設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: JarJarBink

[請教] 入門系統改善聽歌,升級路線 【已解決】

鉑金玩家

三星玩樂勲章

LeoChin@FB 發表於 2023-8-8 17:22
A95K跟機喇叭係幾好嘅,X95K嗰啲、完全埋唔到佢身咖

我開頭都諗住買佢㗎, 不過我放唔到55吋所以先買A90K

鉑金玩家

三星玩樂勲章

JarJarBink 發表於 2023-8-8 17:39
我去過海港城show room聽過果啲LS50 wireless, LSX...原諒我咁講,啲聲好垃圾,連老婆大人都係咁講,唔明 ...

成二萬幾蚊都咁麻麻地?😱

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

我去過海港城show room聽過果啲LS50 wireless, LSX...原諒我咁講,啲聲好垃圾,連老婆大人都係咁講,唔明 ...

我-直以為得我-個係咁唸

不過我新手唔識都吾敢講

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實你預咗av amp聽歌一定唔會有2ch既效果。正常入門amp係夠力推衞星喇叭,但出黎既聲音未必合你心意或口味。書架喇叭就真係難推d.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

littlefat69 發表於 2023-8-8 18:02
成二萬幾蚊都咁麻麻地?😱

價錢同效果向來都係二回事😂

黃金玩家

我都用開KEF嘅Q系列,首先你都係正經買返隻中置先,Q650啦OK厚聲嘅,再買對Q350做前置,Q150放後面,蛋仔可做FH

同埋我估你前置係放櫃上面,記得加isoacoustics或其他嘅墊材呀

鑽石玩家

JarJarBink 發表於 2023-8-8 15:48
有隻KEF 衛星中置,但我發覺a95k做中置反而好聲啲;呢樣遲啲會買,我想攪掂聽歌先 ...

師兄,你套系統基本上都係最入門級別,聽耐咗一定覺得唔滿意,呢啲係發燒必經階段,但如果想聽歌好D,是旦換一樣我相信效果都唔會好好多!假設好似你自己提議,先換對R3,我相信到時你會更加痕!我都係建議你先影音分家,過幾日就係影音展,到時候去行個圈,睇下有冇啱聽嘅2聲道加對書架!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
LeoChin@FB + 10 + 10 真知灼見

查看全部評分

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

有可能KEF唔適合你口味,但係你又選擇咗Q150,因為Q系列唔係咁啱香港人聽歌口味。
同埋KEF中環嘅music gallery 試音會比較好,海港城太嘈。

既然覺得自己都係有要求嘅人,多啲出去唔同代理聽多啲唔同嘅品牌,先至會知道自己想要咩口味,諗清諗楚先至買。

同埋你有KEF3005SE + HTB2 都係十幾年前嘅產物,相信玩咗AV amp 都有一段日子,今時唔同往日,以前入門AV amp 都可以推好KEF入門細座地。而家入門AV amp 連推衛星喇叭都唔會好聲,Denon AV amp 可能起碼要x3800先至可以有返當年入門amp後級嘅力水。

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Ep-71 發表於 2023-8-8 19:05
我-直以為得我-個係咁唸。

不過我新手唔識都吾敢講 ...

你十年前已經係度,仲玩過咁多Hi-End 野,都可以話自己係新手???

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
LeoChin@FB + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

samsontatsuya 發表於 2023-8-9 16:56
你十年前已經係度,仲玩過咁多Hi-End 野,都可以話自己係新手???

玩A V係玩科技,永遠追新嘢, 面對新事物當然係要抱着新手上路嘅心,重新學習!  近排吾識嘅野太多! 單單-部千零蚊,apple Tv 已經超出我想像唔到咁勁!