設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 入門系統改善聽歌,升級路線 【已解決】

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

屋企有一套入門級5.1

Denon AVR-x1700h (半年前買)
前置:KEF Q150  (幾個月前,二千幾蚊一對,見平買嚟試下)
中置: Sony A95K (用番電視,貪佢簡約,但係真係冇乜厚度
後置:KEF 3005SE (多年前買)
Sub: KEF kef htb2 (多年前買)
聽歌訊源: apple TV/apple music/youtube

想慢慢改進聽歌(多數聽流行曲,冇力,亂,冇中音,炒耳),想探討一下以下方法work唔work

1. 先換前置,聽歌時用stereo mode(KEF R3 Meta? Wharfedale Evo 4.2? 因裝修問題只可考慮書架喇叭)
2. 再換有preamp既av amp (Denon AVR-x3800h 等)
3. 加後級,用av bypass聽歌

CD/bluray機,電源,電源線等等等等,果啲可以容後再談....

大家有乜指教?

【9月2日問題徹底解決】
綜合咗呢度爸打們意見,同埋去外國論壇問過人,真係唔係下下要換嘢駛錢先,做咗以下兩樣嘢,聽歌效果大大改善
1. 最重要係denon 部amp裡面audyssey MultEQ XT唔好用reference, 要用flat, 一set完啲高音番哂嚟,順耳哂
2.其次係淘咗個cheap cheap腳架將對speaker set 高到ear level 高少少

暫時聽歌已經收貨,原來set得啱嘅話,套嘢都可以好好聲

評分

參與人數 2威望 +110 金錢 +110 收起 理由
MDLP + 80 + 80 向入門致敬
matt88p + 30 + 30 加油

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

聽歌黎講,個人覺得ONKYO-->MARANZ-->DENON
升級個前級/合併緊要D

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

想聽歌好,第一個選擇就係要買一部2ch amp 有av by pass的,av amp聽歌完全好唔掂,我係過來人😂

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +6 收起 理由
Ep-71 + 6 + 6 非常認同呀。

查看全部評分

高級玩家

冇得攪吖 , KEF Q 150 死症黎  , 配AV Amp 係咁 ,配onkyo低音會多D,但高音會仲薄D , 先試下將你而家Q150 Set Large , 喇叭擺位左右兩邊盡可能地擺到最闊最闊 , 然後可以慢慢 Toe in 再試下 , 如情况許可,喇叭擺到高過人耳可改善你而家冇力,冇中音情況, 但係亂就難攪,
試下用3M膠粒黎做喇叭腳 , 再找條收高音既喇叭線( 另一個表達方式叫 凸出中音/人聲既喇叭線),唔一定要貴線,平野可能效果更好,二手更加好,解決問題唔好淨係識洗錢,自己唔落手落腳試,你買咩返黎都係唔會滿意

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
iversonhui + 10 + 10 非常認同呀。
Ep-71 + 10 + 10 解決問題唔好淨係識洗錢,自己唔落手落腳試,.

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

X1700 無得Av bypass 有啲難搞…

白鑽玩家

rockyw 發表於 2023-8-8 12:16
X1700 無得Av bypass 有啲難搞…

係喎,咁就難攪

鉑金玩家

三星玩樂勲章

想請問點解師兄你用 Amp 中置喇叭可以用電視呢???

白鑽玩家

littlefat69 發表於 2023-8-8 12:27

Sony旗艦型號,可以將電視喇叭變為中置,電視機後邊有蔗插

鉑金玩家

AV newbie

littlefat69 發表於 2023-8-8 12:27

你唔知可以咖咩!?

鉑金玩家

三星玩樂勲章

AskaLung@FB 發表於 2023-8-8 12:44
Sony旗艦型號,可以將電視喇叭變為中置,電視機後邊有蔗插

唔係淨係用番sony旗下嘅soundbar 先可以咩???