設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 【AV與我】10年前後

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

【AV與我 十年前後】

如果因睇標題以為講緊男女浪漫動作片而入嚟,抱歉了,我係講緊影音。以前喺香港,一開口講英文,啲人都會問我邊度讀完書返嚟,我會講我只係個土長土長嘅香港人。於是佢地就會問我啲英文邊度學返嚟,其實有段故…

我老豆係個賓佬,生前喺酒吧同夜總會度彈結他,有時會唱埋。好細嗰時,佢仲會帶埋我返工,我就係後台嘅休息室度做功課同瞓覺。亦都可能因為咁,我大咗之後對音質都有啲要求,始終自細聽現場。

由於佢夜晚返工,朝早瞓覺,其實我地無乜交流。佢喺我中一時被車撞死,仲要爆頭,聽講救護員即場宣布死亡,諗深一層,亦都係點解我遲遲都未學車嘅原因。

其實佢走之前已有幾年無一齊住,我對佢嘅記憶其實唔太多。其中一樣最有印象就係差唔多每個周末,佢會帶我去沙田UA 6睇戲。細細個就成日睇大螢幕,沉醉喺光影與聲效嘅夢幻世界,埋下日後誤墮影音毒海嘅伏線。嗰時大熱嘅都係荷里活片,亦都係咁樣嘅原因,我滿口美式發音,嚟到英國後就更加明顯。

後生時啱啱出嚟做野,收入好低,同企鵝過住月光族嘅日子,唔知係咪因為我鍾意睇戲,但我地經常去戲院睇戲。我地拍拖嗰陣,好多時間都花喺戲院,以及張床度,哈哈。後嚟到了細路出世,無得好似以前咁拍拖睇戲,於是正式萌生喺屋企整個家庭影院,喺屋企自己睇。

喺寸金尺土嘅香港地,要整個家庭影院又談何容易,喺香港地玩影音,以前有個師兄講得好,根本係環境鬥士。於是花了差不多一年時間去學,去睇資料,最重要喺不斷去聽唔同嘅組合。友誠同旺角一帶嘅商廈變成我收工後最鍾意去嘅地方。我又仲意寫野,於是會係影音討論區度寫聽後感想,慢慢啲人見我好似識聽野,就請我去佢地度幫下耳。有時我知道某巴打有套新野,我又會主動去問下可否家訪。

經過成年嘅摸索,加上要迎合企鵝嘅要求,最終決定跳過入門級的5.1套裝家庭影院,而直接買AV receiver再配喇叭。企鵝要求一啲都唔低,睇佢揀老公就知啦!佢每次陪我去友誠都會彈啲聲好刺耳,簡單以音響術語嚟講,佢偏愛厚、慢、暖嘅音質。所以最後我洗咗當時兩個月嘅人工,買了馬蘭士SR 6004,再配二手網站搵到嘅英國老牌子Celestion嘅座地 F3 喇叭,再加埋支SVS郵筒,加埋二手嘅三洋720P投影及80‘ IS幕。成套野睇演唱會好正,睇戲就好舒服囉(舒服絕對唔係爆戲時應該有嘅形容詞),不過要過到屋企嘅海關,妥協係必須嘅。

自己有套野時,更加有師兄會借線借器材比我,叫我試下再寫評語。我老婆當年成日講,我可能係睇Batman同功夫熊貓最多嘅人,因每次試野,我嗰幾幕係不斷咁翻睇翻聽。不過當年,講緊十幾年前了,有啲年少氣盛,又覺得筆鋒要尖銳,有時寫嘅評語都幾過份,結果有次真係得罪咗人,喺討論區中某版主,結果帳號被封,年幾以嚟嘅評測文章付諸東流,之後亦絕跡於香港嘅業餘影音界。

正常嘅影音友都會隔一年半載就升級,但我套野最少十年無變過,很神奇吧,對於曾經不斷試新野,寫評論嘅影音友,竟然接受到十年無升級。有小朋友係我屋企有家庭影院嘅原因,無得升級都係因為佢地。對坐地喇叭都唔知比佢地撞跌幾多次,個盤又試過篤凹過。係無得學星爺喺套戲度咁話篤一野無咗幾皮,但個心都痛到爆。事後企鵝講返,我當時係死老豆樣。

有日聽聽下覺得一面啲聲暗咗,睇過啲設定又無問題,啲蕉頭又無氧化,百思不得其解時,郁一郁隻喇叭,有聲嘅? 結果發現唔知何仔定阿女,將啲積木由背脊個氣孔掉入去,於是打消哂原本已睇好想升級嘅野,同自己講的啲細路大啲先再算。

結果,原來係十年之後,嚟到英國後。睇咗好多評測,依家比當年更方便,仲可以上YouTube 度聽AB test,當然唔會及現場聽,不過啲人用哂專業咪去收音。所以只要用上靚少少嘅headphone去聽條片,其實都會聽得出大概嘅音質同隻喇叭嘅性格同定位。

最後都係馬蘭士,由SR 6004,跳到cinema 50(應該算喺當年嘅7千系列?)有無連跳4代?至於Player,估唔到十年之後都仲係P記稱霸,當年仲有Oppo,不過今時唔同往日,我依家盡量都唔買大陸野。所以即使勁多評測話海信出嘅UST性價比一流,我都係買了其他牌子,係個美國牌子,雖然都係MIC架啦,不過評測結果好好,啲數據好靚。我再配個ALR幕梗幕,不過仲未到。

仲差喇叭,原本想買B&W嘅入門版603配606,607,因為減價,但S2聽完唔啱口味,一啲都唔似當年認識嘅B&W。S3無聽,因為超支。既然嚟到英國,考慮緊KEFQ950,配350,因為本土野,平唔少。不過要約期去聽,呢邊啲影音鋪嘅試聽室要約,講明你想試聽咩,佢地就會比個時間你,set 好哂比你聽。等我套野嚟齊哂,Set好哂再寫報告,雖然已唔算係新野,不過都呢部AMP都應該值得寫下。

評分

參與人數 11威望 +464 金錢 +464 收起 理由
philippe + 18 + 18 超正, 即時加分比師兄先!
hangshun + 56 + 56
wayne0503 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
on99no + 20 + 20
chhanthony + 80 + 80
MDLP + 80 + 80
koo9726 + 80 + 80 超正, 即時加分比師兄先!
Ep-71 + 10 + 10 拖鞋好正
littlefat69 + 10 + 10 感激分享
rach + 80 + 80 師兄報告詳盡,真正用家心得。
qq1122yq + 20 + 20 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

白影兄你好,當年需然同你冇乜兩句,但見你同某班人討論言詞上經常針鋒相對,諗起都幾好笑,唔好介意我咁講。
其實我依十年都一直有keep住看戲,而器材上都係近一年先有少少改變,例如換了:
av amp denon a1h
加多咗兩對atoms spk改埋擺位
加多3隻subwoofer
轉玩file

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
白影@G + 5 + 5 非常認同呀。

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

感激師兄分享😊

高級玩家

qq1122yq 發表於 2023-11-25 10:37
白影兄你好,當年需然同你冇乜兩句,但見你同某班人討論言詞上經常針鋒相對,諗起都幾好笑,唔好介意我咁講 ...

諗起都幾無謂,不過後生嗰陣大家都難免有啲火。依家人大了,又移埋民,過緊退休生活,啲火都收哂。前排買咗屋,想升級套野,除了睇外國討論區、評測同YouTube ,諗起呢度,於是返嚟睇下啲師兄有咩介紹。你個名好似有啲印象,我地見過定係我聽過你套野呢? 你部天龍好野嚟,想問下用緊咩低音,MK嗎?Atmos又買了邊隻?

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80 我講嘢都好率直kef q系可免側免.

查看全部評分

鑽石玩家

齙牙珍

白影@G 發表於 2023-11-25 11:45
諗起都幾無謂,不過後生嗰陣大家都難免有啲火。依家人大了,又移埋民,過緊退休生活,啲火都收哂。前排買 ...

我同你冇見過冇家訪過,因為記得當時你都好惹火,所以當時只看而不回
我全套spk都係Dail ikon系列,而subwoofer現用6隻:
MK MX250
KK MX5000 MK3
SVS PC13U
TANNOY Arena TS-300
ELAC SUB3030
STARKE SUB35V
全系統布局7.6.6

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
白影@G + 9 + 9 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

口爆專家 PowerJan

高級玩家

qq1122yq 發表於 2023-11-25 11:55
我同你冇見過冇家訪過,因為記得當時你都好惹火,所以當時只看而不回
我全套spk都係Dail ikon系列,而sub ...

唔怪得個名咁熟口面,希望當年我嘅傲慢同自大無得罪到你吧。講返套野,只係睇set up嘅清單已經知正!咁嘅配搭,基本上只要隔幾時換部有新解碼嘅AV receiver就可以。我支SVS都仲喺度,新系統到時都會用埋,不過仲未諗掂用咩喇叭,要聽下先知,但呢邊去影音鋪都幾大成本,要揸車過去,之後又要約好。又只會聽到幾對。唔似喺香港嗰陣,行一轉旺角,基本上乜野新野都聽到。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
qq1122yq + 20 + 20 非常認同呀。

查看全部評分

鑽石玩家

齙牙珍

白影@G 發表於 2023-11-25 12:05
唔怪得個名咁熟口面,希望當年我嘅傲慢同自大無得罪到你吧。講返套野,只係睇set up嘅清單已經知正!咁嘅 ...

人稱我齙牙珍或珍姐、Q姐。。。
而我記得你前身叫white shadow,之後改叫白影
你冇得罪過我,況且我認為上網討論交流,只是提出個人觀點,喜好各有不同,不算是得唔得罪的問題

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
白影@G + 9 + 9 非常認同呀。

查看全部評分

高級玩家

qq1122yq 發表於 2023-11-25 12:12
人稱我齙牙珍或珍姐、Q姐。。。
而我記得你前身叫white shadow,之後改叫白影
你冇得罪過我, ...

好似同你食過飯,一大班人。估唔到事隔十年,又喺同一個討論區,傾影音啦。咁就十年,我都退埋休,日日做煮飯公。

評分

qq1122yq + 20 + 20 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

鉑金玩家

qq1122yq 發表於 2023-11-25 11:55
我全套spk都係Dail ikon系列,而sub ...

6 隻 SUB!瞳孔都放大!!!!

評分

qq1122yq + 20 + 20 包括第三隻瞳孔?

查看全部評分

鑽石玩家

齙牙珍

白影@G 發表於 2023-11-25 12:19
好似同你食過飯,一大班人。估唔到事隔十年,又喺同一個討論區,傾影音啦。咁就十年,我都退埋休,日日做 ...

有冇食過飯真係唔記得啦,但如果冇記錯你最後出現應該係隔離台, 現在隔離台都已經變咗做鬼城,以前啲版主都 走了, 都係拜汽水人領導有方所賜!
點都好都唔想再提嚿屎,敏感話題,費事又嘢起爭端
開心玩影音先係最重要

評分

參與人數 2威望 +89 金錢 +89 收起 理由
MDLP + 80 + 80 老千網全部都係自己版主自淫自乳.
白影@G + 9 + 9 非常認同呀。

查看全部評分