設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: c...mancheung

[請教] 超低音喇叭都有dsp成分,av amp sw輸出是類別信號經過兩次轉換?

白鑽玩家

鑽牆要做啲乜嘢事前功課youtube好多教學片

白鑽玩家

舊款機年代唔會有hdmi
聽人聲對白
甚至乎一切其他音效
喇叭效果佔咗七成
擴音機只佔三成

進階玩家

MDLP 發表於 2024-8-16 20:58
聽人聲對白
甚至乎一切其他音效

其實佢講8010a發出沙沙聲系因為佢部前級同對有源喇叭 駁去同一個拖板
呢d叫ground loop定系crosstalk

再回應返佢話三星電話駁3.5mm jack耳機間中背景出現沙沙聲 好多時都係部機節約成本 機內的接地做得唔理想 因為3.5mm jack插頭有分正極負極同接地
加上佢都講過佢部sony dap冇沙沙聲我估計好有可能系因為接地呢個原因

進階玩家

聽人聲對白
甚至乎一切其他音效

MDLP大佬想問下咩系量產型avm

我最近用兩聲道喇叭睇戲 發現如果由左手邊人物遠距離講野
就會發現對喇叭好仔細都聽不到對白
要睇字幕先知道講咩

可以點解決?

你點睇acurus muse算吾算hi end機種
你覺得definitive d7書架喇叭點睇?我覺得低頻太多相反對genelec監聽喇叭要冇呢個問題 4寸對5.25寸 唔知關吾關單元大細

你講過epson 3lcd l12000b投影機吾錯
但呢部機系lcd成像吾知會吾會有lcd電視傳統的液晶轉換慢有殘影呢d問題,同埋lcd黑位不如oled
同埋呢部機原生只有1920x1080而唔係3840x2160

進階玩家

聽人聲對白
甚至乎一切其他音效

mdlp大佬想問下pcm1704究竟是否non oversampling dac
我睇datasheet pdf見到1704同pcm 1794都寫8x sampling
但1704就冇註明幾多clock 128fs呢d參數

白鑽玩家

Derekchan@G 發表於 2024-9-10 19:58
mdlp大佬想問下pcm1704究竟是否non oversampling dac
我睇datasheet pdf見到1704同pcm 1794都寫8x sampl ...

師兄冇興趣同你糾纏呢啲問題
而家都唔會搵到有1704嘅解碼
你講嗰部norma亦唔肯定佢啲晶片到底喺邊度
研究呢啲細節冇意思聽聲最實際

白鑽玩家

Derekchan@G 發表於 2024-9-10 19:31
MDLP大佬想問下咩系量產型avm

我最近用兩聲道喇叭睇戲 發現如果由左手邊人物遠距離講野

你啲問題虛無飄渺好難答你
再講你問投影機做唔做oled咁黑
我想反問返你呢個世界有冇黑色嘅光

進階玩家

MDLP 發表於 2024-9-11 01:32
我想反問返你呢個世界有冇黑色嘅光 ...

唔知點解mrx740 的chromecast audio 我從dap chromecast cast 44.1khz去mrx740
會resampling 在amp的顯示面板顯示48khz pcm
想部av anp經電話讀裡面的wav都咁難

置於你講任何am amp入analog source都會re digitalize
但其實睇過manual  mrx系列會re digitalize 但avm系列就唔會  佢系會bypass 所有digital處理除左較level之外

anthem mrx av amp佢都有所謂的audio mode
music mode movie mode呢d mode叫做 dolby post processing
佢有個叫mode selece可以揀hdmi輸入 或者streaming輸入
可以揀dobly surround,dts netrual x,all channel stereo,mono,stereo

我聽過mrx740駁4309喇叭但中頻表現如果撞正低頻同時發聲
中頻會表現得冇咁明顯
聽歌中頻都好多
應該買返部4312g
價錢來講相對atc呢d 有源喇叭
抵玩好多
所以唔試唔知
一個單元同時播中頻同低頻
冇可能發揮得好

你講的anthem av amp低頻管理處理得好
我冇5.1咁多喇叭
冇機會試到anthem room correction

進階玩家

MDLP 發表於 2024-9-11 01:32
我想反問返你呢個世界有冇黑色嘅光 ...

mdlp大佬我部oppo 203遙控器壞左可以點搞

白鑽玩家

Derekchan@G 發表於 2024-9-17 13:37
mdlp大佬我部oppo 203遙控器壞左可以點搞

上淘寶閒魚搵或者去鴨寮街公廁前面嗰幾檔賣遙控有得維修
你自己先用個手機鏡頭睇下個遙控撳掣前面嗰粒led有冇藍燈