設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: morrise

[AV擴音機] 轉會anthem avm 70

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Versa 發表於 2024-9-3 09:47
avm 90 除咗多兩組sub輸出,最主要分別係用唔同DAC.

AK4490EQ vs AK4499EQ

係喎,無留意到🙏

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

Versa 發表於 2024-9-3 09:47
avm 90 除咗多兩組sub輸出,最主要分別係用唔同DAC.

AK4490EQ vs AK4499EQ 兩者價錢相差10倍有多

如果有玩開兩聲道,會影響大D~~
因為有好多dac 都係用AK4499~ 或 es9038,9039
晶片其實唔可以話好貴, 雖然韓國間晶片廠火災燒左~
不過我睇戲多~~當然budget 問題啦~~好似好多ching 話齋~
有錢我買風暴個部啦~
AVM70 Emotiva xpa-5
pf60 206-2 pf60 ip2
HT3550 minidsp 2x4 hd
SVS pc13 ultra MK250 3115D Earthqake P12
JBL 580 520C
Klipsch Rc52
Surround Rf52
control X

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

morrise 發表於 2024-9-3 16:42
因為有好多dac 都係用AK4499~ 或 es9038,9039
晶片其實唔可以話好貴, 雖然 ...

如果肯用心去做setting⼀般AVM70睇片都夠用架喇。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
番薯皇 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

鑽石玩家

pac 發表於 2024-9-3 17:32
如果肯用心去做setting⼀般AVM70睇片都夠用架喇。

絕對同意~~之前未玩過唔知~
家下感受過, 覺得換得太遲~
同埋因為聽多左好多細緻野~睇套戲個氣氛好左好多~
攪到好多戲要再睇多次~~~

原本我明明諗住試一段2012.....點知又睇曬成套野一次....
連套野入邊好平凡既一段.....開頭博士搭lift 落地底個野...
我係聽到部lift 係我面前下降.........好過引~~

評分

參與人數 3威望 +110 金錢 +100 收起 理由
Diazico + 20 + 20 非常認同呀。
番薯皇 + 10 非常認同呀。
pac + 80 + 80

查看全部評分

SVS pc13 ultra MK250 3115D Earthqake P12
control X

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

morrise 發表於 2024-9-3 16:42
晶片其實唔可以話好貴, 雖然 ...

Anthem2部都用ess
平有平玩 貴有貴玩 最緊要唔好比器材玩

鑽石玩家

lamborghini436 發表於 2024-9-4 06:29
Anthem2部都用ess

我上網睇 spec就話
avm 70係 akm ak4490eq
avm90 就 ess es9038pro

進階玩家

morrise 發表於 2024-9-4 09:21
我上網睇 spec就話
avm 70係 akm ak4490eq
avm90 就 ess es9038pro

avm70定系mrx1140都係用delta sigma oversampling DAC並不是r2r nos pcm1704
我本身聽吾慣oversampling d數碼聲底

storm audio系用fpga加埋dsp做空間運算 fpga本身並吾系平價 所以fpga加埋dsp自然運算力高過avm70只得dsp運算

不過兩者的basic processor都係mcu而吾系好似trinnov的arm processor

鑽石玩家

Derekchan@G 發表於 2024-9-10 19:44
avm70定系mrx1140都係用delta sigma oversampling DAC並不是r2r nos pcm1704
我本身聽吾慣oversampling d ...

r2r 係好乾淨, 就係乾淨得濟, 同埋係依一.兩年先平左....
之前你睇holo audio ,梅,泉....無幾萬都玩唔到...
而家fiio....都有平價r2r...係廠既工藝問題,
好數碼既hifi~

個人尼講都係聽analog...class A 野,音樂感好D...最近要耐聽,
唔順耳, 幾hiRes...幾高清都無用...聽一陣就想換機,
即係有人鍾意玩膽機~有人聽黑膠~
無話數字上羸曬,好貴既器材就一定好聲~
失真既模擬味都係一種選擇.......

其實我都係加dac,膽前石後~
avm 70 都係用尼睇戲多....
control X

進階玩家

morrise 發表於 2024-9-10 21:17
r2r 係好乾淨, 就係乾淨得濟, 同埋係依一.兩年先平左....
之前你睇holo audio ,梅,泉....無幾萬都玩唔到. ...

morrise大佬想問下我部mrx1140可唔可以av bypass 即係由1140 line out rca端子固定音量bypass 1140 volume制
然後交畀c22前級
因為小弟想睇mkv file電視睇到畫面然後交lpcm去1140 解碼
最後由c22前級做電壓放大

請問你聽2chan audio 你認為norma dac 1呢部復刻 pcm1704單片r2r nos dac點睇?同埋單獨買auralic aries s1 純streamer點樣

鑽石玩家

Derekchan@G 發表於 2024-9-11 00:26
morrise大佬想問下我部mrx1140可唔可以av bypass 即係由1140 line out rca端子固定音量bypass 1140 volum ...

以我所知1140 就算用pre out rca 都經左放大~唔可以叫av bypass
固定音量唔代表佢無處理都訊號~調細電平都係改左聽既內容~
你去到C22 前級再放大就雙重左,有機會多左雜訊~爆音,沙聲問題,

正確都係streamer或 訊源入dac ,前級>後級咁去會好D~
你問我dac意見,norma dac 1 我未試聽過,答唔到你,
dac 好個人口味, 聽唔同野, 都好大分別, 假設你聽交響樂同人聲已經好唔同~

Chord 既dac 合我口味D~英國聲底~有唔同級數既dac, 平既幾千, 貴既7-8萬又有~
最近要係就算唔岩玩, 放出位都有人接~
我聽人聲多~結他,Bass,大提琴, 要音樂加彈跳感~

auralic aries s1 純streamer 感覺唔錯都多ching 推介~可以玩下~
有budget 唔直上G2.2~一步到位?

streamer 其實都有好平既 wiim ultra, eversolo A6, D 鬼佬都不知玩得幾開心~仲話依個price range 真心抵玩~
我最近都日馬左部wiim pro plus 玩, 唔介意佢無screen, 用佢手機app 播歌都幾方便, 玩tidal, mqa 都無問題~
control X