設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: littlefat69

[請教] 格式問題

鉑金玩家

三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2024-1-20 06:45
其實Netflix所提供都係DD+無HD嘅5.1等同於DVD音效級數不過object base記錄如果有天花喇叭就折得到聲上去 ...

自從買咗部新碟機,試真咗影碟聲畫真係好過串流好多👍🏻

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

白鑽玩家

littlefat69 發表於 2024-1-20 06:45
平時右邊個喇叭睇電視放落去下面, 睇戲嗰時就搬上去書枱!
同埋a9都出到7.1.4😅 ...

睇相都感覺到震撼仲有sony玻璃喇叭可以考慮用嚟做中置

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
matt88p + 50 + 50 非常認同呀。

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黑鑽玩家

Dolby Atmos之前既格式係Channel base,錄音工程師要決定邊一個聲道錄啲乜落去,一樣可以幾個聲道同時發唔同聲去營做唔同環繞效果.效果視乎個工程師有冇心機做.Atmos就方便咗,設定一個Object,喺電腦度移吓佢就會自動幫你計算邊個聲道出甚麽聲.
至於唔用實體喇叭,只係靠反射牆壁既虛擬裝置,幾多聲道其實意義不大的,純粹心理滿足,所有聲道擺埋一齊既分離性好差,後置同後中置基本上聽唔出,只係覺得周圍都係聲.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
CyanBlue@FB + 10 + 10 非常認同呀。
littlefat69 + 10 + 10 感激師兄至心教導

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2024-1-20 06:54
睇相都感覺到震撼仲有sony玻璃喇叭可以考慮用嚟做中置

平時唔睇戲睇電視就係咁樣放!
因為a9前置兩隻喇叭最少要相距一米以上, 所以睇戲就放上書枱上面!
個sony玻璃喇叭我愛嚟裝飾㗎咋,睇戲嗰時有盞燈眨下眨下幾過癮😅

鉑金玩家

三星玩樂勲章

Kowloonman 發表於 2024-1-20 07:15
Dolby Atmos之前既格式係Channel base,錄音工程師要決定邊一個聲道錄啲乜落去,一樣可以幾個聲道同時發唔同 ...

感激師兄嘅心指教,咁當然明白有實體喇叭會好好多🙏🏻

鑽石玩家

littlefat69 發表於 2024-1-20 07:18
平時唔睇戲睇電視就係咁樣放!
因為a9前置兩隻喇叭最少要相距一米以上, 所以睇戲就放上書枱上面!
個son ...

師兄,見到呢幅相,隻喇叭你咁樣放,仲好過睇戲時放咗上去高低不平衡,如果你平時好似而家咁樣放,直頭唔使電視做中置。產品建議你咁做,唔代表一定要咁做,都要視乎環境,自己實際聽吓睇吓邊個好啦!行動最實際!

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
matt88p + 50 + 50 非常認同呀。

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

sanlamsan 發表於 2024-1-20 07:24
師兄,見到呢幅相,隻喇叭你咁樣放,仲好過睇戲時放咗上去高低不平衡,如果你平時好似而家咁樣放,直頭唔 ...

因為 官方提議 左右兩隻喇叭相距一米以上, 所以我先至放上書枱上面, 同埋a9其中一個好處就係可以將啲喇叭擺到鴛鴦674, 佢官方介紹嗰條圖片都係將啲喇叭亂咁擺, 只要經佢裏面嘅音長設定就可以提供到環迴立體聲效果!

鑽石玩家

littlefat69 發表於 2024-1-20 07:33
因為 官方提議 左右兩隻喇叭相距一米以上, 所以我先至放上書枱上面, 同埋a9其中一個好處就係可以將啲喇 ...

師兄,唔係同你講緊官方建議,而係實際你點樣擺放,自己聽吓個分別先,如果你覺得喇叭放落嚟好啲嘅,咁仲擺上去做咩呢?

不過如果你真係覺得咁樣高低不平衡擺放,而Sony嘅技術係能夠彌補呢個缺陷嘅,做出更好嘅音埸,咁就繼續enjoy啦!
搵一段電影嘅測試片段,熄咗個電視喇叭,行一次自動校正,自己睇吓邊一個好啲!都唔使嘥你好多時間!

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
CyanBlue@FB + 10 + 10 非常認同呀。
matt88p + 50 + 50
littlefat69 + 10 + 10 唔該曬

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

sanlamsan 發表於 2024-1-20 07:38
師兄,唔係同你講緊官方建議,而係實際你點樣擺放,自己聽吓個分別先,如果你覺得喇叭放落嚟好啲嘅,咁仲 ...

我試過將隻喇叭放返落嚟, 感覺左右兩邊聲分得唔係好清楚, 所以我先決定咁樣放🥲

鑽石玩家

littlefat69 發表於 2024-1-20 07:43
我試過將隻喇叭放返落嚟, 感覺左右兩邊聲分得唔係好清楚, 所以我先決定咁樣放🥲 ...

咁呢個係你嘅聽感,覺得咁樣好咪繼續囉!
套戲材係招呼你自己嘅!
當然係你自己個人感受最重要啦!enjoy!