設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mooche

[Jazz & Classical] 入嚟傾吓爵士

星級玩家

76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

果道啲999 再比多幾個6000都唔夠啦

都係聽反paul+jim先

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我唔發燒但我bi-家!!
我係天生購物狂....但我無錢

科林玩家

第一跟第二彈當中有不少日版曾推出版多次,而美版亦容易買到,所以重點應放響在絕版已久的CD上。我今晚會補上我的選擇。

菠蘿兄,若你有興趣可看此文:
http://www.allmusic.com/explore/ ... eginners-guide-t690
AMG的爵士樂評人推薦300張入門碟,從早期的swing到bebop到free到fusion近期的都有涉及

網上其實還有不少推介給新手的名單,你會發覺有不少重叠,而這些就是各樂迷公認的名盤。
http://www.allaboutjazz.com/php/article.php?id=15805

我入門是看書,當時有一本叫《爵士樂天才班》中文書,翻譯自國外有名的 for Dummies系列的"Jazz for Dummies",現在中文版絕版買不到,可選擇英文第二版,我初入門時這本書幾乎是我的聖經。

有一件事我跟大家不同的,Chet Baker跟Paul Desmond是我最不喜歡的兩位樂手......而且我也不買SHM-CD......

進階玩家

擁有呢隻Gianluigi Trovesi的From G to G有十幾年,當中起碼有十年冇放入CD機。嗰時鑽研意大利品牌Black Saint/Soul Note,呢隻碟係其中必入的一隻。

今晚心血來潮攞番出嚟聽吓。隔咗咁耐冇聽,呢次聽係另一種味道。

x

星級玩家

yin兄, 我已訂了7至8片, 有些是我十分愛的加農炮 (訂那些已在市場很久沒見過), 另加一些cd初始化, 我還等緊你的推介呢~!!
因過往你推介都幾合我口味, 同埋最重要是可較保險地擴闊小弟爵士樂的視野呢~!!

進階玩家

Hakuei Kim係今年香港夏日爵士音樂節其中一名表演樂手。未聽過佢啲嘢,買咗飛去睇,梗係要買佢隻碟熱吓身。呢隻係土炮,一舊有找。轉頭炸吓佢先!

x

進階玩家

yin兄, 我已訂了7至8片, 有些是我十分愛的加農炮 (訂那些已在市場很久沒見過), 另加一些cd初始化, 我還等緊 ...
siukit_siuhan 發表於 2011-3-8 22:01

siukit_siuhan兄有冇呢隻Presenting Cannonball。我自己大鄉里第一次見吓.....

x

科林玩家

小傑,我未完全選好,有幾張還在掙扎......

mooche兄,Presenting Cannonball是Cannonball第一張,我最少見過有三款封面,你上面是其中一款,

http://www.cannonball-adderley.com/825.htm
OH~~還不止三款
最底下一張我有(忘了賣出了沒有......),是一家叫Jazz Heritage的唱片公司出品,原公司是Savoy,不過不用特意去找,因為這張水準很普通,錄音普通,技巧也是普通,跟日後的大師Cannonball,差天共地

若沒賣掉的話借你一聽

星級玩家

76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Hakuei Kim係今年香港夏日爵士音樂節其中一名表演樂手。未聽過佢啲嘢,買咗飛去睇,梗係要買佢隻碟熱吓身。 ...
mooche 發表於 2011-3-8 22:12

師兄呢隻得唔得?

進階玩家

師兄呢隻得唔得?
pineapple2007 發表於 2011-3-10 09:39

我只聽了一次,整體上覺得幾好。不過坦白說此碟暫時唔係我杯茶,要聽多幾次至得。

星級玩家

我只聽了一次,整體上覺得幾好。不過坦白說此碟暫時唔係我杯茶,要聽多幾次至得。 ...
mooche 發表於 2011-3-10 23:52

今日仲去order左tim....希望係我杯茶啦 不過我都幾雜飲嘅