設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: homan272

[Music Streamer 串流播放機] Eversolo DMP A6 - 性價比很高的Streamer

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

cakecake 發表於 2023-7-28 15:17
format左未?

開頭搵唔到係邊度format, 依家搞掂了😊

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

外國好多用家都唔用佢內置dac.....真係咁差??

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

just_for_uhk 發表於 2023-7-31 10:43
外國好多用家都唔用佢內置dac.....真係咁差??

我唔係太專業,我覺得都聽得下,因為已經好過我之前用Cambridge DacMagic 200M

鑽石玩家

Ricky1703 發表於 2023-7-31 12:05
我唔係太專業,我覺得都聽得下,因為已經好過我之前用Cambridge DacMagic 200M

竟然??

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

Ricky1703 發表於 2023-7-31 12:05

師兄:好大約幾多?

進階玩家

KKBox 可以用光纖digital out lossless 嗎?

黃金玩家

買咗部DMP A6有一段時間,主要都係當佢為一部transport播Apple Music。作為transport佢個聲底算係清同埋有動態,比較中性唔會話偏重高音或低音。雖然無機會同其他播放器比較,但部A6嘅 整體嘅功能同使用體驗都真係無得輸,所以諗住花d心機嘗試優化一下部機嘅音效。在我認知同能力範圍內嘅改善嘅手段都離唔開減低干擾同優化電源。
因為我主要用A6嘅USB輸出外接合拼機,佢行Android其實同部手機差唔多點都會有CPU噪音透過USB傳落去解碼,報稱減低USB干擾最有效嘅做法就係加USB隔離。USB隔離方案有電隔磁隔光隔,有平有貴,有進口有國產 。我就淘咗一套兩件嘅USB光隔再加多兩隻LPS供電。哩套光隔只係純粹做電源同地隔離,入咩嘢出咩嘢無做任何訊號或時鐘重組,重組嘅部份都係留俾解碼去做一次就算。
駁好套光隔後一開聲個改善已經係好明顯,而且係整體上同級別上嘅改善,唔似換線換fuse果d似有還無嘅聽感差異。套USB光隔後無明顯改變部A6嘅聲音取向,但樂器同歌手嘅定位清晰咗同細緻咗,背景黑咗,音場立體咗,開大聲D都唔覺嘈,聽耐d都唔覺攰。就算係駁部iPhone去解碼都有相類似嘅效果。最意想不到嘅係之前因為聆聽空間同埋喇叭擺位嘅限制而產生嘅低頻注波都收歛咗唔少。
加套USB光隔除咗佔用多咗空間同埋用多兩個供電插頭之外基本上都唔算太麻煩。總成本平過隨便買條廠線,而用在我套系統上效果係正面同明顯。如果部A6主要係作為transport用USB輸出,我覺得加套USB光隔係一個值得投資嘅配套。
本身套USB光隔塊面板係塊亞加歷膠板,有d文字印刷同埋又綠又橙嘅LED燈好似modem咁不停咁閃下閃下,視覺上有d干擾。所以車咗兩塊碳纖板簡化咗個面板外觀同埋遮住d會閃下閃下嘅LED燈,睇落順眼咗好多。

電源優化嘅部份相對複雜d,需要多d時間準備同整理,留待下回分解。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
fshair + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

新手一問,呢部同zidoo Neo S 比較的話,分別係邊?

白鑽玩家

我見呢度大部份師兄都係將歌放入ssd ,請問有冇師兄係用嚟播nas 內嘅歌,效果理想嗎?

黃金玩家

fshair 發表於 2023-8-6 02:51
新手一問,呢部同zidoo Neo S 比較的話,分別係邊?

兩部機雖然係同一間廠出,但我諗主要係市場定位唔一樣。
Zidoo 係主打視頻播放,行自家開發軟件,安裝及播放第三方streaming 系統或者有D難度。
Eversolo 係主打音頻播放,行自家音頻優化Android 11。市場上少有可以安裝Apple Music 播hi res 出到bit perfect嘅 desktop streamer。整體上支持其他三方streaming 系統亦非常全面。