設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lkljason

[討論] 請問如果影集體相 (導演精華講解在 #37)

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

原帖由 radhk 於 2008-1-15 15:13 發表

我都覺得最好早少少去, 趁人未齊, 影一兩幅睇睇個放果.

總之, 快門盡量keep到 1/60 sec, 唔好太慢出鬼影及手震. 如果太暗只有推高dd iso. 你部d40, 就算iso 800應該問題都不大. ...

a mode有得set快門既咩?

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

原帖由 k2elvin 於 2008-1-15 14:58 發表

都影得咁好, 仲邊洗買喎..

講笑!! Smilies017

我試過酒樓, A MODE, f/5.6-6.3, 快門 1/40s, iso400, sb800 iTTL mode 打向天花板 (果度天花板比較淨色, 無玻璃頂果d野..)
如果只用機頂閃燈, 我諗都可以試下 ...

謝謝意見!

2萬

三潮玩家

J J

原帖由 小瑟 於 2008-1-15 15:05 發表
其實亦都可以試試用左部機內置既場景 mode, 影完睇下 setting先, 之後自己慢慢調到岩心水為止又得!!!Smilies018

場景mode 好似穩陣d啊呵?
其實我自己覺得係咪都用閃光好似穩陣d,起馬d相唔會咁易朦

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 lkljason 於 2008-1-15 16:19 發表

a mode有得set快門既咩?

無呀, 即係用其他野就.

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 lkljason 於 2008-1-15 16:22 發表

場景mode 好似穩陣d啊呵?
其實我自己覺得係咪都用閃光好似穩陣d,起馬d相唔會咁易朦

唔用閃 #_# ...   千祈唔好

咁你即係用咩 gear 影?  咩場地?
https://www.facebook.com/directorphoto

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

冇錯, 如果影正正經經既人相就唔洗諗, 開閃一定冇死, 不過太遠個內閃又未必射得到喎!!!!

場景 MODE係 FOR REFERENCE, 之後就睇下佢個 光圈快門咁, 當然最後都係用 M MODE啦,  1/60或 1/40 都OK架勒, 呢D野都係等導演兄講啦, 佢專家講既堅好多~~~:lol
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

原帖由 導演 於 2008-1-15 16:26 發表

唔用閃 #_# ...   千祈唔好

咁你即係用咩 gear 影?  咩場地?

JJ係用 D40 KIT架, 原裝野, 未有其他架生!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

2萬

三潮玩家

J J

原帖由 radhk 於 2008-1-15 16:25 發表

無呀, 即係用其他野就.

明解
s mode我反而小用

2萬

三潮玩家

J J

原帖由 小瑟 於 2008-1-15 16:28 發表
冇錯, 如果影正正經經既人相就唔洗諗, 開閃一定冇死, 不過太遠個內閃又未必射得到喎!!!!

場景 MODE係 FOR REFERENCE, 之後就睇下佢個 光圈快門咁, 當然最後都係用 M MODE啦,  1/60或 1/40 都OK架勒, 呢D野都係等導 ...

M mode我都幾擔心驚影得衰啊!

2萬

三潮玩家

J J

原帖由 小瑟 於 2008-1-15 16:28 發表

JJ係用 D40 KIT架, 原裝野, 未有其他架生!!!

係啊係啊!kit set乜都無架!
呢d相都係大路d算勒,但求個個樣都清清楚楚咁就安樂晒勒