設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: heven

[4K/8K電視] Sony X90L 螢幕四角出現暗角

鑽石玩家

Ed.YEUNG 發表於 2024-6-8 22:58
買MIJ,拆機之後發現部件8成係大陸造,你就應該清醒其實拋開部件成本,你出嘅錢多數會成為日方多賺嘅,祇 ...

明白🤓,MIJ貨,希望手勢好啲及QC好啲☺️
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

都係LED可視角既情況,都係正常的呢!

鑽石玩家

小瑟 發表於 2024-6-12 16:19
都係LED可視角既情況,都係正常的呢!

大王,明白,收到😊,多謝你的回覆🙏🏻🤓
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

進階玩家

我新年前買部X80L75吋 灰個灰水哥仲灰過你哋。。 嗰啲唔係光一較光度直頭成個螢幕灰色 仲衰過我以前部 7000d 即係入門版 不過嗰部55吋啲顏色仲靚過而家呢一部 我真係想抌咗佢。。。 冇諗過sony 會咁差 四個角返嚟又係 暗咗叫師傅上嚟睇 佢同我講正常㗎 教得光得滯又睇唔到 較光啲就成個螢幕灰色

鉑金玩家

AV newbie

sumr18365Ng@G 發表於 2024-6-14 16:06
我新年前買部X80L75吋 灰個灰水哥仲灰過你哋。。 嗰啲唔係光一較光度直頭成個螢幕灰色 仲衰過我以前部 7000 ...

但正面望畫面,應該靚過部7000D好多喎
人生如戲、戲如人生,箇中情節、何須認真

鑽石玩家

sumr18365Ng@G 發表於 2024-6-14 16:06
我新年前買部X80L75吋 灰個灰水哥仲灰過你哋。。 嗰啲唔係光一較光度直頭成個螢幕灰色 仲衰過我以前部 7000 ...

師兄,托賴!我部55X90L只是四邊有少許暗角,加多一粒唔係太顯眼喺角位嘅死點,都算叫做唔好彩中嘅好彩😅,不過真係好似其他師兄所講,正面望,真係顏色、畫質及立體感都贏晒我舊嗰部49X8000D😄,可惜小工地方淺窄唔夠位,如果唔係我都想直接入手55A95L,應該冇上述講嘅問題👍🏻🤓

鑽石玩家

LeoChin@FB 發表於 2024-6-14 16:19
但正面望畫面,應該靚過部7000D好多喎

師兄,極有同感👍🏻😄,最初部電視返嚟俾我隔籬嗰位大人見到四個暗角,側望朦朦地,俾佢炸到我上天花板,好彩睇耐咗,係正面睇嘅時候,真係發覺啲畫面靚過以前部好多,所以先至冇咁大鑊😄

鉑金玩家

AV newbie

heven 發表於 2024-6-14 17:29
師兄,極有同感👍🏻😄,最初部電視返嚟俾我隔籬嗰位大人見到四個暗角,側望朦朦地,俾佢炸到我上天花板, ...

去啲電器舖睇多啲電視吖,打側睇喎,你就唔覺得自己嗰部咁灰咖嘞
人生如戲、戲如人生,箇中情節、何須認真

鑽石玩家

LeoChin@FB 發表於 2024-6-14 17:39
去啲電器舖睇多啲電視吖,打側睇喎,你就唔覺得自己嗰部咁灰咖嘞

師兄,收到😉,冇比較冇傷害😄🤣👍🏻

鑽石玩家

Ed.YEUNG 發表於 2024-6-8 00:54
通常屏幕老化除佐畫面變黃,仲會有四角發暗現象。

但係你嘅X90L無咁老,無可能會咁快會有暗角。除非。。。 ...

「屏幕如果常開,黑角唔會容易形成。但係如果真係唔常用,建議或多或少一周開5日,每日至少4個鈡"warm up"屏幕。」

師兄,今日剛剛喺SOGO AV 奶睇返部55X90L,我留意佢四邊角,睇咗一陣啲Demo片,啲高光位、天空淺色位,真係冇黑角,真係好似師兄你話齋,佢哋日煲夜煲,所以冇暗角出現😄