設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: KeithChan1@FB

[討論] 5.1 or 3.1.2 你哋會鍾意邊個setup多啲?🤣

白鑽玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-7 21:26
可能未必擺得啱位 但係無論點都好 最緊要擺得到 爭少少都唔緊要 因為始終都係屋企不是戲院或者studio 如 ...

爭少少就係爭少少出嚟後果就爭好遠

黃金玩家

茶母 發表於 2024-7-7 22:15
俾你個問題引起我興趣, 啱啱開套機改config試晒3.1.2, 5.1同7.1.4做比較

聽DOLBY leaf 同Amaze 兩段,

咁即係話將一對反射代替後置,但就拉遠啲皇帝位,可能效果都會唔錯?但你不會覺得冇左一對後置,用反射代替,不會覺得後面冇左浸野ma ?

白鑽玩家

AskaLung@FB 發表於 2024-7-7 21:04
師兄搬咗去外國反而咁大屋企都唔可以將個梳化褪前擺放?

你見我著sir灣都好闊
將梳化已起碼拉錢成尺
仲要升高佢高過耳仔

白鑽玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-7 22:24
咁即係話將一對反射代替後置,但就拉遠啲皇帝位,可能效果都會唔錯?但你不會覺得冇左一對後置,用反射代 ...

師兄音響唔係一條一加一等於二嘅數學
個個環境對對喇叭經唔同人手都有唔同特性
你見我隻surr喇叭都放得好低
但個音場一樣覆蓋到好高
只可惜覆蓋唔到去後面
其實我覺得師兄你試到係乜嘢就係乜嘢
上網搵人好難畀到真實意見

黃金玩家

MDLP 發表於 2024-7-7 22:34
師兄音響唔係一條一加一等於二嘅數學
個個環境對對喇叭經唔同人手都有唔同特性
你見我隻surr喇叭都放得好 ...

咁又係。你屋企本身玩緊5.1.4?

白鑽玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-7 23:08
咁又係。你屋企本身玩緊5.1.4?

5.2.4再加三粒震子
同原本計劃
而家多咗一隻12寸超低音同四隻8寸兩隻三路surr出嚟
surround喇叭放曬入倉
用嚟砌多一套都仲得

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
AskaLung@FB + 80 + 80 厲害厲害

查看全部評分

黃金玩家

MDLP 發表於 2024-7-7 23:13
5.2.4再加三粒震子
同原本計劃
而家多咗一隻12寸超低音同四隻8寸兩隻三路surr出嚟

Nice😀😀😀 就算surr因空間問題擺正左右,效果都應該好滿足

黑鑽玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-7 22:24
咁即係話將一對反射代替後置,但就拉遠啲皇帝位,可能效果都會唔錯?但你不會覺得冇左一對後置,用反射代 ...

其實睇返Dolby Atmos 標準setup, 地面係2.1/3.1嗰陣, 天空只有Front Ceiling可以選擇,

enabled 喇叭都係放前面, 營做天空廣闊效果

我覺得如果用enabled 喇叭要避免聲音直射到皇帝位, 而反射聲剛好到先有機會做到好效果

所以我覺得3.1.2 Enable 喇叭係比較啱細空間同想簡單由2.0升級多聲道,

如果你係用enabled 喇叭代替surround 喇叭我覺得可以一試,

但唔要surround 而要atmos就冇咩意思, 都係嗰句, 拉到線去後面當然做咗surround先,

天空用enable 喇叭放前面就可以簡單做到5.1.2

白鑽玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-7 23:36
Nice😀😀😀 就算surr因空間問題擺正左右,效果都應該好滿足

師兄你嗰度有個好環境
反而唔用好啲嘅硬件及最好嘅擺設
我呢啲左右落地玻璃天花前後牆都係石膏板
唔講話嗰兩隻15寸sub加兩隻14寸低音
平時淨係開八隻8吋低音聽流行歌(300Wx8)
已經觸及到內部裝修結構可承受嘅極限

白鑽玩家

茶母 發表於 2024-7-8 07:43
其實睇返Dolby Atmos 標準setup, 地面係2.1/3.1嗰陣, 天空只有Front Ceiling可以選擇,

enabled 喇叭都 ...

覺得樓主出咁多posts
都算係一個有要求嘅玩家
Enable根本上就唔應該花時間討論
好簡單淨係將對enable出聲向天花發射播歌聽下
坐喺皇帝位到底係聽到天花聲定係聽到前面嚟嘅聲
自己做下實驗就知道

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
AskaLung@FB + 80 + 80 非常認同呀。

查看全部評分