設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: KeithChan1@FB

[討論] 5.1 or 3.1.2 你哋會鍾意邊個setup多啲?🤣

白鑽玩家

我將我對鞋盒喇叭瞓喺度向天播歌
我坐返喺平時個皇帝位度
真係完全唔覺啲聲係從天而降

鉑金玩家

如果係環境因素要去玩5.1/3.1.2 我會選擇用山爸算!已而家嘅技術起碼都出到7.1.4 效果應該仲會好啲

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

wayne0503 發表於 2024-7-8 09:39
如果係環境因素要去玩5.1/3.1.2 我會選擇用山爸算!已而家嘅技術起碼都出到7.1.4 效果應該仲會好啲{:6_136: ...

咁梗係啦
其實surround sound,就係要玩後邊個surround ,冇後邊根本就唔唔係一個正確嘅環繞聲效😅

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wayne0503 + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

白鑽玩家

MDLP 發表於 2024-7-8 09:16
我將我對鞋盒喇叭瞓喺度向天播歌
我坐返喺平時個皇帝位度
真係完全唔覺啲聲係從天而降 ...

師兄真係身體力行👍😂

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
KeithChan1@FB + 10 + 10
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

黃金玩家

wayne0503 發表於 2024-7-8 09:39
如果係環境因素要去玩5.1/3.1.2 我會選擇用山爸算!已而家嘅技術起碼都出到7.1.4 效果應該仲會好啲{:6_136: ...

如果玩soundbar 7.1.4,同玩實體喇叭地面5.1 or 7.1 用擴音機推比較, 個人認為點都係玩avm出嚟嘅效果好啲。 雖然soundbar而家進步咗好多, 但因為好多單完都係要靠反射。 本人自己聽過samsung soundbar Q 糸列 11.1.4, 但由於靠反射關係,soundbar 單元比較細 同埋當你聽嘅距離係比較遠的話,基本上 同預期中有落差。 個人感覺

黃金玩家

茶母 發表於 2024-7-8 07:43
其實睇返Dolby Atmos 標準setup, 地面係2.1/3.1嗰陣, 天空只有Front Ceiling可以選擇,

enabled 喇叭都 ...

當然啦如果可以擠到環繞聲 當然要擠到環繞聲為先。 但因為我就係見到有人去用3.1.2 同5.1 比較, 睇下邊一個效果會好啲 所以拎出嚟同大家討論

黃金玩家

MDLP 發表於 2024-7-8 09:13
覺得樓主出咁多posts
都算係一個有要求嘅玩家
Enable根本上就唔應該花時間討論

我又唔係一個特別好高要求嘅玩家啦
純粹同大家吹下水討論下 知道現時有好多人都玩緊反射喇叭所以拎出嚟同大家討論一下3.1.2 後面裝反射代替surround  定係純粹就咁玩5.1 玩dolby virtual

白鑽玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-8 10:00
我又唔係一個特別好高要求嘅玩家啦
純粹同大家吹下水討論下 知道現時有好多人都玩緊反射喇叭所以拎出嚟同 ...

你點會唔係一個高要求玩呀,淨係見你cal機,都知道你好有要求啦,我呢啲人第一次好聽,我就唔會再搞,我呢啲好冇要😂

白鑽玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-8 09:55
如果玩soundbar 7.1.4,同玩實體喇叭地面5.1 or 7.1 用擴音機推比較, 個人認為點都係玩avm出嚟嘅效果好 ...

咁講真,如果山巴真係好聲過avamp,我真係唔使搞咁多嘢

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
shiro + 10 + 10 如果得我即刻轉會
wayne0503 + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

黃金玩家

AskaLung@FB 發表於 2024-7-8 10:02
你點會唔係一個高要求玩呀,淨係見你cal機,都知道你好有要求啦,我呢啲人第一次好聽,我就唔會再搞,我 ...

純粹覺得買咗部擴音機返嚟只係想將佢cal得最好 同埋都想find out 下喇叭擺喺邊個位置係最好 務求將房間駐波減到最低