設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 小瑟

[請教] 未坐過廉航,嚟緊去台灣一轉可能會搵香港快運。

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

阿定 發表於 2024-7-8 14:56
廉航間間差唔多,緊記唔比你係道理,當睇唔到係人情

1. 唔比外來飲食,平得比你就要想辦法賺你錢,飲飲食 ...

其實CX係有限制寄倉行李件數嘅

CX_Econ_Light

CX_Econ_Light

CX_Econ_Flex

CX_Econ_Flex

圖中所示係去台灣嘅飛機行李重量同件數限制,買Econ Flex嘅話可以最多有兩件23KG,其實比以前真係鬆咗好多,當然你又要俾多啲錢喇。

鉑金玩家

rl0497 發表於 2024-7-8 15:56

CX 試過 30kg 都過到...

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

f31 發表於 2024-7-8 16:33
CX 試過 30kg 都過到...

咁你純粹係好好彩,之前坐佢真係多1KG都唔可以,近年係揸得幾緊嘅,不過亦無可厚非嘅,佢寫到明嘅,俾你係人情,唔俾你係道理。

其實十幾廿年前佢甚至可以將你一行幾人嘅行李重量一個總數咁計,近哩十年已經唔可以,你一行四人就算行李限制總重有八九十KG都好,佢都係同你逐件計,就算同行有人件寄倉行李得10KG都好,佢剩返嗰啲都唔可以Share俾你,你件嘢過重佢照計你錢,一唔係你就執過晒啲嘢,我試過大約大鬆年前去日本玩已經揸到咁緊,結果要攤開個喼質啲嘢落朋友啲喼度先至唔使再補錢。

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

rl0497 發表於 2024-7-8 15:56

係,不過地勤多數放生,所以亦間接搞到好多香港人以為老馮或規矩就是任意件數,當唔係坐CX時就發晒神經鬧地勤。

其實宜家經常改規矩,我個人就會飛前或買機票前再由頭睇一次條款,同上網八下最近捉得嚴唔嚴。

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

rl0497 發表於 2024-7-8 16:49
咁你純粹係好好彩,之前坐佢真係多1KG都唔可以,近年係揸得幾緊嘅,不過亦無可厚非嘅,佢寫到明嘅,俾你 ...

其實宜家越來越嚴,同安全有關,首先係過重的行李會整襯運輸工人,而手提行李過重就會影響機倉重量分佈同用多了油。

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

阿定 發表於 2024-7-8 16:51
係,不過地勤多數放生,所以亦間接搞到好多香港人以為老馮或規矩就是任意件數,當唔係坐CX時就發晒神經鬧 ...

係呀,我非常認同,好多人都以為老逢嘅,某程度上養到啲人咁航空公司自己都有責任。

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2024-7-8 13:31
原來係唔可以食同飲既, 真係唔知呢, 一直都係CX人呀~

去台灣我通常揀 BR
佢停 T2,嗰邊大啲,過關快啲。
CX 停 T1,過關排隊會耐啲,出咗閘地方細啲,唔熟會混亂啲。

再計塔桃園捷運去台北,T2 會上車先,會多位啲。
亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

245141525 發表於 2024-7-10 13:11
去台灣我通常揀 BR
佢停 T2,嗰邊大啲,過關快啲。
CX 停 T1,過關排隊會耐啲,出咗閘地方細啲,唔熟會混 ...

BR........即係邊間???
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

哦, 原來=長榮航空