設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: KeithChan1@FB

[討論] 請教大家屋企入面既喇叭配置組合,係咪一定要全部同牌子配置係最好?

黃金玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-3-15 13:36
我中置就用kef iQ2c 6吋,sub仔係kef psw1000.2 8吋,前置就係一對chario hiper 2000

先由你嘅前置配搭嚟睇,一般上會揀Chario做左右兩前聲道嘅發燒友,通常都唔會用嚟睇戲,反而聽音樂比較多。最多係爵士音樂,次多就古典或交響樂,第三多就聲樂。Chario喇叭一般喺性質上,唔適合高壓性電影聲響,因此如果要夾硬用嚟做迷你影院前置,低音頻率需要限制。你之前提過你嘅前置左右聲道單元係七寸啩?咁我會建議你喺Amp嘅深入設定,將前置頻率限於120Hz,以減少對於前置喇叭嘅單元傷害。
KEF喇叭通常俾視為音響界嘅“武狀元”,即係“文武兼得”。但係論“武”方面,抗壓性高,好多玩家多會比較撐美國或加拿大品牌,英國就Wharfedale適合“粗武”啦!Sub仔方面,我會建議用美加品牌替換,KEF就移去後聲道做後置喇叭嘅低音支援。考慮到你宜家受空間限制,建議先用低音重嘅電影做測試。。。Edge of Tomorrow 係好多聲吧玩家最怕嘅片,因為其低音炸破唔少低音單元。如果經過你嘅測試,你件KEFSub仔頂得住,咁就唔駛替換或添加。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

KeithChan1@FB 發表於 2024-3-15 13:08
我聽啲人講話如果前面兩隻玩坐地
後面最好唔好用衛星喇叭
因為衛星喇叭體積相對上 細隻 同前面可能會唔平 ...

系呀! -般人客觀條件好難全部用坐地,喇叭自然有大有細 正如大皇所言,就只能用Av amp 去就(當然太多介入,聲音上就系有妥協與犧牲、)

我都系騎牛搵馬,自己確得合理咪頂著先, -步步慢慢升級去換!

銀級玩家

Ep-71 發表於 2024-3-15 15:47
系呀! -般人客觀條件好難全部用坐地,喇叭自然有大有細 正如大皇所言,就只能用Av amp 去就(當然太多 ...

都係既。咁師兄你又玩緊咩喇叭同聲道?

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

KeithChan1@FB 發表於 2024-3-15 15:53
都係既。咁師兄你又玩緊咩喇叭同聲道?

山寨土炮為主。有聲會叫冇乜參考價值

銀級玩家

Ed.YEUNG 發表於 2024-3-15 15:08
先由你嘅前置配搭嚟睇,一般上會揀Chario做左右兩前聲道嘅發燒友,通常都唔會用嚟睇戲,反而聽音樂比較多 ...

我現時對前置喇叭 嘅分頻點set咗80hz . 咁咪好傷對喇叭?

黃金玩家

以雷射影碟時代留傳落嚟對歐洲喇叭嘅“定律”,用8吋低音單元對100Hz為分水嶺,保守我會建議你set110Hz去對應你Chario嘅7吋單元。

銀級玩家

Ed.YEUNG 發表於 2024-3-15 22:48
以雷射影碟時代留傳落嚟對歐洲喇叭嘅“定律”,用8吋低音單元對100Hz為分水嶺,保守我會建議你set110Hz去對 ...

Ok 明天試下先。我對chario 喇叭用左甘幾年到,又冇壞,唔捨得唔要,所以一直用到現在。

銀級玩家

Ed.YEUNG 發表於 2024-3-15 22:48
以雷射影碟時代留傳落嚟對歐洲喇叭嘅“定律”,用8吋低音單元對100Hz為分水嶺,保守我會建議你set110Hz去對 ...

我後置就用緊Cambridge audio minx 12 衛星喇叭

黃金玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-3-15 23:23
Ok 明天試下先。我對chario 喇叭用左甘幾年到,又冇壞,唔捨得唔要,所以一直用到現在。 ...

你應該仲係用緊VSX-834啩?你架機有雙低音Pre-Out?
實在。。。無二區喇叭聲道輸出,絕不能添加第二對前置喇叭作爲第二用途聲道。。。
咁就要考慮係唔係可以重新度過你嘅視聽空間,睇下可唔可以添加一件"武得"Sub仔,最好10寸款,嚟減低現代電影聲效對你前置喇叭嘅壓力。

銀級玩家

Ed.YEUNG 發表於 2024-3-15 23:49
你應該仲係用緊VSX-834啩?你架機有雙低音Pre-Out?
實在。。。無二區喇叭聲道輸出,絕不能添加第二對前 ...

No 雙低音pre out . Im still using vsx 834