設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lkljason

[討論] 請問如果影集體相 (導演精華講解在 #37)

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

原帖由 lolopopo 於 2008-1-15 21:07 發表
我個人意見就唔好低過1/60,原因係好多時有鬼影,影響效果。
如果沙田註冊處內就煩d,因為太暗,唔係好足燈光。
洒樓就唔係主力的話,人牆相機支燈係唔夠力,要避重就輕!
即是不能太遠影,盡量靠近主體影!
好似機頂燈有得推高一級,試 ...

到時試試場景mode掂唔掂先,掂既話都未必搞咁多野,怕越搞越衰啊!:L

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

原帖由 mil@302 於 2008-1-15 20:58 發表
惡補的話:
1) 睇第五課:像場和焦距的關係
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=235722&extra=page%3D1

2) 超焦距
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=324846&extra=page%3D1

即時解決:
借支 SB-800 你 ...

咁又唔使,我都係純粹snap 下姐
斷估唔會指意我影呀嘛!:o :o :o

進階玩家

回復 #32 lkljason 的帖子

多支燈係會重少少,但總會幫到你。
Anyway,要就預早出聲啦。

三潮玩家

76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

即時解決:
借支 SB-800 你 ... [/quote]

好毒的毒物啊Smilies006

2萬

三潮玩家

J J

原帖由 mil@302 於 2008-1-15 22:32 發表
多支燈係會重少少,但總會幫到你。
Anyway,要就預早出聲啦。

okok! thanks 你先

2萬

三潮玩家

J J

原帖由 jimmysiu 於 2008-1-15 22:47 發表
即時解決:
借支 SB-800 你 ...

好毒的毒物啊Smilies006 [/quote]

兩支一齊閃會唔會勁d呢?
不過都無兩隻熱靴插啊!
講笑炸:lol :lol :lol

anyway唔該晒先!

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

沙田註冊處 .. 登記處光源一般, D40 + kit lens + 內閃, 用 ISO320(無就 400), M mode f5.6 + 1/80s should be ok.

入面禮堂超食光 (絨布底), 所以支 kit lens 盡量唔好 zoom, 用盡 3.5 or 4, ISO 640 (無就800), 快門這裏用 1/30s(唔使怕手震, 唔好大力按快門同埋冷靜 d 唔好博命影, 這樣其實 1/30s影閃燈相係唔會 blur, daylight no flash 反而唔得. 內閃要時間回電, 所以到位至按, 以免錯失重要時刻)

禮堂內未開始前即時用上述 setting 試影新人 ( check flash output), 如果這設定 "主體" over, 咁即刻將 flash output -1/3EV, 記住係 flash output 減, (我在這裡估, 多數會 subject over exposure 係因為環境暗, camera 會誤會太暗而出多左光, 所以在此提下你呢樣野, 但如果你對焦時用新娘子婚紗對, 咁 flash 可能又會出唔夠光, 若你明白上述道理因素, 執生都快 d )

digital photography, 室外計, 唔怕你天陰 (超暗想落雨另計), 最怕你太曬, 光位易爆之餘黑位又太暗. 若果係薄薄地雲, 這時候數碼機係最易控制的, 若果唔太熟, outdoor 我見議用 P mode, 我唔知 D40 可否在 P mode 時再 -EV, if yes, set to -1/3EV, but flash output +1/3.  在大背光環境時, 索性將 flash +1EV 都得.

WB 行哂 auto 得架喇, 若 "室內" 見影出到冷冷地面色, 就將 WB set 去 太陽, d 相會暖翻哂, 但電腦睇會黄黄地, 睇個人口味啦 ...

以上係 D40 + 18-55 kit lens 既速成 setting..   有唔明就再 post..

評分

參與人數 7威望 +56 收起 理由
lolopopo + 8 大師過料,冇有怕。 好詳盡
mil@302 + 5 多謝分享!
radhk + 10 唔加唔得.
lkljason + 10 真係正到無人有,有勞大師!
ssss41357 + 10 經驗即係經驗 強!!!
小瑟 + 8 真係詳盡+重點既分析呀.
k2elvin + 5 超詳盡

查看全部評分

https://www.facebook.com/directorphoto

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 導演 於 2008-1-16 02:10 發表
沙田註冊處 .. 登記處光源一般, D40 + kit lens + 內閃, 用 ISO320(無就 400), M mode f5.6 + 1/80s should be ok.

入面禮堂超食光 (絨布底), 所以支 kit lens 盡量唔好 zoom, 用盡 3.5 or 4, ISO 640 (無就800),  ...

超詳盡, 雖然唔關我事, 我都想讚一讚導演兄o既講解! thanks!! Smilies010

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

真係詳盡+重點既分析呀. 雖然唔係我影, 不過了解左基本佈局之後, 可能第日我都有機會影呀!!!Smilies018
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

咁多位客氣了,  最難既唔係要我教路(我一向落意指導, 唔鍾意收埋收埋), 而係用手寫板打大大版中文 ... ( spend me nearly 20mins   >_< )

仲有 d 更進階既方法, 但要有支 SB 800 在手至得, 得內閃就用上述講既方法, 相信唔大問題.
https://www.facebook.com/directorphoto