影本身就係一個幻想嘅夢 (所以史匹堡間公司都叫夢工場),亦是影片幕前幕後完成嘅 ...
劉一舟 發表於 2010-8-3 02:44

專業玩家

小弟睇完都覺得超正~
有兩個points我認為個ending表示佢仲係dream入面

1. 片中有講過如果發夢既時候係會突然進入一個場景。尾段其他角色都是逐層夢退出,但只有leo係一閃就去左飛機上。

siu_sing1 發表於 2010-8-2 12:27

呢點係有解釋, 尾段嘅Leo因為喺夢境入面死左而直接去左limbo 狀態, 而喺limbo入面死嘅話就會直接番返去現實

進階玩家

小弟覺得limbo算係另一種空間  唔係夢境   
所以只要死左  就可以直接番番去現實

1萬

13萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

小弟覺得limbo算係另一種空間  唔係夢境   
所以只要死左  就可以直接番番去現實 ...
domocrazy 發表於 2010-8-3 16:20

至少有三種講法,第一種係認為當時其他三層夢境已經collapsed唔再存在所以technically可以直返去現實; 第二種係認為就好似喺呢條post第3頁嘅30#嗰張poster畫出嚟咁,喺limbo死咗係直出現實世界,第三種講法認為Dom Cobb係冇返去現實而係去另咗一嗰更深層由佢主宰嘅夢境或limbo所以可以見返冇長大過嘅仔女。

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

套片其實咩幾多層夢只係過程,唔需要點去太深入研究,最緊要明白個結果就得