設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: littlefat69

[請教] 格式問題

鑽石玩家

littlefat69 發表於 2024-1-20 07:43
我試過將隻喇叭放返落嚟, 感覺左右兩邊聲分得唔係好清楚, 所以我先決定咁樣放🥲 ...

你放返落嚟,又有冇做多一次自動校正?

鉑金玩家

三星玩樂勲章

sanlamsan 發表於 2024-1-20 07:48
你放返落嚟,又有冇做多一次自動校正?

我其實個校正係set咗喺書枱上面, 到睇電視嗰時放返落嚟都冇所謂因為電視啲聲麻麻地!

但我當然試過將對喇叭放返落嚟做校正, 出嚟左右聲道唔係好明顯, 可能因為相距只得85cm😭

同埋佢嗰個較正一分鐘都唔使所以其實真係好方便👍🏻

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
sanlamsan + 50 + 50 明白,有嘗試過就好啦!

查看全部評分

鑽石玩家

sanlamsan 發表於 2024-1-20 07:24
師兄,見到呢幅相,隻喇叭你咁樣放,仲好過睇戲時放咗上去高低不平衡,如果你平時好似而家咁樣放,直頭唔 ...

我都會選擇情願平衡放, 始終就算講到個系統幾勁, 出聲個點高低就係高低, 變唔到個發聲點位置

評分

參與人數 5威望 +170 金錢 +170 收起 理由
CyanBlue@FB + 10 + 10 非常認同呀。
Manko + 20 + 20
AskaLung@FB + 80 + 80 非常認同呀。
littlefat69 + 10 + 10 感激師兄
sanlamsan + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

littlefat69 發表於 2024-1-20 07:18
平時唔睇戲睇電視就係咁樣放!
因為a9前置兩隻喇叭最少要相距一米以上, 所以睇戲就放上書枱上面!
個son ...

師兄你唔介意我畀個意見你, 其實你個櫃前面左右兩邊仲有冇位? 如果有嘅不如你攞兩張同你個白色櫃差唔多高度嘅櫈仔, 放喺櫃前面拉闊少少距離, 睇戲嗰陣將兩隻喇叭放喺兩張櫈仔上面, 我都可以幾肯定你咁樣聲會好過你而家!!!!!!!
一係就你搵啲嘢, 睇戲嗰陣浪高你左邊隻喇叭, 高度要同你右邊擺咗上櫃嗰隻一樣, 咁樣我又係可以幾肯定會好聲過你依家
呢set嘢我都有朋友用過, 我都聽過好多次, 用返呢類型sound bar級數嘅產品去評價佢, 佢啲聲真係算幾好嘅, 不過我個朋友都試過高低擺, 佢都仲要擺得再闊啲, 但係出嚟啲聲實在太明顯一高一低, 搞唔掂.....
所以希望以上兩個方法幫到師兄, enjoy your movies!!!! 🙏

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
littlefat69 + 10 + 10 感激師兄
sanlamsan + 50 + 50 意見中肯

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

matt88p 發表於 2024-1-20 09:00
我都會選擇情願平衡放, 始終就算講到個系統幾勁, 出聲個點高低就係高低, 變唔到個發聲點位置 ...

明白明白🤝🏻

鉑金玩家

三星玩樂勲章

matt88p 發表於 2024-1-20 09:08
師兄你唔介意我畀個意見你, 其實你個櫃前面左右兩邊仲有冇位? 如果有嘅不如你攞兩張同你個白色櫃差唔多高 ...

我左右兩邊已經冇曬位喇, 畫面嘅左手邊另外有個櫃, 右手邊已經係書枱🥲

白鑽玩家

三星玩樂勲章

有時为了玩機,係要犧牲下傢俬擺位,甚至棄置傢俬,我係C兄肯定唔要個櫃,做返遠距離同平衡,除左聲效,視覺上的對稱美觀也很重要,我自己已經同海關打底,未來阿女有自己家庭,我第一件事要做係拆房,係家中玩盡A1H,事在人為,想玩得好一定要放棄阻礙的物件,喇叭距離太近只會聽到一pat野,玩soundbar可能更好声

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
matt88p + 50 + 50

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

avsuperman 發表於 2024-1-20 11:18
有時为了玩機,係要犧牲下傢俬擺位,甚至棄置傢俬,我係C兄肯定唔要個櫃,做返遠距離同平衡,除左聲效,視 ...

冇辦法屋企人多雜物多, 真係唔可以放你個櫃😭

令外到時師兄唔會係A1H 喇, 會入吸最新嘅avamp😁

當然a9同 avamp 冇得比, 但佢真係有個好處就算唔喺皇帝位, 其他屋企人買咩啲都感受到環迴立體聲👍🏻

白鑽玩家

三星玩樂勲章

littlefat69 發表於 2024-1-20 13:32

唔係好明你寫乜,其實你有無聽過真正的Av Amp声效,我屋企都有支SB三星Q950,话晒可模擬11.1.4声道,係好好声,媲美入門Av Amp。但同真正AV Amp係另一種聽法,你部Sony我都云showroom聽過,唔差,但玩開AV Amp係唔會考慮

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

littlefat69 發表於 2024-1-20 13:32

家庭影院當然係家庭行先😁
私人家院係奢侈玩意🤣