設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ezam

買電腦

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

回復  阿定

電腦人心聲
eviroboy 發表於 2010-5-25 00:20

都係架,情況同有七人車的人一樣,個個freind搬屋都叫你幫手,約埋食飯又叫你車埋佢,食完飯又車呢個果個返去,你估油錢平架,買部車就係想遲d出門口,一有function就要預先去呢度去果度接朋友先,Say No 又怕比人話小氣,唔say no ,去入油時又哭笑不得!

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 30# 阿定

定兄,小弟明白
從前小弟有個朋友仔,應承左小弟幫小弟check下部機,小弟一等都等成年;而呢一年,小弟都係冇叫師父黎整,原因係叫左人,人地應承左,咁真係唔知個朋友仔個心諗乜,總之應承左,就唯有信,就唔會搵第二個整咁衰仔,又唔敢吹人,唯有等.....
最後其實小弟都火起,因為呢個朋友仔冇任何交待,無聲無色咁應承左就算;之後佢都當若無其事咁吹水食飯,小弟冇野好講,唔怪得人,鬼叫自己唔識
後來嬲嬲地,咪買晒所有換得的,買左本書,replace左都好幾樣野,重裝居然奇蹟之前的毛病冇晒,同用多左四年先瓜
所以經此一事,小弟免得過都唔會開口搵朋友仔幫,有野都係靠自己,花多兩蚊咪當係自己冇鬼用唔識的代價,花唔起的咪唔玩住
亦因此係呢度問下各師兄意見

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

花多兩蚊咪當係自己冇鬼用唔識的代價

係學識的代價我都係咁…

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

回復  阿定

定兄,小弟明白
從前小弟有個朋友仔,應承左小弟幫小弟check下部機,小弟一等都等成年;而呢 ...
ezam 發表於 2010-5-25 02:46

肯自學都係好事,其實現在旺電同黃金有某d鋪頭係會有類似廠機的保養的,佢地會代你去代理換parts(當然唔可能今日去,明天換比你,快極都一個星期啦),唯一問題係可能係局跟佢菜單買野(有d自己執都得,總之就係比多200蚊左右),有事要自己帶部機去佢地維修中心,雖然都係煩,但勝在近電腦商場,而且開得夜,如果真係想DIY,呢類鋪頭可能都係唔錯的,當然到時有野壞,佢屈唔屈你買貴野就另一件事!不過都係果句,廠機有上門師父,始終佢地有責任短期內幫你整得番部機,第一次上門整唔到唔緊要,第二次都整唔到,你可以比說話佢聽,人地打份工,唔係教你鬧師父,但廠機整第二次都整唔到,只要你發下脾氣,一般師父都有辦法迫上面盡快換parts,始終你比左錢買服務,點都好過求朋友咁,吹又唔吹得,鬧又唔鬧得,自己谷住道氣!

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

肯自學都係好事,其實現在旺電同黃金有某d鋪頭係會有類似廠機的保養的,佢地會代你去代理換parts(當然唔 ...
阿定 發表於 2010-5-25 08:46

咁果時係個朋友仔自己拍心口話幫手,點知....
小弟之前果部係n年前,係灣仔砌的,未試過去SSP
SSP個個都英明神武..... 小弟都要行多幾轉,睇下有冇d和善少少咁
以前係SSP買野遇過黑店,都有少少少少陰影

行動組版主

咁果時係個朋友仔自己拍心口話幫手,點知....
小弟之前果部係n年前,係灣仔砌的,未試過去SSP{:6 ...
ezam 發表於 2010-5-25 10:33

係咁架啦,情況同 "得閒Call我飲茶一樣" ,唔好放係心度啦! 不如講下你budget幾多,大家幫你研究下買咩 level 的電腦好過啦!

高級玩家

係咁架啦,情況同 "得閒Call我飲茶一樣" ,唔好放係心度啦! 不如講下你budget幾多,大家幫你研究下買咩  ...
阿定 發表於 2010-5-25 10:41

啊,呢個小弟又冇點諗過喎....
n年前砌果部用左六千幾,果時話好勁下喎,但其實有好多野都用唔著,主要都係用黎做文書野多上網咁
唔會打online game,不過當然想用黎睇碟
咦,係喎,電腦有冇得裝個blu-ray player的物體入去架呢

行動組版主

啊,呢個小弟又冇點諗過喎....
n年前砌果部用左六千幾,果時話好勁下喎,但其實有好多野都用唔著,主要都係 ...
ezam 發表於 2010-5-25 10:48

平平地,買部 i3 /i5 玩下吧,如果唔打機,買唔買display card 就睇你錢多唔多同有無需要出高清音效比AMP啦! Blu-Ray Rom 當然有得買啦,唔燒的話,6xx 左右已經有架啦!記得跟機買埋 Win7 64bit 呀,64bit 行得好過 32 bit 好多架!

高級玩家

平平地,買部 i3 /i5 玩下吧,如果唔打機,買唔買display card 就睇你錢多唔多同有無需要出高清音效比AMP ...
阿定 發表於 2010-5-25 11:07

唔該定兄
小弟會出去look look!!!!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我依家都費事煩, 買DELL機算了!!!