設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 轉會anthem avm 70

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
玩左日本機咁多年,部先鋒Lx904 係好機, 不過玩唔到6隻上空,
配合REW minidsp 玩埋4隻sub 仔已經發揮得好滿意~

見個個一係換A1H, 一係1140終於都係心郁郁~要試下鬼妹~

有諗過轉返Denon A1H, 因為真係重料又日本做~
價錢2萬中尾 ,其實得幾部機擇~
行左好多間都無demo anthem, 地庫就係咁推 AV10...咁over左budget~海關唔批無計~

最後係荃灣AV生活試到1140, 雖然佢駁套5.1細喇叭仔又幾好力水, 立體感唔錯,幾爆得.
點知剛好有ching 割愛部avm 70 前級~
咁就成左事啦~

講返部機先~我係買左再upgrade 8k 既~我估大部份ching都會直接買8k 機~

入箱前合照返張相先
嘩,無對比就無傷害~ ,死啦, 好似縮左水咁,會唔會好流呢~
904後面鍍金RCA, 部70 後邊真係輸好多,馬拉對越南

好啦,經過大執位, 駁後級買xlr線好多日後,終於駁好機開聲~
係未cal機前, 依....死啦係咪升錯級? 同部904 差唔多既?

好~唔份氣ARC 一次, 又睇下係咪咁堅先?
第一次玩anthem真係抅曬頭, 諗住同REW 差不多, 佢又唔係
就係咁盲鐘鐘做完都一次cal機~
(注意~佢個cal 機level 都幾大聲~網上睇左好多post 仲未搵到點可以set細D)

E咁今次有D 進步啦~~聽得出, 中置大力左好多, 連接後場環繞比先前好~另外前後級的確係同合併機有分別~
不過仲係唔滿意, 對白清晰左, 低頻都仲係比較薄~明明4隻sub仔,應該再彈跳D~埋身D~

又經過成個日期,返工放工, 上網爬文, 睇埋pac哥心得文後,
又再認真cal多次,先教好sub仔level, 今次咪擺位, 跟捉鬼佬擺法~都係測5點,
要注意係咪唔可以太貼後牆或梳化~最好好似鬼佬咁幾排凳, 分高低位測~
即係1號主聽位中間高度, 2,3位低20cm , 4,5 位就高20cm左右, 同埋唔好擺太埋~

好,又試左幾套戲, real one player, 千星之城,alita-battle angel~

總結叫做暫時滿意~聽感比904 大,音場戲院feel既聲~Sub仔好實在(應該係相位好準~)
中置鬼死咁突出,(攪到我要教細center 3-4個db), 環繞比之前包圍感更好~
ARC真係有料到音質,串流聲都變好左,好神奇~
遲下有時間再玩下EQ~學習下pac哥~~

缺點:比起日本機,anthem 機係有點難用, 可以講某D setting 佢比日本機小,
ARC就係易學難精, set錯小小就差好遠,相信摸耐D,會發揮更盡既水準~

評分

參與人數 10威望 +420 金錢 +409 收起 理由
Let-Go + 10 + 10 恭喜Ching!
番薯皇 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
Ep-71 + 10 + 9 呢個Topic好正,好有參考價值!
chhanthony + 80 + 80
hangshun + 40 + 40
koo9726 + 80 + 80
pac + 80 + 80
shiro + 10 + 10
MDLP + 80 + 80
Manko + 20 + 20

查看全部評分

AVM70 Emotiva xpa-5
pf60 206-2 pf60 ip2
HT3550 minidsp 2x4 hd
SVS pc13 ultra MK250 3115D Earthqake P12
JBL 580 520C
Klipsch Rc52
Surround Rf52
control X

鑽石玩家

路過八卦吓🙏🏻
ARC,除咗收音咪擺放位置,以一個打斜嘅「 X 」型擺放,cal完出嚟中置音壓多數都係大兩至三個db,需要視乎口味,收返細,而surround及Sur. Back及天空喇叭,都係需要加大1-2db,視乎自己口味啦!
雖然佢嘅sub仔自動相位校正已經好準,不過既然你玩開mini dsp ,唔爭在攞支咪再測量吓個相位,可以執得再準啲!
而個eq修正介入,唔一定喺去到5K,可視乎條曲線 ,主聽感覺,作出增加或減少,如果聽歌計,係減低少少會好聽啲!
想低音多少少較低果浸,輕輕起room gain加大少少!

其實都係路過亂咁噏,出嚟效果唔好,唔好打頭

鑽石玩家

sanlamsan 發表於 2024-9-1 05:30
路過八卦吓🙏🏻
ARC,除咗收音咪擺放位置,以一個打斜嘅「 X 」型擺放,cal完出嚟中置音壓多數都係大兩至 ...

Ching無錯,我都係X型擺呀。
你話個5K, 係咪eq度教?
要落到5K ,大部份sub都係去到10K. 低頻.
Minidsp 好多用家什至cut左20k以下個浸,會乾淨d tim.
加上年紀大左,20K樓下,應該係聽唔到,你可以話係feel到小小振動體感, 不過我連room gain都未玩到,淨
係教下 speaker level 同crossover個d先試清楚部機個底先

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
sanlamsan + 50 + 50 我指ARC個eq介入

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

AVM 70
好機嚟架。
慢慢玩下會有改善嘅
-般自動call 完低頻會緊左唔夠浸,要自己執下

鑽石玩家

morrise 發表於 2024-9-1 08:38
Ching無錯,我都係X型擺呀。
你話個5K, 係咪eq度教?
要落到5K ,大部份sub都係去到10K. 低頻.

首先恭喜師兄有新玩具啦!

可能我文字表達得唔好,
我所指嘅5K,其實即係ARC個EQ「預設介入範圍」
預設都係由15hz至到5000hz🙏🏻
另外師兄所講嘅20K,我理解係咪指20hz呢!
而家A R C都可以在sub仔做到低切及滾降㗎!

鑽石玩家

sanlamsan 發表於 2024-9-1 16:23
首先恭喜師兄有新玩具啦!

可能我文字表達得唔好,

係呀...我跟左你講k....我意思係hz.....
低切及滾降...我應該REW 到教左先得...因此我要用minidsp 二in四out 比sub仔~
AVM70 ...得2個sub out......如果要4個sub out要上avm 90 先得~
SVS pc13 ultra MK250 3115D Earthqake P12
control X

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Anthem70與90兩者差別在於70支援14.2聲道,而90為15.4聲道,90多兩組超低音輸出,所以70都好夠玩,師兄再想玩曬4隻超低音才考慮升級!
小劇院
BenQ W5700 | LG65 C1 OLED | CXUHD |
Lightspeed X MK2| HDfury vrroom |
Anthem 90 | Lexicon RX7 | ATI 6007 |
MK S150 SS150 MP950 X12 |

鑽石玩家

koo9726 發表於 2024-9-1 23:26
Anthem70與90兩者差別在於70支援14.2聲道,而90為15.4聲道,90多兩組超低音輸出,所以70都好夠玩,師兄再想 ...

我而家地面7隻,天空6隻, 4隻sub 用minidsp 都OK~~
無位再加font wide 啦~

仲要駁3部後級先剛剛好~
前3聲道後級x1, 另外5聲道後級x2~共13聲道, 係無裝god of voice...
control X

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

morrise 發表於 2024-9-2 23:59
我而家地面7隻,天空6隻, 4隻sub 用minidsp 都OK~~
無位再加font wide 啦~

三部後級都夠曬力水啦👍

鑽石玩家

koo9726 發表於 2024-9-1 23:26
Anthem70與90兩者差別在於70支援14.2聲道,而90為15.4聲道,90多兩組超低音輸出,所以70都好夠玩,師兄再想 ...

avm 90 除咗多兩組sub輸出,最主要分別係用唔同DAC.

AK4490EQ vs AK4499EQ 兩者價錢相差10倍有多

https://www.aliexpress.com/item/1005004481874391.html