設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: homan272

[Music Streamer 串流播放機] Eversolo DMP A6 - 性價比很高的Streamer

黃金玩家

grouper 發表於 2023-9-23 16:10
如果大家駁外置DAC, 為何唔買純streamer transport ?

eg Auranlic

能夠播Apple Music hi-res出到Bit prefect仲可以有一個流暢度可以接受嘅casting遙控方案嘅streamer,除咗A6之外應該唔多選擇。

Streamer我覺得比較有別於傳統嘅音響產品,佢係好類同現時一般數碼產品每一、兩年就就會升級快D嘅芯片,多d嘅ram,大d嘅mon,更流暢嘅使用體驗。所以我覺得streamer夠用就算,花太多錢落部streamer度長遠嚟講唔及洗落去DAC, 擴音機同喇叭咁化算。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
n00brx + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

黃金玩家

just_for_uhk 發表於 2023-9-22 19:13
rip嘅時候有無揀save番係ssd?

有呀, 我一開始Set左條路徑
最搞笑係我RIP左4隻, 有3隻正常搵到, 得一隻碟唔見左
但又唔係碟問題喎, 因為之後我RIP多次又得

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

Nate.River 發表於 2023-9-25 11:27
有呀, 我一開始Set左條路徑
最搞笑係我RIP左4隻, 有3隻正常搵到, 得一隻碟唔見左
但又唔係碟問題喎, 因為 ...

之前我係apple music d/l D歌又係咁,明明揀咗save去ssd,最後唔知去咗邊,搵咗好耐先知佢走咗去apple music apps入面D folder,奇奇怪怪咁

黃金玩家

just_for_uhk 發表於 2023-9-25 12:08
之前我係apple music d/l D歌又係咁,明明揀咗save去ssd,最後唔知去咗邊,搵咗好耐先知佢走咗去apple mu ...

你呢個唔奇呀, 一開始揀SSD, 咁佢咪喺SSD入面開個子folder入晒專屬apple music dl左啲歌
最緊要係齊唔齊你dl左嘅歌啫
但我個情況就係佢開左個子folder裝我RIP CD嘅歌
我RIP X/Y/Z 3隻CD, 個folder入面有X有Z, 就係冇左Y

鑽石玩家

Nate.River 發表於 2023-9-25 16:27
你呢個唔奇呀, 一開始揀SSD, 咁佢咪喺SSD入面開個子folder入晒專屬apple music dl左啲歌
最緊要係齊唔齊 ...

佢就係無係SSD入面apple music folder,好似係電腦咁搵咗好耐先係system個apple music folder入面搵到

鑽石玩家

dplqb 發表於 2023-9-23 05:24
A6由windows或Mac 機抄file只能用SMB或NFS共享功能。

咁嘅話抄手指物方便好多?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cakecake 發表於 2023-9-23 17:21
A6可以話係市場上好齊串流apps又可以直出high res既streamer,而且係好聲(以價論聲)
其他所謂streamer牌 ...

我也有DAC用嚟接PC,問題來了,DAC USB接A6,PC需要接那部A6,所以覺得廠商應該跟Type-C就是。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

just_for_uhk 發表於 2023-9-27 12:30
咁嘅話抄手指物方便好多?

用什麼方法過歌也是自己喜好,我對網絡設定也不太清楚,但SMB可以由PC rip完啲歌再抄去A6, 唔需要抄去手指,再係A6機後插入才抄入歌。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

dplqb 發表於 2023-9-27 14:39
我也有DAC用嚟接PC,問題來了,DAC USB接A6,PC需要接那部A6,所以覺得廠商應該跟Type-C就是。 ...

對我來說我就無接PC既需要,所以佢跟既線我個人係ok既
(btw其實佢條usb線我都無用的,我換左另一條)
就算2萬蚊買部Auralic都係跟條USB-A to USB-B線
只可以講佢跟機配件未算"超齊"

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cakecake 發表於 2023-9-27 15:14
對我來說我就無接PC既需要,所以佢跟既線我個人係ok既
(btw其實佢條usb線我都無用的,我換左另一條)
就算 ...

Type-C比HiFi用選擇少,而腦埸有多種規格,令到有啲選擇困難,所以最好跟機。