設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: TaylorSung@FB

[電源線] [求救]DIY 電源線 駁法問題

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

bbocram 發表於 2024-2-20 15:05
拎去 Labkable 比錢人整啦,MK頭一定用唔到。

如果我diy用MS紅頭都吾用MK紅頭 起碼都容易入到粗身線啦
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

鉑金玩家

AV newbie

marco 發表於 2024-2-20 15:36
如果我diy用MS紅頭都吾用MK紅頭 起碼都容易入到粗身線啦

MK 性價比高喎,但啲設計真係麻麻哋

請問 MS 紅頭要幾錢/隻咖?

先行謝過,恭喜發財
人生如戲、戲如人生,箇中情節、何須認真

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

LeoChin@FB 發表於 2024-2-20 15:41

更正更正 MS頭先真無紅色既
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

鉑金玩家

AV newbie

marco 發表於 2024-2-20 15:54
更正更正 MS頭先真無紅色既

如果啱用嘅,呢個價錢,已經買到 MK 凍銠頭...........................
人生如戲、戲如人生,箇中情節、何須認真

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

其實, MK Hospital Grade係13A頭, 香港行13A條電線1.5mm sq都夠玩(我意思指普通電器用果條線, 睇下普通拖板條線, 不是講牆蘇), 我個人自己夾線, 2.5mm sq單支已經好盡, 就算插座夾到2.5mm sq以上, 插頭中間條坑都藏唔到, 所以MK果兩塊膠點解咁窄係因為佢唔係預你夾咁粗線.

85055係5.5mm sq.行到30A, 所以原裝MK隻13A頭跟本唔會合用, 人地設計無錯, 因為本身設計只係行13A

點解咁多人用MK頭係因為紅頭係Hospital Grade, 一定足料好過買雜乜, 而且相對較HiFi補品平, 並不是因為佢特別好聲

如果電線連插都插唔入, 鍍乜鍍物都無用

鉑金玩家

AV newbie

cakecake 發表於 2024-2-20 17:48
其實, MK Hospital Grade係13A頭, 香港行13A條電線1.5mm sq都夠玩(睇下拖板條線), 我個人自己夾線, 2.5mm s ...

都係咖,MK冷凍銠頭先係三百五蚊街價,CP值幾高吖

黃金玩家

cakecake 發表於 2024-2-20 17:48
其實, MK Hospital Grade係13A頭, 香港行13A條電線1.5mm sq都夠玩(睇下拖板條線), 我個人自己夾線, 2.5mm s ...

收到…..多謝教學!
我已經訂左MS328…..
我會留意,唔會比d 金屬線露到出黎

評分

參與人數 1威望 +30 金錢 +30 收起 理由
cakecake + 30 + 30

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

TaylorSung@FB 發表於 2024-2-20 20:07
收到…..多謝教學!
我已經訂左MS328…..
我會留意,唔會比d 金屬線露到出黎 ...

大家研究下
MS328下方固定電線果舊膠係用2粒螺絲擰緊的
但記得唔好死擰爛擰
因為果舊膠好易擰爆, 小心

都係果句, 如果可以最好搵返合資格電工師傅代勞較好

鉑金玩家

cakecake 發表於 2024-2-20 20:43
大家研究下
MS328下方固定電線果舊膠係用2粒螺絲擰緊的
但記得唔好死擰爛擰

你講得啱 , 我以前都試過擰爆 2 粒螺絲膠 , 真係擰緊就算啦 , 唔好再用力

評分

參與人數 1威望 +30 金錢 +30 收起 理由
cakecake + 30 + 30 經驗之談

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

LeoChin@FB 發表於 2024-2-20 15:41

M K 你搵到D 三十年前舊庒新貨 make in England 個D紫銅頭就真係好野,

M k紅頭以前系 R S網買系最平!

至於M S 就吾知,因為萬盛野作為電燈佬吾會買