設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 大一番

[藍光播放機] oppo 83 vs htpc

進階玩家

回復  intex

多謝師兄長細解釋 ,明白了,Thanks!
raymond430 發表於 2010-5-28 21:53

無需客氣,當比個機會我發洩一下 ,話時話,現在我已很少用部VP50 PRO,只是開投射時才用,平時直出到PIONEER已夠玩,因為兩架機都是用同級的VIDEO CHIPSET,再掃多一次出來的效果在50吋機上未必有顯著改善的表現,你話我係咪好  啞!

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 53# intex
500M USD 1350
HK cheapest HK$27,000

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 55# intex

"用同級的VIDEO CHIPSET,再掃多一次出來的效果在50吋機上未必有顯著改善的表現"
係呀,我都認同ching你所講,係細呎吋畫面嘅分別真係好少.

進階玩家

回復  intex
500M USD 1350  
HK cheapest HK$27,000
plnl88 發表於 2010-5-28 22:43

我所說的價是2009年,那時香港好像賣三萬多!

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 58# intex
報告師兄!
2009 DEC MK 老二 訂 KRP 500A HK$27,000
小弟那部於 2009 JAN 入手確要 HK$39,750 送 MTV3000。
USD1,350 約 HK$10,XXX 多。
羡慕死我了。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

Sigh,我玩咗foobar的ssrc七年以上,我的foobar版本支持96K,我的音效卡A2ZS也是支持96K的,作者已经讲 ...
klinsmn 發表於 2010-5-28 11:11

小弟HTPC係新手一名,多謝師兄指導,咁想問一下師兄upsampling之後由原來廿幾三十M, 變為百幾二百M一首歌,當中內容做了甚麼手腳?
Thanks!

進階玩家

小弟HTPC係新手一名,多謝師兄指導,咁想問一下師兄upsampling之後由原來廿幾三十M, 變為百幾二百M一首歌,當 ...
hohodog900 發表於 2010-5-28 23:41

一隻128KPS之MP3解壓為WAV,哇,3~4M變為幾十M,幾百KPS碼率,聽感好勁!高音甜 中音醇 低音正
其實 音頻之upsmpling如同視頻之upsampling只是提高後續處理的精度 原有信息並未增減 多出的訊息系算法模擬嘚
打個形象的比方 如同國中的物理實驗課 幾個實驗數據得出的座標點連成一條曲綫 座標點越多越準確塞

foobar2000 FAQ@will foobar improve the soud quality?:
http://www.foobar2000.com.cn/help.aspx#h_92_93

鑽石玩家

一隻128KPS之MP3解壓為WAV,哇,3~4M變為幾十M,幾百KPS碼率,聽感好勁!高音甜 中音醇  ...
klinsmn 發表於 2010-5-29 22:52

Thank you 你的資科,但我係將CD 直出WAV 再 upsampling,咁file size 大左咁多,裹面係D乜呢?
咁我覺得好左,咁係唔係耳仔錯覺?
睇黎我真係要買部正正式式CD player or SACD player la ,否則就真係唔知靚CD 聲係點!
引伸落去 OPPO-83 CD 果part 係唔係好唔得?搞到我有錯覺!

高級玩家

多謝師兄指導
已訂了oppo83,星期2送貨
到時就可剎到朋友部htpc一頸血

黃金玩家

ARM ARM 比我睇到... 呢一個沉左咁耐既POST.  不過都想講小小野.  就畫質呢講, 83 WIN 唔 WIN HTPC 我就唔知啦.  不過同一個TV SETTING , 同一線材(aq HDMI X), PS3 PLAY Bd碟, HTPC PLAY HD FILE .  係37" 既LCDTV 睇返.  一定HTPC 係 WIN既, 重要WIN 得都幾多下.
AMP : Pioneer SC-LX901
Speakers  :  JBL Control 1 Pro X 7pcs
Subwoofer : JL audio E110
projector : BenQ W3000
Player : pioneer BDP-450, Apple TV