設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: c...mancheung

[請教] 超低音喇叭都有dsp成分,av amp sw輸出是類別信號經過兩次轉換?

白鑽玩家

>>>6
顧名思義嗰個叫做低頻管理
當啟動分頻點
隻超低音就會負責small 分頻以下頻率及LFE channel兩種聲音
個avm裏面係有得畀你揀 large/small
即係唔代表硬性睇情況而決定
如果有本事將行large嗰個channel低頻同隻超低音可以對正相位而你個合併擴音機或者後級又夠力負責到咁多隻喇叭嘅超低頻功率咁咪選擇行large
如果唔係將所有喇叭分流超低頻佢同一隻超低音喇叭出聲
相位一定唔會混亂

白鑽玩家

我自己住舊屋嗰陣時候左右喇叭都係行large
因為用rew度過同一段超低音嘅range喺LR喇叭同subwoofer無衝突
但搬到去新屋又唔知點解
30Hz個段啱嘅話60hz就唔啱
相反60Hz冇問題30Hz又互相抵消
所以而家都係乖乖行80Hz
加上而家可以一字排開
兩隻15吋擺喺兩隻座地嘅一左一右對稱

白鑽玩家

>>>你認為mrx740的sub 一前一後共兩部sub配置好唔好

冇得一概而論
睇環境
睇下用乜嘢主喇叭
睇你用乜嘢subwoofer
睇你個人調教功力及口味

星級玩家

MDLP 發表於 2024-7-14 03:25
>>>你認為mrx740的sub 一前一後共兩部sub配置好唔好

冇得一概而論

請問擴音機的輸出牛autotransformer自藕變壓器  是用來輸出功率電流俾喇叭用的嗎? 除了接220v ac轉dc呢個變壓器之外,點解輸出功率去喇叭仲需要輸出變壓器?我仲聽過升壓牛呢d系用黎做咩?

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-7-15 13:19
請問擴音機的輸出牛autotransformer自藕變壓器  是用來輸出功率電流俾喇叭用的嗎? 除了接220v ac轉dc呢 ...

擴音機的輸出牛(autotransformer,自藕變壓器)和升壓牛在音響系統中都有特定的用途。下面解釋這些變壓器在擴音機中的角色及其用途:

### 1. 自藕變壓器(Autotransformer)
自藕變壓器在音響系統中用於匹配擴音機的輸出阻抗和喇叭的輸入阻抗。這樣可以確保擴音機以最佳效率工作,並且最大化功率傳遞到喇叭上。

### 2. 輸出變壓器
傳統的管式擴音機(也稱為真空管擴音機)需要輸出變壓器來匹配管子的高輸出阻抗和喇叭的低輸入阻抗。這些變壓器可以調節電壓和電流,使得從擴音機輸出的功率能夠有效地傳遞到喇叭上。

具體來說:
- **管式擴音機**:真空管的輸出阻抗通常很高,而喇叭的阻抗較低(如4Ω或8Ω)。輸出變壓器在這種情況下非常必要,因為它能夠將高阻抗的信號轉換為低阻抗的信號,使得功率傳遞更有效。
- **晶體管擴音機**:晶體管的輸出阻抗較低,因此在某些設計中可能不需要輸出變壓器,但在高端音響設備中,輸出變壓器仍被使用以獲得更好的音質和阻抗匹配。

### 3. 升壓牛(Step-up Transformer)
升壓變壓器通常用於不同的用途:
- **話筒和拾音器**:在音響系統中,低電平信號如話筒和樂器拾音器的信號可以通過升壓變壓器放大到一個較高的電平,便於後續的處理和放大。
- **分布式音響系統**:在一些公共廣播系統中,信號需要通過長距離傳輸,這時候升壓變壓器可以將信號電壓提高,減少傳輸中的功率損耗。接收端再使用降壓變壓器將電壓降低到合適的水平。

### 總結
1. **自藕變壓器**:主要用於阻抗匹配,確保功率有效傳遞。
2. **輸出變壓器**:在管式擴音機中用於匹配真空管和喇叭的阻抗,並傳遞功率。
3. **升壓變壓器**:用於提高信號電平或減少傳輸損耗。

每種變壓器在音響系統中都有其特定的作用,確保音質和功率傳輸的最佳效果。

白鑽玩家

MDLP 發表於 2024-7-14 03:24
我自己住舊屋嗰陣時候左右喇叭都係行large
因為用rew度過同一段超低音嘅range喺LR喇叭同subwoofer無衝突
但 ...

是的,擴音機的輸出牛 (autotransformer) 自藕變壓器是用來輸出功率電流俾喇叭用的。它可以提供多種輸出阻抗,讓擴音機可以適應不同阻抗的揚聲器。

除了接 220V AC 轉 DC 這個變壓器之外,輸出功率去喇叭仲需要輸出變壓器的原因有以下幾點:

* **提高功率輸出**:輸出變壓器可以提高功率輸出。
* **降低失真**:輸出變壓器可以降低失真。
* **匹配阻抗**:輸出變壓器可以匹配擴音機的輸出阻抗和揚聲器的阻抗。這可以防止功率損失和失真。

升壓牛 (step-up transformer) 是一種用於將電壓從較低水平提高到較高水平的變壓器。它可以用於多種應用,包括:

* **為電子設備供電**:升壓牛可以用於為需要高於市電電壓的電子設備供電,例如霓虹燈和高壓電源。
* **為電氣設備供電**:升壓牛可以用於為需要高於市電電壓的電氣設備供電,例如電動機和變壓器。
* **為無線電和通信設備供電**:升壓牛可以用於為無線電和通信設備供電,例如發射器和放大器。

升壓牛的工作原理是利用電磁感應。當電流流過原繞組時,它會產生磁場。該磁場會在副繞組中感應出電壓。副繞組的匝數比原繞組的匝數多,因此會產生更高的電壓。

升壓牛是一種重要的電子元件,可用於多種應用。

星級玩家

MDLP 發表於 2024-7-15 19:10
是的,擴音機的輸出牛 (autotransformer) 自藕變壓器是用來輸出功率電流俾喇叭用的。它可以提供多種輸出 ...

你覺得mca225有輸出牛嗎  你覺得mrx740的前級電壓放大做成點

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-7-16 22:53
你覺得mca225有輸出牛嗎  你覺得mrx740的前級電壓放大做成點

應該冇
如果有輸出牛背後有唔同嘅奄腳
你參考下mc303

Mrx740未聽過
聽人駁後級最低嗰部都係1140
但應該個輸出質數係冇分別
接駁大多數unbalance後級應該冇問題
rca輸出最高有5.2V
夾返啲1.4V~2.0V正常唔會有問題
後級反而睇夾乜嘢喇叭最重要

白鑽玩家

其實講咗咁耐都仲係講緊個爐頭應該用明火定係電磁爐定係微波爐