設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] [PS3/X360] VANQUISH (108樓~歐版3D封套版入手)

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

「我製作《完全征服》,就是想讓它擁有完全不同的速度感與特技動作感,它將擁有別的同類遊戲所不能比擬的感受。而本作中的特技動作是依靠火箭動力的盔甲來完成的,主角可以借助它推動自己並在戰鬥中用腳踢對方的臉。」

三上真司

作品名稱 : VANQUISH (完全征服)
開發 : Platinum Games
發行 : SEGA
平台 : PlayStation 3/XBOX 360
推出日期 : 10月21日(日版)
               10月22日(歐版)
               10月19日(美版)
遊玩人數 : 1人
遊戲類型 : TPS
售價 : 7980円(日版)
官方網站 :
http://vanquish.sega.jp/
監督 : 三上真司(Biohazard系列﹑Dino Crisis﹑P.N.03﹑God Hand)
製作人 : 稻葉敦志(逆轉裁判﹑鐵騎﹑Mad World)

本貼索引:

P.1
1樓
最新消息
預訂特典
遊戲簡介
故事背景
人物介紹
本作特點

2樓
遊戲畫面(part1)
相關影片
-預告片
-實機遊戲影像

-FAMI通特別影像
相關活動
-E3展2010盛況
-code:VANQUISH 0807會場盛況

-TGS 2010會場盛況

3樓
遊戲細節專區
-一般細節
-三上對本作的描述
-三上對遊戲難度的介紹
-媒體對遊戲之評價

P.4
39樓
遊戲畫面(part2)
遊戲原畫

P.8
76樓
專題「ARS介紹」

P.9
85樓
DEMO專區

86樓
遊戲畫面(part3)

P.10
92樓
武器介紹

93樓
敵人介紹

P.11
105樓~106樓
美版攻略入手實物圖+遊戲幕後花絮

110樓
獎杯/成就列表

VANQUISH 綜合評分

VANQUISH 入手(實物圖&小評)

最新消息 : (紅色為最近更新部份)
[1.26]更新歐版3D封套版入手實物圖 - 108樓

[8.21]更新美版攻略入手實物圖+遊戲幕後花絮 - 105樓~106樓

[11.11]外國預約特典「VANQUISH Limited Weapon Pack」終於宣佈於本月18號登陸日服PSN及XBL。而價錢方面,PS3版需要240円,而360版則要160點。

預訂特典
本作嘅預約特典就係一張名為「VANQUISH Limited Weapon Pack」嘅下載卡~內容為「ブーストマシンガン」「レーザーキャノン」「アンチアーマーピストル」等三款武器~而冇下載卡嘅朋友亦可以比錢下載~三款武器外觀如下:

遊戲簡介
Biohazard之父三上真司自四年前嘅「biohazard4」後就離開CAPCOM,自組新公司。今年,呢位一手帶起AVG類型遊戲嘅製作人,其最新作VANQUISH終於宣佈於10月推出,就等我地一齊期待這款籌備4年嘅作品啦!

故事背景 :

故事發生係未來嘅世界。此時地球能源不足,要依靠一個興建於宇宙﹑名為「美國第51州-波羅比登司」嘅太陽能發電站將太陽能轉成微波傳送返地球。而為左更有效率咁進行發電,該太陽能發電站上更有圓筒型殖民地,故名「美國第51州」。然而有一 日,波羅比登司比一個名為「俄羅斯之星」嘅組織佔據。呢個組織成功係俄羅斯發動政變後,就立刻侵奪波羅比登司,並利用其發電設施作為破壞武器,以微波傳送方式一舜間將美國舊金山燒成焦土。同時俄羅斯之星亦向美國宣戰,警告若美國拒絕無條件投降,下一個目標就會係紐約。面對住俄羅斯嘅威脅,美國總統亦不甘示弱,下令美國所有艦隊全力搶回波羅比登司,當中更包括經歷過三次戰爭,獲得兩次英勇勳章嘅傳奇戰爭英雄 - Roert Burns嘅艦隊。正當眾人正處於斯巴達狀態嘅時候,DARPA(美國國防高等研究計劃局)派出一名叫做Sam Gideon(本作主角)嘅研究員隨Roert Burns嘅艦隊出發到波羅比登司。表面上係測試一款叫做ARS嘅戰鬥服而收集戰鬥數據,但事實上係被委派進行一項秘密嘅拯救行動........

人物介紹
Sam Gideon
以DARPA(國防高等研究計劃局)研究員的身分負責設計戰鬥服ARS。他為了救出恩師Professor Francois Candide而參加這次戰鬥。不過他因為要提防政府內的內奸,表面上是以收集ARS的戰鬥資料為目的而與軍隊同行。與指揮隊的Roert Burns之間因為想法的差異而不斷發生衝突。

44.jpg Roert Burns
在3次戰爭中獲得了兩次勳章,有如英雄般的存在。在這次的波羅比登司奪還作戰中擔任混合部隊的總指揮官。他是一個為達目的不擇手段的男人,有時也會作出冷酷的判斷。不過在他失去一隻手臂,並有一半的身體半機械化後卻依然繼續戰鬥下去的理由,是為了要藉由打贏戰爭來悼念死去的戰友。

勇士中隊
Burns所率領的勇士中隊成員。這是為了這次的作戰,而從宇宙軍與海軍陸戰隊﹑波羅比登司駐留部隊的生還者中緊急編成的,也是作為玩家的重要同伴。

26.jpg Elena Ivanova
接受國家計劃等級英才教育的才女,因為Professor Francois Candide推薦,而被分配到DARPA中。在這一次作戰裡頭,以Sam的後勤支援身分參與戰鬥。她的分析力以及電腦破解能力將會大幅影響到作戰成敗。

Professor Francois Candide
DARPA的主席研究員,波羅比登司計劃的發起人。因為他同時是「俄羅斯之星」轉作兵器利用的能源系統之設計者的關係,所以對於舊金山被襲擊感到非常自責。在為了防備政府內奸的情況下,單獨前往波羅比登司以停止能源系統。

32.jpg President Elizabeth Winters
美國史上第一位女性總統。因為受到財經界認同的手腕深受各界期待,所以才會在這個全球景氣低迷到極點的情況下當上總統。對權力﹑名聲﹑地位有著足以稱之為異常的執著。是個運用所有能夠利用的東西來打倒競爭對手,並一路爬升到總統地位的女性。

Victor Zaitsev
用政變創立新俄羅斯政府的「俄羅斯之星」旗下的幹部。操縱擁有足以和ARS性能匹敵的戰鬥服,並負責指揮這次的殖民地襲擊行動,並毀滅了舊金山。如果美國不無條件投降,並接受他們的要求,那麼下個攻擊的目標就是紐約。

本作特點
1. 具高速度及華麗近身動作嘅TPS遊戲。

2. 更加強調近身戰鬥

3. 通過Sam身上嘅戰鬥服裝ARS,玩家可以進行近身攻擊﹑高速移動等動作。

4. 加速裝置boost可以讓玩家操縱角色快速通過戰場,你可以藉此拉近與敵人距離並給予其攻擊,或翻筋斗躲過眼前嘅敵人。

5. 玩家可以利用AR模式。令時間靜止,呢個時候就可以準確地瞄準高速移動中嘅機器人嘅弱點,配合加速裝置Boost繞到敵人背後,再發動AR集中炮火攻擊,為一種極具戰略嘅能力。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
wil-wil + 10

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

遊戲畫面(part 1)(P.4﹑P.9更新更多遊戲畫面及原畫)

相關影片
預告片:
先行預告片

[YoutubeHD]pQongxM6CNA[/YoutubeHD]

先行預告片製作特輯
[YoutubeHD]-44PTLWQHbY[/YoutubeHD]

預告片1
[YoutubeHD]UJ-GiuIOKSo[/YoutubeHD]

預告片2
[YoutubeHD]gVbVm4_Z9bI[/YoutubeHD]

預約特典預告片
[YoutubeHD]3eLWCVThpmQ[/YoutubeHD]

故事簡介預告片
[YoutubeHD]Eea1xjUHies[/YoutubeHD]

預告片3
[YoutubeHD]B1eio7NQxM0[/YoutubeHD]

敵人預告片
[YoutubeHD]PoRVverq7eg[/YoutubeHD]

武器預告片
[YoutubeHD]WEQc7p3X4HM[/YoutubeHD]

TVCM(Spark 篇)
[YoutubeHD]Nru6dS4wbyw[/YoutubeHD]
實機遊戲影像:
操作演示1: ARS基本功能

[YoutubeHD]rLxVt6qxDFM[/YoutubeHD]

操作演示2: AR&Boost
[YoutubeHD]0DAdGb_Uj_Q[/YoutubeHD]

官方秘密宣傳片
[YoutubeHD]-uK6WQqlW_8[/YoutubeHD]

E3試玩片段
第一段

[YoutubeHD]prYMsbY3NNU[/YoutubeHD]

BOSS戰
[YoutubeHD]suqXz_8Xazw[/YoutubeHD]

外國玩家E3瘋狂試玩,PS3版
[YoutubeHD]WwyFLN8M8AU[/YoutubeHD]

FirstPlay遊戲影像
[YoutubeHD]X8qp1Ura0R8[/YoutubeHD]

操作教學視頻
[YoutubeHD]Dcv8uHFbJRg[/YoutubeHD]

Video Feature遊戲影像
[YoutubeHD]-GXzi9IPhwA[/YoutubeHD]

TVtech遊戲影像
[YoutubeHD]7dWFa59gMOo[/YoutubeHD]

GamesTrust TV與稻葉敦志的Interview(含新實機遊戲片段)
[YoutubeHD]MgU8OXw_IfA[/YoutubeHD]
FAMI通特別影像:
三上真司XDEMO1
[YoutubeHD]kDxqYkBnXfc[/YoutubeHD]

伊藤恵XDEMO1
[YoutubeHD]3zml-KyEmfk[/YoutubeHD]

ドンさんXDEMO1
[YoutubeHD]RQ3nbOc1_f8[/YoutubeHD]

三上真司XDEMO2
[YoutubeHD]DCXz8jj-xxU[/YoutubeHD]

相關活動
E3展2010盛況
三上先生同主角Sam合照

SEGA展區提供PS3及XBOX360版各4台試玩台供玩家試玩

code:VANQUISH 0807會場盛況
[YoutubeHD]9oCAWtFI8HE[/YoutubeHD]

試玩前請聽司儀介紹

三上真司登場

會場提供PS3/360版各9台試玩

入場者可獲香煙一包

TGS 2010會場盛況
更多會場資訊
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=48317&extra=page%3D2

E3及0807嘅Sam公仔仍有出現

會場提供PS3同360版demo試玩各10台,然而玩家往往須要等上1個鐘到個半鐘先可以玩上。最誇張有玩家試過要等兩個鐘先可以試玩

試玩完後唔好唔記得領珍藏版影像DVD啊

於9月17日舉行嘅VANQUISH發表會

監督三上真司及製作人稻葉敦志一同上台

評分

參與人數 5威望 +35 收起 理由
Ken704 + 10
JonesChan + 5
鐵心心 + 10
DVD迷 + 8 好資料...正!
chhanthony + 2

查看全部評分

黃金玩家

遊戲細節專區
一般細節:
1. PS3作為開發平台。三上表示希望藉此令Platinum Games可以係PS3上踏出成功嘅一步。

2.
技術表現絕對令人驚歎。螢幕上同時出現嘅東西好多,驚人嘅細節,最重要嘅係展現驚人嘅速度時,令人難以置信

3.
不會出現多人模式,三上表示係因為未有相關嘅開發經驗,並表示單機遊戲中發生嘅互動要素太多,唔可能做成多人模式,倒不如集中完美單人遊戲。

4.
在某些方面有dP.N.03,但三上真司話肯定比PN03更成熟同成功

5.
使用Bayonetta嘅修改升級引擎。

6.
遊戲受GEOWCOD等遊戲啟發。

7.
當角色的盔甲打開時你可以見到佢係度食煙

8.
普通難度下,只需7小時就可以爆機,但三上真司對遊戲嘅耐玩性持無比信心。

9.
巨大的蜘蛛形態BOSS。當它快被摧毀時,會重新組成成類人形態轉換攻擊方式。

10.
GEOW般嘅掩護物,有GOW式嘅QTEBOSS戰時亦出現Lost Planet般嘅弱點式打法。

11.
主角Sam的造型是參考再造人卡辛的。 casshern.gif

12.
本作採用計分制度,每破壞一個敵人都會得分數。中型以上敵人可以破壞身體部位賺取額外分數,但中型以人敵人十分難打。至於紅色雜兵,一般爆頭也能賺取額外分數。

13.
本作物理引擎為Havoc。

14.
雖然遊戲速度好快~但遊戲事實上只係行30fps而且。
三上對本作的描述:

「這是一款實驗性地在射擊遊戲當中加入動作遊戲之節奏的作品。」

「我希望本作的玩家更加地積極,勇於向前,我不想玩家像在別的同類遊戲中那樣,總是想著求生,躲在掩護物後猥瑣射擊,所以在本作中玩家需要更高的侵略性和積極的精神來獲勝。」

「我製作《絕對征服》,就是想讓它擁有完全不同的速度感與特技動作感,它將擁有別的同類遊戲所不能比擬的感受。而本作中的特技動作是依靠火箭動力的盔甲來完成的,主角可以借助它推動自己並在戰鬥中用腳踢對方的臉。」
三上對遊戲難度的介紹:

正如之前所提到,本作嘅難度刻意地提高,儘管如此,遊戲仍然有5個難度選擇(如下圖)。最簡單嘅為Casual Auto,三上表示原先對此難度只係持一個為簡單而簡單嘅唸法。不過當完成左之後,三上認為無論高手或新手都值得一試Casual Auto。配合Casual Automatic mode,玩家可以利用半自動描準黎準確地擊倒敵人(仲係下下描頭的)。因此係Casual Auto下,遊戲步伐會變得異常地爽快,絕對可以令玩家大叫大跳。然而三上仍堅持大家玩難度更高的Normal。係呢個難度下,玩家需要手動描準黎擊倒敵人。但準心控制仍然會經過微調的,所以玩家唔難係戰場上搵到自己嘅一套順暢嘅打法。至於最高難度即God Hard,第一次玩係唔會出現的。此難度十分適合fans及瘋狂嘅玩家。

媒體對遊戲之評價:

Insomniac Games(Resistance系列﹑Ratchet & Clank系列) : 「我在E3上最愛的遊戲就是VANQUISH,首先,我沒有怎麼去把它做得更好的點子。第二,它看起來太棒了。第三,DEMO非常有趣。同時,它是科幻SHOOTER類型,這是我一直想做點什麼的類型。」

黃金玩家

話說d手榴彈威力都幾勁~範圍又大~拋一個出去冇左成批雜兵~~仲有隻BOSS識變形~

進階玩家

Wow 操控好似GOW
畫面唔錯

黃金玩家

Wow 操控好似GOW
畫面唔錯
kuito 發表於 2010-7-5 13:18

GOW+Lost Planet^^

黃金玩家

順應整埋個專區先^^

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

你連頭像都晨早用左佢,睇黎你條脛都長晒啦~~~

黃金玩家

你連頭像都晨早用左佢,睇黎你條脛都長晒啦~~~
marcolau 發表於 2010-7-5 23:18

^^~我係三上迷~佢嘅作品我都好期待~正確黎講應該由四年前嘅bio4之後我就開始等佢下一部作品la(當然果陣仲以為會係bio5)~

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

呢隻唔錯播,玩法咁似戰爭機器,當伙伴傷時要去救他,如果時間一過...他就死亡,希望有試玩版試下先...
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140