設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主:

[討論] 《潛行凶間》(Inception)討論區【未睇勿入!!】

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我覺得Leo最後應該會接受夢境為現實~個陀螺好似想停想停咁~

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

點解夢入面, 音樂既tempo無變慢, 第一層翻車時第二層D重力轉變幾乎係同步, 但係去到跳橋時第二層既人唔係feel到更大既G力, 而係好似到達terminal velocity咁變左無重
一架車要幾高跌落橋先會達到terminal velocity?
第二層係無重, 但第三層又會有重力可以滑雪?

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

其實我覺得係bad ending,個陀螺冇停到,佢依然係混沌空間到
pennylau 發表於 2010-8-1 11:59

點會係bad ending呀,結局喺陀螺似停非停時突然一cut,根本冇明確咁講出究竟係現實定夢境,等觀眾自己去諗這才是正常埋尾招數。

星級玩家

鍾意飲咖啡, 鍾意煮咖啡 ... ... ...

76 榮譽VIP勲章

戲院睇咗先敢入黎, 其實劇情就唔難明, 但就真係要100%專注睇先得, 頭腦思維要清色, 唔夠訓就唔好去睇, 訓足先
不過有啲 terms 比較難理解, 好似迪卡比奧第一次同愛倫比芝講解造夢結構, 有好多詞彙令人好難一次就吸收到, 可能要睇多次先明...我都覺得好似富堅義博 Hunter x Hunter, 好多專屬名詞, 好專業呀...
我諗其中一個成功因素係可以比大家好多空間, 有唔同見解, 唔同想法, 好似結局就已經大家有唔同諗法啦..
我自己就覺得佢比老婆拮死咗, 入咗混亂空間....
話時話, 大家覺得佢地係咪任務成功咗 ? 定都係假嘅呢 ??

另外想問下本身係咪美國漫畫改編架

進階玩家

小弟睇完都覺得超正~
有兩個points我認為個ending表示佢仲係dream入面

1. 片中有講過如果發夢既時候係會突然進入一個場景。尾段其他角色都是逐層夢退出,但只有leo係一閃就去左飛機上。

2. 片中話leo走佬離家好耐,但最尾果到兩個仔女好似冇大到咁,因為小朋友冇見一排應該大得好快的。

各位ching 仲有咩見解呢?!

星級玩家

無情916

76 榮譽VIP勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

好戲一套....真的值得一看再看

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我岩岩睇完出黎, 成套戲睇到壓力好大, 好耐冇試過, 好緊湊, 最過引就係一層層咁入, 而時空問題又一層時間慢過一層, 好正, 到最後我都覺得佢應該係未返到現實, 因為點可能無啦啦一野就彈返出黎呢....所以我估係都仲係夢內!!!!

我會等出碟睇多次, 再慢慢諗.

另外睇呢套戲覺得好似自己睇緊BATMAN咁, 成個班底7成係, 不過個ARTHUR好正, 一開場我以為佢係吳耀漢個仔!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

另外想問下本身係咪美國漫畫改編架
ccting2009 發表於 2010-8-2 11:51

唔係,呢齣係自導演第一套長片《Following》後的第二齣原創故事。導演仲話佢細細個已有這個夢境故事概念,一路長大一路改故仔,最後就變成而家咁嘅版本。

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唔係,呢齣係自導演第一套長片《Following》後的第二齣原創故事。導演仲話佢細細個已有這個夢境故事概念 ...
劉一舟 發表於 2010-8-2 22:12

Following未睇過~聽講同凶心人差唔多格局~

1萬

13萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

小弟睇完都覺得超正~
有兩個points我認為個ending表示佢仲係dream入面

1. 片中有講過如果發夢既時候係會突然進入一個場景。尾段其他角色都是逐層夢退出,但只有leo係一閃就去左飛機上。

2. 片中話leo走佬離家好耐,但最尾果到兩個仔女好似冇大到咁,因為小朋友冇見一排應該大得好快的。

各位ching 仲有咩見解呢?! ...
siu_sing1 發表於 2010-8-2 12:27

呢兩個point,通常都係用嚟支持認為喺嗰ending時Dom Cobb仲係喺夢境嘅見解。